H MSD (Merck Sharp & Dohme) αποτελεί θυγατρική εταιρεία του πολυεθνικού Ομίλου Merck & Co, Inc, με έδρα το New Jersey και παρουσία σε 140 χώρες. H επίσημη λειτουργία της MSD στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2010 μετά τη συγχώνευση με τη Schering Plough.
Η εσωτερική επικοινωνία και η διάχυση των πληροφοριών αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διατήρηση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης της εταιρείας. Η διαφάνεια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής της κουλτούρας, ενώ η διοίκηση φροντίζει να μοιράζεται τις πληροφορίες με κάθε δυνατό τρόπο ώστε να ενισχύεται το αίσθημα της δικαιοσύνης μεταξύ των εργαζομένων.
Ενας θεσπισμένος θεσμός που ενισχύει την επικοινωνία στην εταιρεία είναι τα Lunch & Learn Meetings. Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται μία φορά τον μήνα και συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι. Εκεί έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στον φαρμακευτικό κλάδο, ενώ παρουσιάζονται και άλλα νέα που αφορούν τους εργαζομένους.
Αντίστοιχα, στα Βirthday Breakfast Sessions που πραγματοποιούνται μία φορά τον μήνα συμμετέχουν 10 άτομα (διαφορετικά κάθε φορά) από διαφορετικά τμήματα της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων οι εργαζόμενοι που έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν το πρωινό τους με τον γενικό διευθυντή, να πληροφορηθούν τα νέα της εταιρείας και να θέσουν ερωτήσεις εφ’ όλης της ύλης.
Η εταιρεία φροντίζει να διοργανώνει εκδηλώσεις προκειμένου να γιορτάζονται οι εταιρικές και ομαδικές επιτυχίες, καθώς και για να προωθεί το αίσθημα της συντροφικότητας και της ομαδικότητας μεταξύ των υπαλλήλων της. Τα απογεύματα της Τετάρτης είναι πάντα αφιερωμένα στο ποδόσφαιρο και η ομάδα ποδοσφαίρου, η οποία αποτελείται από εργαζομένους διαφόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένου του γενικού διευθυντή, δεν χάνει προπόνηση.
Η εταιρεία με στόχο να αναδεικνύει τη φιλοσοφία της και να είναι ο συνδετικός κρίκος που τη δένει με τους εργαζομένους της και φέρνει την καλή είδηση της ημέρας, έχει δημιουργήσει τον Best, έναν ήρωα cartoon, που εκφράζει τις αξίες της και τις ανάγκες των ανθρώπων της, με έναν φιλικό, ζεστό και παιχνιδιάρικο τρόπο.
Υπάρχει ένα πλήθος ειδικών παροχών που αποσκοπούν στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής ζωής των υπαλλήλων, όπως: ελαστικό ωράριο εργασίας μία ώρα το πρωί για τους υπαλλήλους γραφείου, ετήσιο check up, καθημερινή προσφορά φρούτου και μπάρας δημητριακών, υπηρεσίες υποδοχής (καθαριστήριο, επιδιόρθωση ρούχων και υποδημάτων, λουλούδια κ.ά.), μαθήματα pilates στο γραφείο δύο φορές την εβδομάδα, διατροφολόγος στο γραφείο, πασχαλινό και καλοκαιρινό δώρο, κάλυψη (ως 200 €) ετήσιας συνδρομής γυμναστηρίου, δωρεάν προγράμματα εκμάθησης αγγλικών μέσω Η/Υ, δώρο γάμου και γέννησης τέκνου (σε είδη), και διάφορες άλλες έξυπνες εκπλήξεις, όπως ιδιαίτερα πασχαλινά και καλοκαιρινά δώρα, μαθήματα μακιγιάζ σε συνδυασμό με προσφερόμενα προϊόντα μακιγιάζ και για τις συζύγους και τις κόρες εργαζομένων.
Στο πλαίσιο του εθελοντισμού και της ΕΚΕ, τον Ιανουάριο του 2015, οι εργαζόμενοι δούλεψαν εθελοντικά για τα παιδιά του Ορφανοτροφείου Βόλου και ανταποκρινόμενοι στις ευχές τους, συναρμολόγησαν ποδήλατα και βιβλιοθήκες, έβαψαν πίνακες και μαγείρεψαν φαγητό. Το Πάσχα έγιναν οι «νονοί» τους, εξασφαλίζοντας παπούτσια και είδη πρώτης ανάγκης. Η 4η Δεκεμβρίου ορίστηκε επίσης Ημέρα Εθελοντισμού στην MSD Ελλάδος.


Ελευθερία Ταμπάκη, ΗR Director στην MSD Greece, Cyprus, Balkans & European Fertility
«Ο ανθρώπινος παράγοντας κύριος οδηγός των στόχων»

H για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τιμητική διάκριση της MSD Ελλάδας ως ενός από τα Best Place to Work στην Ελλάδα δεν είναι τυχαία. Βασίζεται στην απαρέγκλιτη θέση της εταιρείας να αναδεικνύει τον ανθρώπινο παράγοντα ως τον κύριο οδηγό των στόχων και ενεργειών της. Η επιλογή δικαιώνεται με σημαντικές πρωτοπορίες σε όλα τα επίπεδα: από την παροχή καινοτόμων θεραπειών στον ασθενή έως τη δημιουργία άριστου εργασιακού κλίματος, όπως αναδεικνύεται στην πρόσφατη βράβευση. Η διάκριση της MSD στον διεθνή οργανισμό Great Places to Work ως Best WorkPlace 2016 στηρίχθηκε κυρίως στην υπερηφάνεια, στην αξιοπιστία και στον σεβασμό που εμπνέει στους εργαζομένους της εταιρείας. Στην αρχή του 2015 η ομάδα διοίκησης της εταιρείας επικοινώνησε και συζήτησε με όλους τους εργαζομένους το όραμα της MSD που εστιάζεται στο να «Οδηγούμε τις εξελίξεις για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων στην Ελλάδα»και όλοι οι εργαζόμενοι ανά τμήμα κλήθηκαν να εξειδικεύσουν τις δράσεις για την εφαρμογή του οράματος στα επί μέρους τμήματα της εταιρείας. Με τον τρόπο αυτόν όλοι κατέστησαν κοινωνοί ενός πρωτοποριακού οράματος το οποίο βίωσαν εθελοντικά στην πρώτη ετήσια συνάντηση της εταιρείας όταν έφτιαξαν βιβλιοθήκες, ποδήλατα και πίνακες τα οποία δώρισαν στο Ορφανοτροφείο Βόλου, βελτιώνοντας συνολικά τις ζωές των παιδιών. Ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, η ενότητα και το ομαδικό πνεύμα απογειώθηκαν όταν εντάθηκε η οικονομική και νομισματική αβεβαιότητα το καλοκαίρι του 2015. Διοργανώθηκαν εβδομαδιαίες συναντήσεις με ανώτατα στελέχη και παρουσίαση της εικόνας του εξωτερικού περιβάλλοντος. Υπήρχε στήριξη, συναισθηματική και οικονομική, καθώς και ένα κλίμα αλληλεγγύης, το οποίο προσέφερε ηρεμία και ψυχραιμία. Εξασφαλίστηκε ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα ρευστότητας κατά την περίοδο εισαγωγής των capital controls.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ