Συνεχίζονται από το πρωϊ της Τετάρτης οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σαρώνουν όλα τα ανοικτά «μέτωπα» και τα δημοσιονομικά μεγέθη, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας. Λίγο προν τα μεσάνυκτα της Τετάρτης τα «μέτωπα» εξακολουθούν να απαρμάνουν ανοικτά. Η συζήτηση για το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζεται, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος αναμένει τη σειρά του. Σημεώνεται ότι οι εκκρεμότητες σε κόκκινα δάνεια και φορολογικό θα ξανασυζητθούν. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές εκτιμήσεις η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις πρωϊνές ώρες της Πέμπτης.

Επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης, ενώ παρούσα είναι και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου .

Νωρίτερα, σε συμφωνία κατέληξαν η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των θεσμών για το «πακέτο» της έμμεσης φορολογίας ύψους 1,8 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «πακέτο» αυτό περιλαμβάνει την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, ενώ δεν θα αυξηθεί ο μειωμένος συντελεστής από το 13% στο 14%.

Αντίθετα, στις διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος.

Όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος παράγοντας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιμένει για αφορολόγητο όριο στις 9.091 ευρώ, ενώ από την πλευρά του ΔΝΤ ζητείται η άμεση μείωσή του στις 8.182 ευρώ και από την ευρωπαϊκή πλευρά τίθεται να μειώνεται σταδιακά στο συγκεκριμένο ύψος.

Bloomberg: Προς έκτακτο Eurogroup την Μ. Πέμπτη

Οι Ευρωπαίοι δεν αποκλείουν την πιθανότητα να υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα στις 28 Απριλίου, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχους. Για έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα κάνει λόγο και το Reuters χωρίς ωστόσο να δίνει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Συζήτηση για το ελληνικό θέμα θα υπάρξει και στο άτυπο Eurogroup στις 22 Απριλίου, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε μιλήσει για την πιθανότητα να γίνει μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

«Αν υπάρξει τόσο μεγάλη πρόοδο στις συνομιλίες στην Ελλάδα θα μπορούσε να υπάρξει ένα άλλο Εurogroup την επόμενη εβδομάδα ανέφερε» σήμερα Τετάρτη ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι δανειστές παραμένουν διχασμένοι σε σχέση με την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, λόγω των διαφορετικών εκτιμήσεών τους για την ανάπτυξη και τις επιδόσεις της Ελλάδα στα δημοσιονομικά τις επόμενες δεκαετίες, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής σύμφωνα με το Reuters.

Υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στους θεσμούς, στα κράτη μέλη και τους λοιπούς απέναντι στα μέτρα που σχετίζονται με το χρέος και η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη», δήλωσε ο αξιωματούχος

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ευρώπη θα μπορούσε να χορηγήσει βοήθεια προς την Ελλάδα χωρίς να υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και χωρίς το ΔΝΤ να είναι στο πρόγραμμα ο αξιωματούχος ήταν κατηγορηματικός: «Αυτό είναι ανοησία», είπε.

Το απόγευμα η συνάντηση δανειστών-Κατρούγκαλου

Το απόγευμα πραγματοποιείται η συνάντησή του κουαρτέτου με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο. Επί τάπητος το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη.

Σταθερός στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση εντός Απριλίου, ενώ πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται και τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία της οικονομίας το 2015.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός μετέφερε στην γερμανίδα καγκελάριο τη θέση ότι οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες αναμένεται και να ανακοινωθούν την Πέμπτη από τη Eurostat, θα πρέπει αυτονόητα να συνυπολογιστούν στο τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης.

Την ίδια στιγμή, στέλεχος του ΥΠΟΙΚ διεμήνυε πως η κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί τα πρόσθετα «προληπτικά μέτρα» ύψους 3 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές. Η ίδια πηγή παραδέχθηκε πως οι θεσμοί δεν έχουν δεχθεί όσα προβλέπονται στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, ωστόσο η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο και παραμένει ανοιχτή σε τροποποιήσεις κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Στη συνάντηση των θεσμών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Τρίτη, συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα σχετικά με το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν πλήρη ανεξαρτησία στη διοίκησή του και ένταξη σε αυτό προς ιδιωτικοποίηση 27 φορέων, και όχι μόνο 11 που δέχεται η κυβέρνηση. Ανάμεσα σ’ αυτούς η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πηγές του Βήματος από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το σχέδιο για τονΑΔΜΗΕπροβλέπει: το 51% περνάει στο Δημόσιο, το 20% θα δοθεί σε ιδιώτες, ενώ το υπόλοιπο 29% θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε προβλέπει ότι τον Μάιο θα περάσει η νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα καταργείται και η υφιστάμενη νομοθεσία περί ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και τον Οκτώβριο θα γίνει μια πρώτη επισκόπηση της κατάστασης ως προς το ενδιαφέρον που θα έχει προσελκύσει η λύση αυτή από την αγορά.

χρονιά για την οποία γίνεται η τρέχουσα συζήτηση.