Από δάσκαλος και ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου στην Καρδίτσα ο Βάιος Κουρκάκης βρέθηκε σε μια ζούγκλα της Ταϊλάνδης, με τον επιχειρηματία Vitool Viraponsavan που κατασκευάζει οικολογικά παιχνίδια, φτιαγμένα από άχρηστα καουτσουκόδεντρα. Τα ταϊλανδέζικα, ξύλινα, εκπαιδευτικά παιχνίδια Plan Toys γοήτευσαν τον έλληνα βιβλιοπώλη και αποφάσισε να τα διανείμει αποκλειστικά σε Ελλάδα και Κύπρο, τα τελευταία 25 χρόνια. Η έδρα του έλληνα επιχειρηματία παραμένει στην Καρδίτσα, ενώ σήμερα έχει 100 σημεία παρουσίας στην Ελλάδα και παγκοσμίως ο όμιλος έχει παρουσία σε 60 χώρες.
Παρά την κρίση, η εταιρεία ξύλινων παιχνιδιών Plan Toys αναπτύσσεται στην Ελλάδα, η οποία απέκτησε πρόσφατα δικό της κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σχεδιάζει να αποκτήσει ακόμη ένα στα βόρεια προάστια το επόμενο έτος. Βέβαια, η ανάπτυξη είναι πιο μικρή, λόγω της κρίσης στη χώρα μας, γι’ αυτό και η εταιρεία αναγκάστηκε να κλείσει κάποια σημεία παρουσίας, αλλά προχωρεί με σταθερά βήματα.

«To 1991 ξεκίνησα σαν τον Γλάρο Ιωνάθαν»,
όπως ανέφερε ο κ. Βάιος Κουρκάκης, «χωρίς να ξέρω αγγλικά, με αφορμή ένα ταξίδι στη Νυρεμβέργη σε μια έκθεση, όπου είδα τα παιχνίδια, εντυπωσιάστηκα και αποφάσισα να ρισκάρω και να φέρω το οικολογικό παιχνίδι στην Ελλάδα. Ηθελα να κάνω αυτό που μου αρέσει, αλλά παράλληλα να είναι χρήσιμο και να συνεισφέρω για έναν καλύτερο και πιο βιώσιμο κόσμο».

«Ξεκίνησα»,
συνεχίζει ο ίδιος, «χωρίς οικονομικούς πόρους και εμπειρία στον χώρο του παιχνιδιού. Το μόνο που διέθετα ήταν το πείσμα και το όνειρο. Πιστεύω πως όταν έχεις ένα όνειρο πρέπει να το δουλεύεις για να το πραγματοποιήσεις. Οι ατελείωτες ώρες δουλειάς, το όσο μυαλό μου χάρισε ο Θεός, η σύνεση, η φρόνηση και η συνέπεια να προχωρώ με σταθερά βήματα, προσδιόριζαν και προσδιορίζουν καθημερινά την πορεία μου». Η Plan Toys®, με 25 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, είναι η πρώτη βιώσιμη εταιρεία σε όλον τον κόσμο που κατασκευάζει ξύλινα, οικολογικά παιχνίδια, ανακυκλώνοντας γερασμένα καουτσουκόδεντρα. Αριθμεί σήμερα 12 καταστήματα με όλη την γκάμα παιχνιδιών και συνολικά 100 σημεία πώλησης σε όλη τη χώρα. Παράλληλα λειτουργεί και ηλεκτρονικό κατάστημα. Ο κ. Κουρκάκης ανέφερε πως το βιώσιμο παιχνίδι που πρεσβεύει η Plan Toys προάγει τον νου και τη δημιουργικότητα.
Η ζεστασιά του ξύλου, ο σεβασμός στο περιβάλλον, η έμφαση στην ομαδικότητα και στη βιωσιμότητα είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες της Plan Toys, σύμφωνα με τον ίδιο. Για τη συναρμολόγηση των παιχνιδιών χρησιμοποιείται μη τοξική κόλλα, χωρίς φορμαλδεΰδη και μη τοξικές βαφές, με βάση το νερό χωρίς βαρέα μέταλλα, όπως είναι ο μόλυβδος, ο υδράργυρος κ.ά.
Σε όλες τις εκτυπώσεις χρησιμοποιείται μελάνι σόγιας και μελάνι που έχει ως βάση το νερό. Η Plan Toys από το 2008 προσφέρει δωρεάν, σε κρατικά ιδρύματα και ειδικά σχολεία παγκοσμίως, την πρώτη σειρά οικολογικών παιχνιδιών που απευθύνονται σε παιδιά με αναπηρία, τηρώντας περιβαλλοντικά κριτήρια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ