H AbbVie είναι βιοφαρμακευτική εταιρεία, που εστιάζει στην ανάπτυξη προηγμένων θεραπειών για μερικές από τις πιο περίπλοκες και σοβαρές παθήσεις. Το όνομα AbbVie απορρέει από δύο συνθετικά. Το πρώτο συνθετικό «Abb» αντιπροσωπεύει την ισχυρή κληρονομιά που κουβαλάει μαζί της από την Abbott Laboratories, ενώ το δεύτερο «Vie» προέρχεται από τη λατινική ρίζα της λέξης «ζωή» και υπογραμμίζει τη δέσμευση της AbbVie για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών. Η AbbVie κατέκτησε την πρώτη θέση της λίστας αυτής την περυσινή χρονιά.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2013 και το 2014 επένδυσε το 16% των εσόδων της σε Ερευνα και Ανάπτυξη. Για την κλινική έρευνα στην Ελλάδα διεκδικεί το 10% των πόρων της AbbVie σε ό,τι αφορά το R&D να επενδύεται στη χώρα μας (3,4 εκατ. ευρώ το 2015).
Η αναγνώριση των εργαζομένων είναι σημαντικό στοιχείο της κουλτούρας της εταιρείας. Εκτός από τα διεθνή βραβεία που μπορούν να διεκδικήσουν οι έλληνες εργαζόμενοι, η AbbVie δημιούργησε το 2015 μια σειρά από τοπικά βραβεία. Συγκεκριμένα, υπάρχουν τρία βραβεία (Gold «Above & Beyond», Silver «Shining Star», Bronze «Make the Difference»), τα οποία συνδέουν συγκεκριμένες αξίες και συμπεριφορές, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα βραβεία δίνονται με τη μορφή μιας «βεβαίωσης» και συνοδεύονται από αντίστοιχο χρηματικό έπαθλο. Συνολικά απονέμονται τον χρόνο 10 Gold αξίας €500, 15 Silver αξίας €150 και απεριόριστα Bronze βραβεία των €50.
Από το 2015, η εταιρεία ξεκίνησε επίσης να επιδοτεί δύο προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών με επίκεντρο το «talent advancement» και το «career advancement».
Το πρώτο πρόγραμμα απευθύνεται στους εργαζομένους που έχουν αναγνωριστεί ως ταλέντα για την εταιρεία και ενδιαφέρονται για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Η οικονομική ενίσχυση αυτού του προγράμματος καλύπτει το 80%-100% των διδάκτρων για ποσά μέχρι €15.000. Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά όλους τους εργαζομένους που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα πάνω στο αντικείμενο της εργασίας τους, και η οικονομική ενίσχυση προβλέπει κάλυψη έως 50% της συνολικής δαπάνης και μέχρι του ποσού των €5.000.
Προκειμένου να ενισχύσει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί, σε συνεννόηση με τον προϊστάμενό του, να εργάζεται από το σπίτι κάποιες ώρες ή και ολόκληρη την ημέρα. Παράλληλα εφαρμόζεται ευελιξία στο ωράριο εργασίας, ενώ έχει δοθεί η εντολή να μην προγραμματίζεται καμία συνάντηση πριν από τις 10 το πρωί. Η AbbVie επιδοτεί όλες τις εργαζόμενες που απουσιάζουν με άδεια μητρότητας για όλο το διάστημα των 120 ημερών που ορίζει ο νόμος, όπως και την άδεια λόγω ασθενείας.
Η AbbVie επιδοτεί μέρος των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Κάθε εργαζόμενος του οποίου το παιδί είναι εγγεγραμμένο σε παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο ιδιωτικό ή δημόσιο, λαμβάνει από την εταιρεία κάθε Σεπτέμβριο, έπειτα από αίτησή του, μια επιταγή αξίας 1.000 ευρώ για την κάλυψη μέρους των διδάκτρων. Επιπλέον, προσφέρει πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού για τα παιδιά των εργαζομένων ηλικίας 15-17 ετών, επίδομα γάμου, επίδομα γέννησης, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, ticket restaurant κάθε μήνα, δωροεπιταγή για τα παιδιά κάθε Χριστούγεννα κ.ά.


Θωμάς Κούγκουλος, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού στην AbbVie
«Κύριο μέλημά μας η εργασιακή ασφάλεια»

Το 2013, εμείς οι εργαζόμενοι της AbbVie ξεκινήσαμε ένα όμορφο ταξίδι. Δώσαμε μία υπόσχεση στους εαυτούς μας. Να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε με νέα φιλοσοφία, διατηρώντας παράλληλα τα θετικά του παρελθόντος μας. Η ανάδειξή μας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μεταξύ των κορυφαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του θεσμού Best WorkPlaces 2016 αποτυπώνει τη διαρκή προσπάθεια όλων μας να διαμορφώσουμε από κοινού ένα καινοτόμο και ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον. Είναι μια διάκριση που ανήκει στους ανθρώπους της εταιρείας μας, στο πάθος τους για καινοτομία, στις δυνατότητές τους να είναι αποτελεσματικοί μέσα από ομαδική δουλειά, συνεργασία, ευελιξία και διαφάνεια. Η AbbVie γεννήθηκε μέσα στην κρίση με προίκα ένα πλούσιο σε εμπειρίες παρελθόν και πλέον, βήμα-βήμα, χτίζουμε ένα διαφορετικό μέλλον. Κύριο μέλημά μας τα δύσκολα αυτά χρόνια ήταν η εργασιακή ασφάλεια των εργαζομένων μας. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και συνθήκες ώστε να παραμείνουμε δημιουργικοί και οι τρόποι που εργαζόμαστε να συνεχίσουν να είναι μοναδικοί.
Η διαρκής επιμόρφωση, η εκμάθηση ή η τελειοποίηση ξένων γλωσσών, οι συνεχείς ομαδικές δραστηριότητες, οι διατμηματικές ομάδες συνεργασίας, που έχουμε συγκροτήσει για την επαγγελματική ανάπτυξη των εργαζομένων μας, θεωρούνται πλέον για εμάς στην AbbVie μία αυτονόητη εργασιακή πραγματικότητα και πρακτική που αντανακλάται και στα Best WorkPlaces.
Ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε και δεν θεωρούμε πως έχουμε φτάσει στο τέλος. Αντίθετα, συνεχίζοντας το ταξίδι που ξεκινήσαμε, αναζητούμε συνεχώς νέους τρόπους, ιδέες και διαδικασίες, που βελτιώνουν τα βιώματά μας ως εργαζομένων και ως παραγωγικών ανθρώπων και αναπτύσσουν περαιτέρω την επιχειρησιακή μας αποτελεσματικότητα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ