από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Ολονυκτία...διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-κουαρτέτου: Εκλεισε το πακέτο των έμμεσων φόρων - Στο 24% ο ΦΠΑ

Στόχος να κλέισουν όλα τα ανοικτά «μέτωπα» - «Οπλο» της ελληνικής πλευράς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Απριλίου, τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία της οικονομίας το 2015
Ολονυκτία...διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-κουαρτέτου: Εκλεισε το πακέτο των έμμεσων φόρων - Στο 24% ο ΦΠΑ
Με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη και παρουσία της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου ξεκινά στις 10 το πρωί η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών (Eurokinissi)
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Αθήνα 

Συνεχίζονται από το πρωϊ της Τετάρτης οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σαρώνουν όλα τα ανοικτά «μέτωπα» και τα δημοσιονομικά μεγέθη, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας. Λίγο προν τα μεσάνυκτα της Τετάρτης τα «μέτωπα» εξακολουθούν να απαρμάνουν ανοικτά. Η συζήτηση για το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζεται, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος αναμένει τη σειρά του. Σημεώνεται ότι οι εκκρεμότητες σε κόκκινα δάνεια και φορολογικό θα ξανασυζητθούν. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές εκτιμήσεις η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις πρωϊνές ώρες της Πέμπτης.

Επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης, ενώ παρούσα είναι και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου .

Νωρίτερα, σε συμφωνία κατέληξαν η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των θεσμών για το «πακέτο» της έμμεσης φορολογίας ύψους 1,8 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «πακέτο» αυτό περιλαμβάνει την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, ενώ δεν θα αυξηθεί ο μειωμένος συντελεστής από το 13% στο 14%.   

Αντίθετα, στις διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος.

Όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος παράγοντας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιμένει για αφορολόγητο όριο στις 9.091 ευρώ, ενώ από την πλευρά του ΔΝΤ ζητείται η άμεση μείωσή του στις 8.182 ευρώ και από την ευρωπαϊκή πλευρά τίθεται να μειώνεται σταδιακά στο συγκεκριμένο ύψος.

Bloomberg: Προς έκτακτο Eurogroup την Μ. Πέμπτη

Οι Ευρωπαίοι δεν αποκλείουν την πιθανότητα να υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα στις 28 Απριλίου, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχους. Για έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα κάνει λόγο και το Reuters χωρίς ωστόσο να δίνει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Συζήτηση για το ελληνικό θέμα θα υπάρξει και στο άτυπο Eurogroup στις 22 Απριλίου, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε μιλήσει για την πιθανότητα να γίνει μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

«Αν υπάρξει τόσο μεγάλη πρόοδο στις συνομιλίες στην Ελλάδα θα μπορούσε να υπάρξει ένα άλλο Εurogroup την επόμενη εβδομάδα ανέφερε» σήμερα Τετάρτη ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι δανειστές παραμένουν διχασμένοι σε σχέση με την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, λόγω των διαφορετικών εκτιμήσεών τους για την ανάπτυξη και τις επιδόσεις της Ελλάδα στα δημοσιονομικά τις επόμενες δεκαετίες, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής σύμφωνα με το Reuters.

Υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στους θεσμούς, στα κράτη μέλη και τους λοιπούς απέναντι στα μέτρα που σχετίζονται με το χρέος και η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη», δήλωσε ο αξιωματούχος

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ευρώπη θα μπορούσε να χορηγήσει βοήθεια προς την Ελλάδα χωρίς να υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και χωρίς το ΔΝΤ να είναι στο πρόγραμμα ο αξιωματούχος ήταν κατηγορηματικός: «Αυτό είναι ανοησία», είπε.

Το απόγευμα η συνάντηση δανειστών-Κατρούγκαλου

Το απόγευμα πραγματοποιείται η συνάντησή του κουαρτέτου με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο. Επί τάπητος το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη.

Σταθερός στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση εντός Απριλίου, ενώ πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται και τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία της οικονομίας το 2015.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός μετέφερε στην γερμανίδα καγκελάριο τη θέση ότι οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες αναμένεται και να ανακοινωθούν την Πέμπτη από τη Eurostat, θα πρέπει αυτονόητα να συνυπολογιστούν στο τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης.

Την ίδια στιγμή, στέλεχος του ΥΠΟΙΚ διεμήνυε πως η κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί τα πρόσθετα «προληπτικά μέτρα» ύψους 3 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές. Η ίδια πηγή παραδέχθηκε πως οι θεσμοί δεν έχουν δεχθεί όσα προβλέπονται στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, ωστόσο η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο και παραμένει ανοιχτή σε τροποποιήσεις κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Στη συνάντηση των θεσμών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Τρίτη, συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα σχετικά με το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν πλήρη ανεξαρτησία στη διοίκησή του και ένταξη σε αυτό προς ιδιωτικοποίηση 27 φορέων, και όχι μόνο 11 που δέχεται η κυβέρνηση. Ανάμεσα σ' αυτούς η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πηγές του Βήματος από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει: το 51% περνάει στο Δημόσιο, το 20% θα δοθεί σε ιδιώτες, ενώ το υπόλοιπο 29% θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε προβλέπει ότι τον Μάιο θα περάσει η νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα καταργείται και η υφιστάμενη νομοθεσία περί ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και τον Οκτώβριο θα γίνει μια πρώτη επισκόπηση της κατάστασης ως προς το ενδιαφέρον που θα έχει προσελκύσει η λύση αυτή από την αγορά.

χρονιά για την οποία γίνεται η τρέχουσα συζήτηση.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος συναντήσεων στην Αθήνα με την ευρωπαϊκή τρόικα - Την Τετάρτη η συμμετοχή του ΔΝΤ 
ΕΣΕΕ: Οι επιπτώσεις στη οικονομία από την αύξηση ΦΠΑ στο 24% 
 
 
σχόλια (8)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Εγώ | 23/04/2016 08:20
  διαπραγματεύομαι σκληρά και μοβόρικα και τα σπασμένα τα πληρώνετε εσείς, τι ωραία
  Απάτης το ανάγνωσμα
  απάντηση00
   
   
  "Απεχθείς" παρουσίες | 21/04/2016 21:05
  Και μόνο που βάλατε στη ζωή μας απεχθείς μετανάστες που βιάζουν και σκοτώνουν, και "φάτσες" Ευρωτεχνοκρατών, που τους βλέπεις στο ξεκίνημα της μέρας και χάνεις κάθε όρεξη για δουλειά ή πριν από τον ύπνο και χάνεις τον ύπνο σου, είναι αρκετό για να σας “σιχαινόμαστε”. «Ολόκληρη ζωή, ολόκληρη ζωή, την εξευτέεεελισες».
  I.
  απάντηση12
   
   
  Πρόταση | 20/04/2016 17:40
  Να πάει στο 50% μια και καλή
  πρώην μεσαία τάξη
  απάντηση121
   
   
   
  Για να μην σας δουλευουν | 20/04/2016 10:11
  Ο Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, μιλώντας στη RaiNews24, αποκάλυψε ΚΑΘΑΡΑ, πως τα 220 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 250 δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα, κατέληξαν απευθείας στις γερμανικές, γαλλικές και σε μικρότερο ποσοστό τις ιταλικές τράπεζες. «Δώσαμε στην Ελλάδα 250 δισ. ευρώ, αλλά όχι για τις συντάξεις των Ελλήνων, αλλά για να πληρωθούν οι τόκοι στις τράπεζες» είπε χαρακτηριστικά ο Πρώην πρωθυπουργός, εξηγώντας πως έχουμε ένα ενιαίο νόμισμα, αλλά με εντελώς διαφορετικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας και οικονομικής ισχύος.
  AZAZEL
  απάντηση3216
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
-