Ολοκληρώθηκε το Eurogroup στο Αμστερνταμ και στις 13:14 ώρα Ελλάδας ο πρόεδρος του Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι το πακέτο των μέτρων «εν αναμονή» -contingency measures- θα πρέπει να εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες και να νομοθετηθούν προκαταβολικά -legislated upfront. Ο ίδιος συνέδεσε αυτή τη διαδικασία με τη δυνατότητα ενός έκτακτου Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη το οποίο θα μπορούσε να εξετάσει ενέργειες για το χρέος.

Μετά από αυτή την εξέλιξη το ερώτημα που μένει να διευκρινιστεί σε πολιτικό επίπεδο είναι εάν η κυβέρνηση θα επιδιώξει ταχεία νομοθέτηση όλων των μέτρων αλλά και του έκτακτου μηχανισμού ως το βράδυ της Μ. Τετάρτης ποντάροντας πλέον στο προαναγγελθέν επί της ουσίας έκτακτο Eurogroup που θα μπορούσε να γίνει την Μ. Πέμπτη και να κλείσει ένα κύκλο αβεβαιότητας που διαρκεί επί πολλούς μήνες.

Νωρίτερα στην ίδια συνέντευξη και ο κ. Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σε όλα τα πεδία λέγοντας χαρακτηριστικά την φράση είμαστε πολύ κοντά.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM είπε ότι τα προληπτικά μέτρα «είναι προϋπόθεση για να κοιτάξουμε το χρέος». Απολύτως σύμφωνος ήταν και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Αμέσως μετά πήρε τη σκυτάλη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία είπε τα εξής:

-Δήλωσε την ικανοποίησή της για τη «γενική και πολύ ευρεία υποστήριξη των μελών του Eurogroup» πάνω στην ανάγκη για τα έκτακτα μέτρα.

-Αμέσως μετά σχολίασε μάλιστα ότι πρέπει να νομοθετηθούν, να είναι αξιόπιστα και να ενεργοποιούνται με έναν συγκεκριμένο βαθμό αυτοματισμού.

Παράθυρο ανάσα από Ντάισελμπλουμ

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ερωτηθείς σχετικά για το άν θα πρέπει να νομοθετηθεί λίστα μέτρων «εν αναμονή» είπε ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν θα πρόκειται για έναν μηχανισμό ή για μεμονωμένα μέτρα κάτι που εξαρτάται και από το ελληνικό δικαιακό σύστημα. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να είναι αξιόπιστα, αυτόματα, αντικειμενικά και πως αν δεν νομοθετηθεί ο μηχανισμός ή τα μέτρα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Ιδιαίτερη σημασία ως προς αυτό είναι το σχόλιο που έκανε αργά το βράδυ της Πέμπτης σημαίνον στέλεχος του κουαρτέτου που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις του Χίλτον και τόνιζε χαρακτηριστικά ότι:

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η ψήφιση συγκεκριμένων περικοπών εν αναμονή -contingent cuts- μπορεί να είναι πολιτικώς μη εφικτή!»

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η επιμονή της κ. Λαγκάρντ -όπως πριν έτσι και μετά το Eurogroup- στη γραμμή που λέει, ότι το ΔΝΤ θα λάβει υπόψιν του τα στοιχεία για το πλεόνασμα που επικύρωσε η αν αυτά είναι αξιόπιστα. Είπε επίσης ότι δεν χρειάζεται νέο κούρεμα για να μειωθεί η ονομαστική αξια του ελληνικού χρέους και έκανε λόγο για αλλαγή του προφίλ του ελληνικού χρέους.

Το Eurogroup διαπίστωσε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών ανέφερε σε μήνυμά του ο Β. Ντομπρόβσκις. Συζητάμε πλέον για τα έκτακτα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, προσθέτει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υποργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Αμστερνταμ.