Με μειώσεις των νέων συντάξεων κατά 30%, περικοπές σε συνταξιούχους με άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ και καθιέρωση των υψηλών εισφορών (20%) για τους αγρότες φαίνεται να κλείνει το Ασφαλιστικό.
Η κυβέρνηση υποχωρεί στην αρχική της δέσμευση απέναντι στους αγρότες για μειωμένες εισφορές, αλλά και για διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ, ενώ χαμηλώνει και το προηγούμενο όριο –από τα 1.400 στα 1.300 ευρώ –πάνω από το οποίο θα εφαρμοστούν οι μειώσεις των υφιστάμενων συντάξεων.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ετοιμάζει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός της εβδομάδος προκειμένου να ψηφισθεί ως το τέλος του μηνός. Πάντως οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν δεσμευτεί ότι θα ενσωματώσουν τυχόν αλλαγές που θα συμφωνηθούν με τους δανειστές στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.
Οι αλλαγές που επέρχονται στις ήδη γνωστές ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού αφορούν τα εξής:

1.
Εφαρμόζεται η ενιαία εισφορά 20% για όλους χωρίς τις εξαιρέσεις των αγροτών που υποσχέθηκε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα.
Επίσης ο ΟΓΑ εντάσσεται άμεσα στο ενιαίο ταμείο χωρίς την προτεινόμενη πενταετή μεταβατική περίοδο. Μεταβατικές διατάξεις για την αύξηση των εισφορών προβλέπονται μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους.
Η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους επιστήμονες θα ανέρχεται σε 50% για την τριετία 2017-2019 και θα ξεκινά από εισοδήματα ως 13.000 ευρώ.
2. Ο νέος υπολογισμός των νέων κύριων συντάξεων που θα ισχύσει από την ψήφιση του νομοσχεδίου θα βασίζεται στον μέσο όρο των αποδοχών που είχε ο ασφαλισμένος από το 2002 (έτος ολοκλήρωσης μηχανογραφικού συστήματος) και μετά, δηλαδή τα τελευταία 15 χρόνια και όχι το σύνολο του εργασιακού βίου.
Αυτό γίνεται επειδή το διάστημα αυτό –από το 2002 και μετά –ολοκληρώθηκε το μηχανογραφικό σύστημα και υπάρχουν τα διαθέσιμα στοιχεία που καθιστούν εφικτό τον υπολογισμό. Εφεξής κάθε έτος που θα περνά θα μπαίνει στο σύστημα και ένα ακόμη έτος υπολογισμού (το 2017 θα είναι 16 έτη ασφάλισης και ούτω καθεξής), έτσι ώστε τελικώς να συμπεριληφθεί ολόκληρος ο εργασιακός βίος.

3.
Μέσω επανυπολογισμού των υφιστάμενων συντάξεων θα γίνουν οι περικοπές σε περίπου 180.000 επικουρικές συντάξεις με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης.
Οι περικοπές θα αφορούν όσους λαμβάνουν αθροιστικά κύρια και επικουρική σύνταξη υψηλότερη από τα 1.300 ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό είναι προ φόρων και κρατήσεων υπέρ υγειονομικής περίθαλψης, με αποτέλεσμα να υποστούν απώλειες και συνταξιούχοι με χαμηλότερα εισοδήματα. Θα γίνουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που ξεκινούν από το 2% και φθάνουν ως και το 40% του ποσού μόνο της επικουρικής, όταν το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνά τα 1.300 ευρώ.

4.
Η εθνική σύνταξη προσδιορίζεται στα 384 ευρώ για είκοσι έτη ασφάλισης και 345,6 ευρώ στα 15 έτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα 15 έτη ασφάλισης η εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 345,6 ευρώ, δηλαδή με μείωση 10%. Η μείωση προσδιορίζεται στο 2% –κατ’ έτος που υπολείπεται από το όριο των 20 ετών.
Ετσι, από τα 15 ως τα 19 έτη ασφάλισης το ποσό της σύνταξης διαμορφώνεται στα 15 έτη 345,6 ευρώ, στα 16 έτη 353,2 ευρώ, στα 17 έτη 361 ευρώ, στα 18 έτη 368,6 ευρώ και στα 19 έτη 376,3 ευρώ. Αλλαγές προβλέπονται και στα ποσοστά αναπλήρωσης υπολογισμού της αναλογικής σύνταξης, με μειώσεις για τα λίγα έτη ασφάλισης και αυξήσεις των ποσοστών από τα 28 έτη και άνω. Μειώσεις θα υπάρξουν σε εφάπαξ βοηθήματα και στα πλαφόν (ανώτατα όρια) των κύριων αλλά και των πολλαπλών συντάξεων.

Τελική συμφωνία
Στο 55ο έτος θα απονέμονται οριστικά οι συντάξεις χηρείας

Στο 55o έτος της ηλικίας τους θα λαμβάνουν τη σύνταξη χηρείας οι επιζώντες σύζυγοι, σύμφωνα με την τελική συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών.
Ο επιζών σύζυγος θα λαμβάνει τη σύνταξη για τρία χρόνια μετά τον θάνατο του συνταξιούχου ή του ασφαλισμένου.
Στη συνέχεια θα διακόπτεται και θα δίδεται εκ νέου, με τη συμπλήρωση του 55ου έτους.
Θέμα με τις συντάξεις χηρείας ανέκυψε στην τελευταία συνάντηση εκπροσώπων κυβέρνησης – θεσμών, όταν οι δανειστές ζητούσαν να τεθεί όριο ηλικίας –στο 57ο έτος –για τους δικαιούχους των συντάξεων αυτής της κατηγορίας.
Τελικώς, συμφωνήθηκε το όριο αυτό να τεθεί στο 55ο έτος της ηλικίας.
Οι χήροι ή οι χήρες νεότερης ηλικίας θα λαμβάνουν τη σύνταξη χηρείας μόνο για τρία έτη και θα επανέρχονται –υπό προϋποθέσεις –μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους, ενώ σε περίπτωση ύπαρξης ανήλικων τέκνων η σύνταξη χηρείας θα καταβάλλεται μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών (18ο έτος) ή, σε περίπτωση σπουδών, με τη συμπλήρωση του 24ου έτους ηλικίας τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ