Παύση διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε λίγο πριν από τις 02.00 τα ξημερώματα της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία και ούτε θα επιδιωχθεί ενδιάμεση συμφωνία αλλά πλήρης συμφωνία μετά την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα την άλλη Δευτέρα 18 Απριλίου και πριν από το Εurogroup της Παρασκευής, 22 Απριλίου, στο Αμστερνταμ.

Τόσο οι θεσμοί όσο και οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης θα ταξιδέψουν (αρχής γενομένης από την Τρίτη) στην Ουάσιγκτον όπου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (16-17 Απριλίου) θα γίνει προσπάθεια, αν δεν υπάρξει νέα εμπλοκή, να γεφυρωθεί η διαφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τι αναφέρουν Κομισιόν και Βερολίνο

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν όπως μεταδίδει το Reuters οι συζητήσεις των θεσμών με την Ελλάδα θα συνεχιστούν στη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Παράλληλα έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα τονίζοντας ότι στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της συμφωνίας το συντομότερο δυνατό.

Αισιόδοξο ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών εμφανίστηκε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, υψηλόβαθμο στέλεχος του οποίου έκανε λόγο για προσωρινή μόνο διακοπή των διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά και στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι, παρά τις συνομιλίες που «σέρνονται», θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις έχουν απλώς διακοπεί και ελπίζουμε ότι δεν θα σταματήσουν, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να κινηθούν», δήλωσε, αλλά διευκρίνισε ότι όσον αφορά ενδεχόμενες περαιτέρω ελαφρύνσεις του χρέους, συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο μετά την υποβολή της έκθεσης αξιολόγησης, καθώς, όπως εξήγησε, μόνο τότε θα μπορεί κανείς να διακρίνει αν θα είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα. Τον Ιούλιο η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει περαιτέρω δάνεια, επισήμανε, σημείωσε ωστόσο ότι δεν έχει πληροφορίες ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο της ρευστότητάς της και «αυτό αποτελεί θετική ένδειξη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ γνωρίζει πόσο σημαντική είναι για τη Γερμανία η οικονομική συμμετοχή του στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα και η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αμφιβολίες ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει και πάλι. Αυτό άλλωστε, τόνισε, με το βλέμμα στην έγκριση που έδωσε το περασμένο καλοκαίρι το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, αποτελεί το θεμέλιο για το γ’ πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Διαδικασία υψηλού ρίσκου

Η φιλόδοξη όσο και περίπλοκη αυτή διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτέλεσμα αν δεν προκύψουν νέες διαφωνίες και αν επιλυθούν όλα τα σοβαρά από ότι φαίνεται μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά.

Αμέσως μετά την παύση ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε:

«Μετά από συζητήσεις πάμε σε παύση συζητήσεων για να πάμε στην Ουάσιγκτον. Συμφωνούμε και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση ότι υπάρχει πρόοδος στα μεγάλα θέματα που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Άρα θα επιστρέψουμε μετά τη Δευτέρα για να τελειώσει αυτή η συμφωνία με το Eurogroup στις 22/4. Θα καταλήξουμε στο staff level agreement λίγο πριν Eurogroup. Είχαμε μεγάλη πρόοδο σε πολλά μεγάλα θέματα αλλά επειδή υπήρχαν πολλά μικρά δεν επαρκούσε ο χρόνος για να γραφτεί το staff level agreement και γι αυτό το λόγο δεν θα μπορούσαμε να το κλείσουμε μέχρι σήμερα τα χαράματα γιατί Θεσμοί θέλουν να φύγουν αύριο».

«Όπως τα είπε ο Ευκλείδης δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να καταλήξουμε σήμερα» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ταξιδεύουν χωρίς χαρτί

Όπως ανέφεραν σε ιδιωτικές συνομιλίες κυβερνητικά στελέχη η επιλογή αυτή δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αναμένει το τελικό αποτέλεσμα ανάμεσα των συζητήσεων ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ το Σαββατοκύριακο πριν αποφασίσει να κάνει τις υποχωρήσεις εκείνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τελική συμφωνία.

Από την άλλη πλευρά η αφήγηση αυτή από το κυβερνητικό στρατόπεδο θα μπορούσε να υποκρύπτει εμπλοκή ή αδυναμία λήψης των αποφάσεων αυτών. Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ταξιδεύουν στην Ουάσιγκτον χωρίς να κρατάνε στα χέρια τους ένα χαρτί που θα αποτελούσε χειροπιαστή απόδειξη της προόδου που έχει καταγραφεί.

Ανοιχτά κεφάλαια

Τα θέματα που απασχόλησαν τις συζητήσεις της Δευτέρας ήταν το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό και τα «κόκκινα» δάνεια. Αντίθετα, δεν ετέθησαν, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, ζητήματα των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης, όπως και του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων, ενώ ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, που είχε προσέλθει στο κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας, μετέθεσε χρονικά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Το πιο σκληρό σενάριο

Η διαδικασία υψηλού ρίσκου που ήδη κινητοποιείται θα μπορούσε να οδηγήσει την κυβέρνηση σε ακόμη πιο δύσκολη θέση από την επόμενη Δευτέρα αν το Σαββατοκύριακο συμβούν τα εξής:

-Αν ΕΕ και ΔΝΤ τα βρουν μεταξύ τους για το κόστος την εξυπηρέτησης του χρέους από το 2018 και μετά, και μάλιστα με υποχώρηση της ΕΕ, τότε το μπαλάκι θα επιστρέψει τελεσίδικα στο γήπεδο της Ελλάδας.

-Κοινοτικές πηγές δεν αποκλείουν μάλιστα η πλευρά της ΕΕ, μετά από μια υποχώρηση έναντι του ΔΝΤ για την εξυπηρέτηση του χρέους, να στοιχηθεί με τις απαιτήσεις του Ταμείου για πιο σκληρά μέτρα στο Ασφαλιστικό και στα μισθολογικά του Δημοσίου.

-Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να κληθεί να υιοθετήσει ένα ακόμη πιο σκληρό πακέτο μέτρων δίνοντας μάχη με το χρόνο ενόψει της λήξης των ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, στις 20 Ιουλίου η οποία ενέχει τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Οι πλήρεις δηλώσεις Τσακαλώτου

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την συνάντηση με τους θεσμούς απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Μετά από όλες αυτές τις συζητήσεις, αποφασίστηκε σήμερα ότι θα έχουμε μια παύση για να πάμε όλοι στην Ουάσιγκτον. Συμφωνούν τόσο οι τέσσερις θεσμοί όσο και η ελληνική κυβέρνηση ότι υπήρξε πρόοδος ώστε να συμφωνηθεί ένα αμοιβαία αποδεκτό πακέτο και να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Άρα θα επιστρέψουν αμέσως μετά την Ουάσιγκτον, δηλ. τη Δευτέρα, για να επιτευχθεί η συμφωνία μέχρι το Eurogroup στις 22 Απριλίου».

Έχουν καταλήξει στα κείμενα;

«Θα καταλήξουμε στο staff level agreement λίγο πριν από το Eurogroup. Υπήρξε πολύ μεγάλη πρόοδος σε πολλά θέματα. Επειδή όμως υπάρχουν πολλά άλλα μικρά που δεν είχαμε το χρόνο να τα συζητήσουμε έγινε σε όλους μας προφανές ότι δεν ήταν δυνατόν να βγει το staff level agreement μέχρι σήμερα τα χαράματα, γιατί οι πιο πολλοί θέλουν να φύγουν αύριο να πάνε στην Ουάσιγκτον όπου αρχίζουν οι συναντήσεις».

Θα βγάλουν κάποιο statement αυτοί;

«Η σύνοψη είναι αυτό που σας είπα».

Αυτό που επιδιώκατε εσείς, δηλ. αυτά τα δύο κείμενα, το πετύχαμε ή όχι;

«Τα κείμενα θα τα κλείσουμε πριν από το Eurogroup».

Έχουμε κλείσει κάποιο από τα μεγάλα θέματα;

«Είμαστε σε πολλά θέματα, ειδικά τα δύσκολα, αρκετά κοντά».

Αυτή η παύση μας δημιουργεί πρόβλημα ενόψει συνόδου ΔΝΤ Ουάσιγκτον;

«Δεν νομίζω».