Δύο νομοσχέδια, ένα για τον φόρο εισοδήματος και ένα για το ασφαλιστικό, θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της κάλυψης των δεσμεύσεων για εξεύρεση 1% του ΑΕΠ από κάθε τομέα. Τα δύο σχέδια νόμου θα κατατεθούν με τις κανονικές διαδικασίες, με στόχο να ψηφιστούν έως το τέλος του μήνα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Οικονομίας και Εργασίας Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Κατρούγκαλο, «η ελληνική κυβέρνηση είναι μια κυρίαρχη κυβέρνηση». Πρόσθεσε δε, ότι «είναι σωστό να έχουμε στόχους από το μνημόνιο, είναι σωστό να ακούμε τη γνώμη των θεσμών, αλλά την τελευταία λέξη για το πώς θα φτάσουμε στους στόχους την έχει η ελληνική κυβέρνηση». Ειδικά για το αφορολόγητο όριο, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι «δεν είμαι διατεθειμένος να καταθέσω στη Βουλή νομοσχέδιο με μικρότερο αφορολόγητο» από το ύψος των 9.091 ευρώ, αναδεικνύοντας μια από τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρχει ενιαία φορολογική κλίμακα για εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα, τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογούνται με τρεις συντελεστές, τα μερίσματα αυτοτελώς με 15%, ενώ η εισφορά αλληλεγγύης θα φορολογείται με «οριακούς συντελεστές».

Λιγο αργότερα το υπουργείο ΟΙκονομικών ανακοινωσε τη νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2016 και είναι η εξής:

Οι συντελεστές φόρου εισοδήματος για μισθωτούς συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ως εξής:

Από 0-20.000 ευρώ 22%
Από 20.001-30.000 ευρώ 29%
Από 30.001-40.000 ευρώ 37%
Άνω των 40.000 ευρώ 45%

Για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1000 ευρώ εισοδήματος μέχρι που απαλείφεται.

Οριστικές αποφάσεις στο Eurogroup

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξειstafflevelagreement(συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο) έως τοEurogroupτης 22ας Απριλίου, ή θα υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroupέως τις 25- 26 του μηνός για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ερωτηθείς για το εάν υπάρχει «planΒ», είπε ότι «εργαζόμαστε πάνω στην κατεύθυνση ότι θα κλείσει η συμφωνία και όλα τα δεδομένα είναι προς αυτήν την κατεύθυνση». Ενώ, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως μεγαλώνει η διαφορά με το ΔΝΤ, το οποίο, κατά τον υπουργό, πιέζει και την ελληνική πλευρά και τους Ευρωπαίους εταίρους (για μεγαλύτερη μείωση στο χρέος).

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε, επίσης, ότι στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον στις 15- 17 Απριλίου, θα υπάρξουν συζητήσεις και για τη διαπραγμάτευση και για το χρέος, ενώ οι επικεφαλής των κλιμακίων θα επιστρέψουν στην Αθήνα από την προσεχή Δευτέρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν τα έχουμε σπάσει». Επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση είναι μια διαδικασία που πρέπει να κλείσει γρήγορα, όπως και το ζήτημα του χρέους, προκειμένου μετά «να μπουν πιο μπροστά τα θέματα της ανάπτυξης».

Και οι δύο υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας ξεκαθαρίσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση «είναι μία κυρίαρχη κυβέρνηση» και θα καθορίσει η ίδια την επίτευξη των στόχων όπως τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Το φορολογικό θα κατατεθεί στη Βουλή την αλλη εβδομάδα από την κυβέρνηση αλλά θα είναι ανοιχτό σε αλλαγές και παρατηρήσεις ανάλογα με την πορεία των συζητήσεων.

Στόχος να ψηφιστεί ως το τέλος του μήνα.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι το έμμεσο επί της ουσίας αφορολόγητο θα είναι 9.100 ευρώ.

Τα μερίσματα φορολογούνται αυτοτελώς με 15%.

Όσοι έχουν έσοδα ως 30.000 ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα θα έχουν μείωση φόρου.

Το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Κατρούγκαλος: αν δεν υπήρχε η αναγκαστική διακοπή λόγω της Συνόδου του ΔΝΤ θα είχαμε καταλήξει ηδη σε συμφωνία.

Απόλυτη προστασία των κυρίων συντάξεων ως το 2018 οι οποίες θα αρχίζουν να αυξάνονται μετά το 2018.

Μικρές και μεσαίες επικουρικές δεν θα μειωθούν, «προσαρμογές» για το 10% των συνταξιούχων.

Εντελώς ανακριβείς οι πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να κλείσει ή συμφωνία.

Ή Εθνική Σύνταξη θα είναι 384 ευρώ.

Το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει μικρότερες εισφορές.

Για το 80% των μισθωτών οι νέες συντάξεις θα είναι υψηλότερες από τις σημερινές.

Θα δεχτούμε βελτιωτικές προτάσεις από τους θεσμούς αλλά δεν υπάρχει περιθώριο περικοπων.

Και το Ασφαλιστικό θα κατατεθεί την άλλη εβδομάδα.

Σταθάκης: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης δεν προσήλθε όπως είχε ανακοινωθεί στη συνέντευξη Τύπου «για προσωπικούς λόγους» όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Δεν έχουμε ρήξη με τους θεσμούς ξεκαθαρίσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ερωτηθείς σχετικά και επικαλέστηκε δήλωση Σόιμπλε ότι «δεν μπορούν να κάνουν οι Έλληνες τα πάντα». Ο κ. Τσακαλώτος επίσης απέφυγε να χαρακτηρίσει μονομερή ενέργεια την κατάθεση των νομοσχεδίων.

Σε διευκρίνιση του υπουργείου σχετικά με την αναφορά του υπουργού Οικονομικών, στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στην απομείωση της έκπτωσης φόρου, αναφέρεται ότι: για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1000 ευρώ εισοδήματος μέχρι που απαλείφεται.

Επισημαίνεται ακόμη ότι:

Οι συντελεστές φόρου εισοδήματος για μισθωτούς συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ως εξής:

Από 0-20.000 ευρώ 22%
Από 20.001-30.000 ευρώ 29%
Από 30.001-40.000 ευρώ 37%
Άνω των 40.000 ευρώ 45%