Εκλεισε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το μεσημέρι της Τετάρτης το πακέτο των έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ που αποτελεί το τρίτο κομμάτι του παζλ των «ευρωπαϊκών» μέτρων μετά το Ασφαλιστικό (1,8 δισ. ευρώ) και τους άμεσους φόρους του νέου Φορολογικού (άλλα 1,8 δισ. ευρώ).
Η κυβέρνηση κατέφυγε στην αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, γεγονός που θα προκαλέσει ανατιμήσεις σε εκατοντάδες αγαθά και υπηρεσίες. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα στο 13% παραμένει ο μεσαίος συντελεστής.
Με το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% καλύπτεται το κενό που έχει αφήσει η εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από τον ΦΠΑ και αποφεύγεται η αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.
Πιέσεις Τόμσεν για ρεύμα και νερό


Ωστόσο ο Πόουλ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πιέζει να συμπεριληφθεί ο αυξημένος ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό στο έξτρα πακέτο μέτρων «εν αναμονή», ύψους ως 3,5 δισ. ευρώ, το οποίο τίθεται στην Αθήνα ως προϋπόθεση για την πλήρη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.
Οι υπόλοιποι έμμεσοι φόροι μπήκαν και βρήκαν πολλές φορές από το τελικό κείμενο που βρισκόταν στο τραπέζι ως την Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας περιελάμβανε αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη, επιβολή ειδικού τέλους στην παροχή Internet μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας, αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο κίνησης καθώς και στο υγραέριο κίνησης.
Πετρέλαιο θέρμανσης και συναλλαγές


«Παζάρι» γίνεται για την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο πετρέλαιο κίνησης αλλά και για την επιβολή του τέλους τραπεζικών συναλλαγών που δεν φαίνεται να γίνεται δεκτό από το κουαρτέτο.
Ευφάνταστες ιδέες όπως ο φόρος λίπους πέρασαν (όπως το 2015) όχι μόνο από τη σκέψη αλλά και από τα κείμενα των διαπραγματεύσεων, ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται η ύπαρξή τους στο τελικό κείμενο.
Η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% εκτιμάται ότι θα φέρει επιπλέον έσοδα 500 εκατ. ευρώ. Οπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η αύξηση της μιας μονάδας θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις στην αγορά ως 3%, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να απορροφήσουν αυξήσεις.
Το χειρότερο είναι ότι τόσο το ΙΕΛΚΑ όσο και παράγοντες της αγοράς και οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η νέα αύξηση του ΦΠΑ θα μειώσει αντί να αυξήσει τα δημόσια έσοδα επιβεβαιώνοντας τον φαύλο κύκλο νέων φόρων, ύφεσης και νέων μέτρων που επαναλαμβάνεται από το 2010.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ