«Ετοιμαζόμαστε για απεργία διαρκείας», δήλωσε την Τρίτη στη «Sueddeutsche Zeitung» ο Μάινχαρντ Γκάιγκεν, στέλεχος του μεγαλύτερου και ισχυρότερου συνδικάτου εργαζομένων στη γερμανική μεταλλουργία, IG Metall. Ο γερμανός συνδικαλιστής εξήγησε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, που πρόκειται να ολοκληρωθούν στις 28 Απριλίου, δεν πηγαίνουν κατ’ ευχήν.
Ο Γκάιγκεν στις δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι πιθανότατα της απεργίας διαρκείας θα προηγηθεί προειδοποιητική 24ωρη απεργία σε όλα τα εργοστάσια και τις μονάδες παραγωγής της Γερμανίας. Μέχρι στιγμής τα γερμανικά συνδικάτα έχουν προχωρήσει μόνο σε προειδοποιητικές στάσεις εργασίας. Το IG Metall αριθμεί 2,2 εκατομμύρια μέλη στον κλάδο της βαριάς βιομηχανίας στη Γερμανία που απασχολεί 3,8 εκατ. εργαζομένους.
Αφού πέρυσι συμβιβάστηκαν με αυξήσεις 3,4% αντί των διεκδικουμένων 5,5%, οι Γερμανοί συνδικαλιστές εμφανίζονται αμετακίνητοι στην εφετινή διεκδίκησή τους για αυξήσεις μισθών της τάξεως του 5%. Από την πλευρά της εργοδοσίας, η Ένωση Gesamtmetall προτίθεται να δώσει αύξηση μόλις 0,9%.
«Το πρόβλημα δεν είναι ότι προτείνουμε πολύ λίγα, αλλά το ότι το IG Metall απαιτεί πάρα πολλά. Τα αιτήματα του IG Metall δεν ανταποκρίνονται στην οικονομική πραγματικότητα», είχε σχολιάσει την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Gesamtmetall, Ράινερ Ντουλγκέρ.
Τα συνδικάτα του κλάδου της σιδηρουργίας και της βαριάς βιομηχανίας εν γένει δεν είναι τα μόνα που διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις στη Γερμανία. Το συνδικάτο των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα Verdi διεκδικεί αυξήσεις 6%. Καθώς από την πλευρά της κυβέρνησης δεν φαίνεται καμιά ανταπόκριση στο αίτημα αυτό, οι δημόσιοι υπάλληλοι ξεκίνησαν την εβδομάδα αυτή προειδοποιητικές στάσεις εργασίας.
Αντιθέτως, για τους 60.000 εργαζομένους στην Deutsche Telekom το Verdi έχει ήδη εξασφαλίσει αυξήσεις της τάξεως του 4,3% για τα δύο χρόνια που έρχονται. «Στη Γερμανία η κρίση έπαψε να είναι επιχείρημα για τη συγκράτηση των μισθών», γράφει η γαλλική «Figaro».