Στη διάρκεια των επόμενων μηνών η Μαρινόπουλος ΑΕ θα κατορθώσει να βάλει σε τάξη τις υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές της. Οι κινήσεις της την τελευταία περίοδο διαμορφώνουν το πλαίσιο για τον εξορθολογισμό των σχέσεών της με την υπόλοιπη αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, στο διάστημα των επόμενων μηνών αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητά της με περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ.
Πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία –που είναι από τις μεγαλύτερες στο ελληνικό λιανεμπόριο –συμφώνησε για τη χρηματοδότησή της από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.Οπως έγινε γνωστό, η χρηματοδότηση της μετά τις τελικές εγκρίσεις θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, μία άμεσα και μία εντός το πολύ τριών μηνών, αφού βεβαίως ολοκληρωθεί η συμφωνία με τη Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ –με βάση την οποία οι δύο εταιρείες θα συστήσουν νέα εταιρεία (θυγατρική των δύο εταιρειών κατά 50% η κάθε μία), στην οποία θα περάσουν τα 33 υπερμάρκετ της Μαρινόπουλος.
Στην προκειμένη περίπτωση, η χρηματοδότηση της Μαρινόπουλος θα προέλθει από τρεις πηγές: πρώτον, από την εξαγορά του 50% της νέας εταιρείας από τη Σκλαβενίτης ΑΕΕ, εξαιτίας της οποίας στο ταμείο της Μαρινόπουλος θα εισρεύσουν περίπου 50 εκατ. ευρώ, δεύτερον, από τον πάγιο εξοπλισμό των 33 υπερμάρκετ που η νέα εταιρεία θα πληρώσει στη μητρική και τρίτον, από τον νέο δανεισμό της Μαρινόπουλος.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Μαρινόπουλος ΑΕ, η νέα χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με τη συμφωνία με τη Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ, αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητα της εταιρείας με ποσό που υπερβαίνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, θα αναδιαρθρωθεί και ο συνολικός υφιστάμενος τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας σε μακροπρόθεσμη βάση, σύμφωνα με το τριετές επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας.
Οι προαναφερόμενες εξελίξεις επιβεβαιώνουν όσους στην αγορά υποστήριζαν πως «η Μαρινόπουλος είναι μεγάλη, παραδοσιακή και αξιόπιστη εταιρεία για να την αφήσουν οι τράπεζες στην τύχη τους». Και τούτο διότι οι τράπεζες γνωρίζουν πως η εξομάλυνση των σχέσεων της Μαρινόπουλος με τους προμηθευτές της εξυπηρετεί εκτός των άλλων τις ίδιες, αφού οι περισσότερες προμηθευτικές εταιρείες είναι ελληνικές και ορισμένες μάλιστα έχουν υψηλές τραπεζικές υποχρεώσεις. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, έχουν κάθε λόγο να στηρίξουν ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό σχέδιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ