Συνεχείς είναι οι επαφές του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, το γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε και τον ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικες πληροφορίες την Μ. Τετάρτη το βράδυ ο κ. Γιούνκερ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο κ. Γιούνκερ ανέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θα καταβάλει προσπάθειες, με αντίστοιχο κύκλο επαφών, προκειμένου να συνεδριάσει το Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιούνκερ, στη συνομιλία του με τον κ. Τσίπρα, εξέφρασε απόψεις αντίστοιχες με τη χθεσινή ηχηρή παρέμβασή του. Υπενθυμίζεται, ότι ο πρόεδρος τηε Ευρωπαϊκης Επιτροπής είχε χαρακτηρίσει, χθες, παράλογη και μη δημοκρατική την απαίτηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018. Επίσης, είχε δηλώσει ότι η απαίτηση για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων «δεν θα γινόταν αποδεκτή σε καμία δημοκρατία στον κόσμο».

Αργότερα ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σήμερα ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά και με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Ο κ. Τσίπρας έχει ανανεώσει για σήμερα το τηλεφωνικό ραντεβού του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ. Στη χθεσινή επικοινωνία που είχαν Τσίπρας-Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να περιμένει 24 ώρες πριν υποβάλει το αίτημα για σύγκληση της συνόδου κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να ενεργήσει ο ίδιος στην κατεύθυνση σύγκλησης του Eurogroup.

Τουσκ: Οχι Σύνοδο Κορυφής, βρείτε τα στο Eurogroup

«Πρέπει να αποφύγουμε μια κατάσταση ανανέωσης της αβεβαιότητας για την Ελλάδα. Χρειάζεται συγκεκριμένη ημερομηνία για νέα συνάντηση του Eurogroup και μιλώ για ημέρες όχι για εβδομάδες» σημείωσε εχθές Μ. Τετάρτη ο Ντόναλντ Τουσκ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά από τους υπουργούς οικονομικών» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως είπε είχε εκτεταμένες συζητήσεις με τον επικεφαλής του Eurogroup και της Κομισιόν ενώ μίλησα και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι δηλώσεις του Τουσκ έγιναν σε συνέντευξή τύπου που έδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Αλβανό πρόεδρο Bujar Nishani, ενώ η δήλωσή του αναρτήθηκε και στο tweeter του.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την επιμονή του ΔΝΤ στα προληπτικά μέτρα, σύμφωνα με ανακοίωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι δύο άντρες θα επανεξετάσουν την κατάσταση σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία την Μ. Πέμπτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μαξίμου

«Ο Πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε στον κ. Τουσκ τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλισης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη.

Ο Πρόεδρος Τουσκ διαβεβαίωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι, εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλισης του Eurogroup.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για αύριο το πρωί, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων».

Μογκερίνι: Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να βρεθεί σύντομα λύση στο θέμα της αξιολόγησης

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να βρεθεί σύντομα λύση στο θέμα της αξιολόγησης, δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι σήμερα από τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του κολεγίου των Ευρωπαίων επιτρόπων.

Όπως τόνισε η ίδια, η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με πνεύμα συνεργασίας με όλους τους θεσμούς και με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Υπενθυμίζοντας τη δήλωση του επιτρόπου οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί την περασμένη εβδομάδα στο Eurogroup στο Άμστερνταμ, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως η συμφωνία είναι κοντά και μπορεί να κλείσει σύντομα.

Εξάλλου, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα με στόχο τη συνέχιση των συνομιλιών. «Οι επικεφαλής δεν έχουν εντολή να φύγουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος, μην αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο σύντομης διακοπής των διαπραγματεύσεων λόγω Πάσχα.

Σε κάθε περίπτωση στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι η αναβολή του Eurogroup δεν είναι κάτι «δραματικό», δεδομένου ότι το διάστημα των συνομιλιών στην Αθήνα, μετά το Eurogroup στο Άμστερνταμ ήταν πολύ μικρό.

Οχι σε Σύνοδο Κορυφής και από τον Σόιμπλε

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν βλέπει λόγο σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής προκειμένου να διευθετηθεί η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.

«Η απάντηση είναι όχι», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε νωρίτερα σήμερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Der Tagesspiegel». Τα υπάρχοντα προβλήματα επιλύονται, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, στο πλαίσιο του Eurogroup.

Η διαδικασία προβλέπει ότι οι θεσμοί διεξάγουν τις συνομιλίες με την Ελλάδα και το Eurogroup είναι το όργανο που αποφασίζει, δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα της διαπραγμάτευσης. Σημείωσε δε ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω συνομιλίες και υπενθύμισε ότι έχει συμφωνηθεί η ανάγκη για πακέτο προληπτικών μέτρων.

«Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε χθες ότι η πρόοδος των συνομιλιών μεταξύ θεσμών και Ελλάδας δεν είναι τέτοια ώστε να μπορεί να συγκαλέσει Eurogroup. Το πόσο αυτό μπορεί να διαρκέσει ώσπου αυτές οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν, δεν μπορώ να το πω τώρα. Είναι προφανώς έτσι: υπάρχει ακόμη ανάγκη συνομιλιών.

Η κανονική διαδικασία προβλέπει ότι οι θεσμοί διεξάγουν τις συνομιλίες και το Eurogroup είναι μετά το όργανο που αποφασίζει. Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας ότι και ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής δεν υφίσταται», δήλωσε η κ. φον Τισενχάουζεν, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την άποψη της καγκελαρίου και με την τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά του ενδεχομένου έκτακτης Συνόδου Κορυφής, δήλωσε: «Έχουμε μια διαδικασία η οποία είναι επιτυχής και δίνει στους υπουργούς Οικονομικών έναν συγκεκριμένο ρόλο. Σε αυτήν μένουμε. Υπάρχει η πιο στενή δυνατή συνεργασία μεταξύ της καγκελαρίου και του υπουργού των Οικονομικών».

Όσον αφορά τη διαδικασία και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, η κ. φον Τισενχάουζεν επισήμανε ότι την περασμένη Παρασκευή στο Άμστερνταμ υπήρξε συμφωνία μεταξύ των θεσμών και του Eurogroup ότι στους τέσσερις βασικούς τομείς της τρέχουσας αξιολόγησης (ασφαλιστικό, φορολογικό, «κόκκινα δάνεια», ταμείο αποκρατικοποιήσεων) υπήρξε πρόοδος αλλά ότι «είναι αναγκαίο και ένα πακέτο προληπτικών μέτρων για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει κάποιους στόχους του προϋπολογισμού». Η τεχνική εφαρμογή εναπόκειται τώρα στις συνομιλίες θεσμών και Ελλάδας, συνέχισε η εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε και προσέθεσε: «Υπήρξε σύμφωνη γνώμη μεταξύ όλων των συμμετεχόντων την Παρασκευή. Αυτή ήταν η συμφωνία των συμμετεχόντων στο Άμστερνταμ και για αυτό αυτή τη στιγμή γίνεται συζήτηση αλλά η συμφωνία δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση».

Ρέγκλινγκ: To Eurogroup θα συγκληθεί μόλις υπάρξει πρόοδος

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στο Bloomberg διαμήνυσε ότι τo Eurogroup θα συγκληθεί μόλις υπάρξει επαρκής πρόοδος.

«Εξετάσαμε χθες την κατάσταση και διαπιστώσαμε ότι δεν έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος, ώστε να δικαιολογηθεί το Eurogroup».

«Υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε αρκετά θέματα, αλλά «πρέπει να γίνουν περισσότερα» ανέφερε.

«Ορισμένες μεταρρυθμίσεις δεν είναι εύκολες, καθώς ενέχουν τεχνικές και πολιτικές δυσκολίες ωστόσο, η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων του προγράμματος» τόνισε.

Σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των θεσμών, διευκρίνισε ότι το ζήτημα δεν είναι «εάν ο ένας έχει δίκιο και ο άλλος άδικος» και σημείωσε ότι σ’ αυτή τη φάση, πρέπει να «προτείνουμε ορισμένα προληπτικά μέτρα». «Εάν η Κομισιόν έχει δίκιο, τότε δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν» έσπευσε να επισημάνει.

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εξυπηρέτησή του και επανέλαβε ότι «θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, εάν κριθεί αναγκαίο, με μία νέα ελάφρυνση», αποκλείοντας ωστόσο, το ενδεχόμενο ονομαστικού «κουρέματος»