Η νέα έκδοση της ICAP Group, «40 Κορυφαίοι Κλάδοι της Ελληνικής Οικονομίας – 2016»

H επιχειρηματική δραστηριότητα υπέστη μεγάλες απώλειες στη διάρκεια της κρίσης, ωστόσο κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να προσαρμοστεί στις δυσμενείς συνθήκες και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, γεγονός που επηρέασε και τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την ICAP, οι εξελίξεις που σημειώθηκαν το 2014 στην ελληνική οικονομία δημιούργησαν πολλές προσδοκίες, δεδομένου ότι καταγράφηκαν (για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης) ενδείξεις ασθενούς ανάκαμψης στη χώρα. Η βελτίωση στα δημοσιονομικά μεγέθη συνεχίστηκε και στο α’ εξάμηνο του 2015, αλλά στη συνέχεια η ραγδαία επιδείνωση που προήλθε από την επιβολή των capital controls ανέτρεψε τη θετική πορεία οδηγώντας και πάλι σε καταγραφή (οριακά) αρνητικών ρυθμών μεταβολής του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.
Σε ειδική έκδοση του ICAP Group δίδεται συνοπτικά η εικόνα την οποία παρουσιάζουν 40 επιλεγμένοι κλάδοι, βάσει των αντίστοιχων μελετών έκδοσης 2015-2014. Ταυτόχρονα όμως παρατίθενται και συγκεντρωτικά στοιχεία που χαρακτήρισαν ευρύτερους κλάδους του εταιρικού τομέα (εννέα τον αριθμό από τον μη χρηματοπιστωτικό και τρεις από τον χρηματοπιστωτικό τομέα).
Θετικό γεγονός


Από τα σχετικά δεδομένα του εταιρικού τομέα προκύπτει ότι, στο επίπεδο του κύκλου εργασιών, η συνεχής πτωτική πορεία της προηγούμενης πενταετίας ανακόπηκε και το 2014 οι συνολικές πωλήσεις κατέγραψαν μικρή έστω αύξηση, γεγονός οπωσδήποτε θετικό. Εν τούτοις το συνολικό καθαρό αποτέλεσμα παρέμεινε για άλλη μία χρονιά ζημιογόνο, ωστόσο οι ζημιές συρρικνώθηκαν και πάλι.
Σχετικά με τους επί μέρους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, εξετάζοντας κατ’ αρχήν τον μη χρηματοπιστωτικό τομέα, προκύπτει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 2,3% το 2014, ανερχόμενος σε €148,9 δισ. περίπου. Αύξηση πωλήσεων εμφάνισαν οι επτά από τους εννέα ευρύτερους κλάδους του εταιρικού τομέα. Οι κλάδοι που εμφάνισαν την υψηλότερη αύξηση πωλήσεων (διψήφια ποσοστά) ήταν οι Κατασκευές, τα Ξενοδοχεία/Εστιατόρια και τα Ορυχεία-Λατομεία.
Μικρότερες απώλειες


Το συνολικό καθαρό (προ φόρων) αποτέλεσμα ήταν και πάλι ζημιογόνο, ωστόσο οι ζημιές συρρικνώθηκαν (-42,1% σε ετήσια βάση) σε €467,2 εκατ. το 2014, κυμαινόμενες δηλαδή σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τα πρώτα έτη της κρίσης. Επισημαίνεται ότι η πλειονότητα των κλάδων του μη χρηματοπιστωτικού εταιρικού τομέα ήταν ζημιογόνοι. Οι μόνοι κερδοφόροι κλάδοι το 2014 ήταν το Εμπόριο (παρότι η κερδοφορία του κατέγραψε υποχώρηση), ο κλάδος της Ενέργειας/Υδρευσης και τα Ξενοδοχεία/Εστιατόρια.
Ειδικότερα για τον τομέα της Μεταποίησης, από την επεξεργασία των στοιχείων φαίνεται ότι ο τομέας εμφάνισε οριακή μόνο επιδείνωση σε επίπεδο κύκλου εργασιών (-0,13%), οι δε πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε €47 δισ. περίπου. Ωστόσο η συγκράτηση του κόστους πωλήσεων οδήγησε σε βελτίωση των μεικτών και λειτουργικών κερδών. Τελικά οι ζημιές του κλάδου συρρικνώθηκαν (-62,7%) και διαμορφώθηκαν σε €243,8 εκατ. περίπου το 2014. Θετικά αξιολογείται το γεγονός ότι οι κερδοφόρες μεταποιητικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν και πάλι, με συνέπεια να καλύπτουν σχεδόν το 62% του συνόλου.
Οσον αφορά τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα, εντυπωσιακή ήταν η ανατροπή που παρουσίασε ο κλάδος των τραπεζών. Πράγματι ο κλάδος αυτός, ενώ είχε ανακτήσει την κερδοφορία του το 2013, το τελευταίο έτος παρουσίασε δραστική επιδείνωση. Συγκεκριμένα, το 2014 τα συνολικά έσοδα των 11 τραπεζών αυξήθηκαν μόλις κατά 1,3%, ωστόσο η δυσμενής διάρθρωση των αποτελεσμάτων οδήγησε τελικά σε καταγραφή υπέρογκων ζημιών (ύψους €8,2 δισ.) το 2014.
Επιδόσεις επιλεγμένων κλάδων/υποκλάδων


Σχετικά με την ειδική έκδοση και τους δείκτες που αφορούν μια στοχευμένη επιλογή 40 κλάδων και υποκλάδων οικονομικής δραστηριότητας προκύπτουν τα εξής:
  • Η κορυφαία πεντάδα της κατάταξης με κριτήριο το περιθώριο μεικτού κέρδους παρέμεινε στην πλειονότητά της σταθερή όσον αφορά τους κλάδους που τη συγκροτούν, σε σχέση με πέρυσι αλλά και τα προηγούμενα έτη. Οι κλάδοι-υποκλάδοι με τους υψηλότερους δείκτες για το 2014 είναι οι εξής: Σταθερή Τηλεφωνία (72,77%), Κινητή Τηλεφωνία (69,53%), Ζυθοποιία (62,33%), Εκδόσεις Βιβλίων (56,75%), Καλλυντικά (53,46%).
  • Με βάση το περιθώριο καθαρού κέρδους, κορυφαίοι κλάδοι το 2014 αναδείχθηκαν οι εξής:
Τσιγάρα-Πούρα (15,35%), Μάρμαρα-Γρανίτες (10,80%), Καφές-εισαγωγή (10,46%), Οπτικά Είδη-Εισαγωγή (9,88%), Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Α’ Κατηγορίας (8,88%).
  • Με κριτήριο το περιθώριο καθαρού κέρδους EBITDA, οι υψηλότεροι δείκτες κατά το 2014 αντιστοιχούν στους κλάδους-υποκλάδους: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (43,91%), Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων (42,66%), Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Α’ Κατηγορίας (30,10%), Σταθερή Τηλεφωνία (29,97%), Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Πολυτελείας (27,64%).
  • Με κριτήριο τη σχέση ξένων προς ίδια κεφάλαια, τους χαμηλότερους δείκτες (ενδεικτικούς μικρότερης δανειακής επιβάρυνσης) είχαν οι κλάδοι: Ζυμαρικά (0,60), Εμφιαλωμένα νερά (0,69), Καλλυντικά (0,79) Ζυθοποιία (0,96), Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Πολυτελείας (0,99). Ολοι αυτοί οι κλάδοι είχαν σχετικό δείκτη μικρότερο της μονάδας.

Νικήτας Κωνσταντέλλος
«Παγώνει» πάλι η επιχειρηματική δραστηριότητα

O διευθύνων σύμβουλος της ICAP Group, κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, δήλωσεσχετικά:

«To τελευταίο διάστημα οι συνθήκες της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζουν για μία ακόμη φορά επιδείνωση, με συνέπεια να επικρατεί και πάλι καθεστώς αβεβαιότητας. Οι αρχικές ενδείξεις ανάκαμψης που καταγράφηκαν στα δημοσιονομικά μεγέθη το 2014 και στο πρώτο εξάμηνο του 2015 αποτελούν παρελθόν, μετά την απότομη επιδείνωση που προκλήθηκε στην αγορά από την επιβολή των capital controls, γεγονός που ανέτρεψε τις όποιες θετικές προσδοκίες υπήρχαν.
Στην παρούσα φάση η αγορά βυθίζεται και πάλι στη δίνη της αβεβαιότητας, λόγω των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων της χώρας και των δανειστών-εταίρων της, γεγονός που «παγώνει» την επιχειρηματική δραστηριότητα και αποτρέπει οποιεσδήποτε σημαντικές επενδύσεις. Για μία ακόμη φορά προβάλλει επιτακτικά η αναγκαιότητα της επαναφοράς σε τροχιά οικονομικής σταθερότητας, της αποκατάστασης της ρευστότητας και της ομαλής ροής χρηματοδότησης στην αγορά, γεγονός που θα επιτρέψει στις ελληνικές επιχειρήσεις να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στην οριστική έξοδο από την κρίση.
Σε όλη την περίοδο της κρίσης οι ελληνικές επιχειρήσεις συνέχιζαν να λειτουργούν σε ένα δυσμενές περιβάλλον, προσπαθώντας να προσαρμοστούν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, γεγονός που εκφράστηκε (ως έναν βαθμό) και από τις επιδόσεις επιλεγμένων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, το 2014. Ωστόσο οι επί μέρους επιχειρηματικοί τομείς επηρεάστηκαν σε διαφορετικό βαθμό. Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι οι κλαδικές επιδόσεις, όσον αφορά δείκτες κερδοφορίας, σημείωσαν σχετική βελτίωση το 2014/2013, ενώ εντοπίζεται και τάση περιορισμού των ζημιογόνων κλάδων. Αξίζει λοιπόν να αναδειχθούν εκείνοι οι κλάδοι που επέδειξαν σημαντικές αντοχές και πέτυχαν αξιόλογες επιδόσεις, οι οποίες παρουσιάζονται στη νέα έκδοση της ICAP Group, 40 Κορυφαίοι Κλάδοι της Ελληνικής Οικονομίας – 2016. Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει μια σύντομη επισκόπηση των πρόσφατων εξελίξεων για επιλεγμένους κλάδους, συγκεντρώνοντας ουσιαστική πληροφόρηση που αντλείται από τις Κλαδικές Μελέτες που εκδίδει ο όμιλός μας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ