Απώλεια δημοσίων εσόδων 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από τη μη φορολόγηση των εταιρειών στοιχημάτων καταγγέλει η ΛΑΕ, στηριζόμενη σε απάντηση του Επιτρόπου Π.Μοσκοβισί, ο οποίος τονίζει ότι η φορολόγηση των εν λόγω εταιρειών βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ΛΑΕ τονίζει πως το παραπάνω «προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, που αφορούσε το γεγονός ότι οι εταιρίες στοιχήματος στην Ελλάδα είναι εδώ και χρόνια αφορολόγητες, αφού “μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις δεν φρόντισαν για τη μετατροπή των προσωρινών αδειών σε μόνιμες, με αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες φορολογικών εσόδων”».

Η ανακοίνωση προσθέτει πως «όπως άλλωστε έχει ανακοινώσει η ίδια η κυβέρνηση, “τα έτη 2012, 2013, 2014 εισπράχθηκαν φόροι μόλις 63.724 ευρώ, ενώ παράλληλα ο τζίρος του παράνομου τζόγου φτάνει τα 6 δισ. ετησίως, με απώλεια δημοσίων εσόδων 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση».

Σύμφωνα με τη ΛΑΕ, ο Ν.Χουντής, στην ερώτησή του, καλούσε την Κομισιόν, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, να προβούν σε άμεση φορολόγηση του διαδικτυακού στοιχήματος και ο κ. Μοσκοβισί, στην απάντησή του, «τονίζει συγκεκριμένα ότι, “δεν υπάρχει ειδική ανά τομέα νομοθεσία της ΕΕ για τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών” και, ως εκ τούτου, αφήνεται “σημαντική διακριτική ευχέρεια στα κράτη-μέλη να αποφασίζουν ποιες δραστηριότητες τυχερών παιχνιδιών απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ”. Παραπέμπει δε στην Οδηγία 2006/112/ΕΚ, σημειώνοντας ότι η απαλλαγή που προβλέπεται για τα στοιχήματα, λαχεία και λοιπά τυχερά παιχνίδια, είναι με την επιφύλαξη της τήρησης των προϋποθέσεων και ορίων που ορίζονται από κάθε κράτος- μέλος».

Η ΛΑΕ σχολιάζει πως ο κ. Μοσκοβισί «ξεχνά όμως ότι δεν υπάρχουν ευρωπαϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις που να καθορίζουν το ύψος φορολόγησης, το ύψος των μισθών και των συντάξεων, αλλά, παρ’ όλα αυτά, στην Ελλάδα των μνημονίων επιβάλλονται όλο και σκληρότερες αντιλαϊκές πολιτικές».

Τέλος, στην ερώτηση του κ. Χουντή, σχετικά με την ύπαρξη «βέλτιστων πρακτικών φορολόγησης του διαδικτυακού στοιχήματος» στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, -σύμφωνα με τη ΛΑΕ- ο κ. Μοσκοβισί αν και παραδέχεται ότι «η συνεχώς αυξανόμενη σημασία των διαδικτυακών και των κινητών διαύλων έχει οδηγήσει πολλά κράτη-μέλη να θεσπίσουν συστήματα ρύθμισης των στοιχημάτων με διαφορετικό βαθμό επιτυχίας», δηλώνει ότι η Κομισιόν «δεν έχει αξιολογήσει τα υφιστάμενα μοντέλα για τη φορολόγηση του διαδικτυακού στοιχήματος – κατά συνέπεια, δεν είναι σε θέση να προτείνει βέλτιστες πρακτικές ούτε να σχολιάσει την αποτελεσματικότητα της φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας σύνδεση από τα κράτη-μέλη».