Παρά τους επικοινωνιακούς χειρισμούς από την πλευρά της κυβέρνησης η διαπραγμάτευση προχωράει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το κουαρτέτο αποδέχθηκε την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για την αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%.
Ετσι, μετά από αυτή την εξέλιξη η κυβέρνηση «κλείδωσε» επιπλέον έσοδαύψους 400 ως 500 εκατ. ευρώ κλείνοντας μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού, ύψους 1% του ΑΕΠ για την διετία 2017-2018.
Με το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% καλύπτεται το κενό που έχει αφήσει η εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από τον ΦΠΑ και αποφεύγεται η αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.
Την ίδια ώρα παραμένει στο τραπέζιη αύξηση του ΕΝΦΙΑ αλλά και του συντελεστή ΦΠΑ για τα περιοδικά, τα βιβλία και τις εφημερίδες που σήμερα φορολογούνται με 6%.
Ο Χουλιαράκης
Με αφορμή την απουσία του από τη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης κυκλοφόρησε το σενάριο ότι ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης διαφώνησε επί της ουσίας στα φορολογικά.
«Το Βήμα» επικοινώνησε με συνεργάτες του οι οποίοι διέψευσαν κατηγορηματικά αυτό το σενάριο λέγοντας: «Πως είναι δυνατόν να διαφωνεί με τη μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος και τα άλλα δημοσιονομικά μέτρα εφόσον έχει συντονίσει προσωπικά το σχεδιασμό τους;».
Βεβαίως η απόσταση που κράτησε από το επικοινωνιακό… «σόου» έστειλε μηνύματα.