Αύριο Κυριακή θα γίνει ακόμη μια συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για το συνταξιοδοτικό, χωρίς όμως να διαφαίνεται συμφωνία.
Οπως δήλωσε ο υπουργός μετά τη συνάντηση του Σαββάτου στο Χίλτον «δεν πάμε για να κλείσουμε αύριο».

Διαφωνία σε δύο σημεία

Οπως είπε ο υπουργός Εργασίας στους δημοσιογράφους στα θέματα αρμοδιότητάς του παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των πιστωτών σε δύο θέματα: την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων.

Ενστάσεις προβάλλουν οι Θεσμοί και για την έκπτωση στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών που έχει προτείνει η κυβέρνηση, ζητώντας περισσότερο ποσοτικοποιημένα στοιχεία.

Η συμφωνία θα κλείσει πακέτο (Ασφαλιστικό – Φορολογικό – Δημοσιονομικό) και δεν θα εξεταστεί κάθε τομέας ξεχωριστά.

Το πρωί του Σαββάτου, προτού ξεκινήσει ο γύρος των συνομιλιών στο ξενοδοχείο Χίλτον, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας έλεγαν ότι η εμπλοκή που σημειώθηκε την Παρασκευή με το ΔΝΤ, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο το μέτωπο του ασφαλιστικού. «Δεν υπάρχει περιθώριο για νέες υποχωρήσεις» τόνισαν.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 11.30 το πρωί και ολοκληρώθηκε μετά τις 2 το μεσημέρι

Οι δανειστές ζητούν «μετρήσιμα» αποτελέσματα περικοπής συνταξιοδοτικής δαπάνης όπως είναι η μείωση της εθνικής σύνταξης από τα 384 ευρώ στα 320-340 και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων έως και 40%.

Αμφισβητούν ότι η εξοικονόμηση της δαπάνης από τη μείωση του πλαφόν των υψηλών και πολλαπλών συντάξεων αποφέρει 200 εκ. ευρώ όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς ,η απόδοση δεν υπερβαίνει τα 35 εκ ευρώ καθώς μόνο 50.000 συνταξιούχοι εισπράττουν σήμερα συντάξεις άνω των 2000 ευρώ, αθροιστικά (κύριες + επικουρικές).

Πάντως, ο κ. Κατρούγκαλος διέψευσε ότι η εθνική σύνταξη θα μειωθεί στα 288 ευρώ.
«Δεν ξέρω πού τα βρίσκετε αυτά, δεν απηχούν το κλίμα των συζητήσεων» παρατήρησε ο υπουργός Εργασίας.