Σε εταιρεία τροφίμων από εταιρεία αλλαντικών πρόκειται να μετεξελιχθεί στην επόμενη πενταετία –ως το 2020 –η Creta Farms των αδελφών Δομαζάκη, σύμφωνα με τους νέους στρατηγικούς σχεδιασμούς της διοίκησής της. Και όπως ανέφερε μιλώντας προς «Το Βήμα» ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας –ανέλαβε από τις αρχές του 2016 –κ. Κώστας Φρουζής, σκοπεύει να αναπτύξει ένα νέο μοντέλο διεθνούς δραστηριότητας, το οποίο δοκιμάστηκε στην Αυστραλία και πέτυχε ικανοποιητικά αποτελέσματα, σύμφωνα με το οποίο εκχωρούνται τα δικαιώματα παραγωγής σε τοπικούς συνεργάτες και η εταιρεία απολαμβάνει μια ορισμένη ετήσια αμοιβή (royalties).
Θεωρώντας ότι η αγορά των αλλαντικών στην Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση –δεν υπερβαίνει τα 250 εκατ. ευρώ –ως εκ τούτου τα περιθώρια ανάπτυξης είναι περιορισμένα.
Περιθώρια ανάπτυξης


Αντιθέτως, όπως εξηγεί ο κ. Φρουζής, σε άλλες κατηγορίες τροφίμων υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης. Οπως επί παραδείγματι στην αγορά των σνακ –πρόκειται για μια αγορά που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Ειδικότερα, παρουσιάζοντας τον νέο στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της Creta Farms στην επόμενη πενταετία, o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επισημαίνει ότι η μετεξέλιξή της σε εταιρεία τροφίμων πρόκειται να βασιστεί σε τέσσερις άξονες: στην αγορά του αλλαντικού, που όπως λέει κατέχει την πρώτη θέση και είναι η βασική και κύρια δραστηριότητά της, στο σνακ –ήδη η κυκλοφορία την τελευταία περίοδο της σειράς «Mini Εν Ελλάδι» ακουμπά στην κατηγορία των σνακ –και προοπτικά, το αργότερο στην επόμενη διετία θα αξιοποιηθεί για αυτόν τον λόγο ακόμη και το δίκτυο των περιπτέρων, στο έτοιμο φαγητό (σάντουιτς και πίτσα) και στα τυροκομικά προϊόντα.
Εξάλλου, όπως λέει ο ίδιος, η διοίκηση της εταιρείας δαπανά περί τα 5 εκατ. ευρώ ετησίως στην έρευνα νέων προϊόντων. Από την άλλη πλευρά, με βάση τους νέους σχεδιασμούς ισχυρή έμφαση πρόκειται να δοθεί στη διεθνή και εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας.
Πληρωμή με royalties


Ο κ. Φρουζής τονίζει συγκεκριμένα ότι στόχος της εταιρείας είναι να ενισχύσει τις εξαγωγές της και παράλληλα να αναπτύξει το μοντέλο της συνεργασίας που εγκαινιάστηκε στην αγορά της Αυστραλίας, δηλαδή συνεργασία με τοπικούς συνεργάτες, οι οποίοι θα παράγουν υπό την επίβλεψη της Creta Farms τα προϊόντα της και η εταιρεία θα πληρώνεται με royalties.
Μάλιστα, υπολογίζεται ότι εφέτος οι διεθνείς πωλήσεις με αυτή τη μέθοδο θα ανέλθουν στα 45 – 50 εκατ. ευρώ. Βέβαια ο συγκεκριμένος τρόπος έχει το μειονέκτημα ότι δεν ενισχύονται οι πωλήσεις της εταιρείας, αλλά έχει ωστόσο το ουσιώδες πλεονέκτημα ότι τα royalties προστίθενται στο ebitda βελτιώνοντάς τα. Και πρόκειται για γρήγορες πωλήσεις χωρίς κόστος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του 2015 οι πωλήσεις των προϊόντων της Creta Farms με αυτή τη μέθοδο στην Αυστραλία ανήλθαν στα 20 εκατ. ευρώ. Εφέτος σε αυτή την κατηγορία έχει προστεθεί και η δραστηριότητα της εταιρείας στην Ισπανία.
Πωλήσεις 115 εκατ. ευρώ


Πέρυσι οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν στα 105 εκατ. ευρώ και το ebitda ήταν υψηλότερο από 11 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Φρουζή, οι προβλέψεις για το 2016 κάνουν λόγο για πωλήσεις ύψους 115 εκατ. ευρώ και για ebitda μεγαλύτερο από 13 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος είναι αισιόδοξος για την εξέλιξη του 2016, αν και στον πρώτο μήνα του έτους η αγορά περιορίστηκε κατά 4% – 5%, βέβαια οι επόμενοι μήνες κινήθηκαν καλύτερα. Κυρίως όμως η αισιοδοξία του βασίζεται –εκτός των άλλων –στο γεγονός ότι είναι θετικές οι εξελίξεις στο λιανεμπόριο. Η αναφορά του αφορά τόσο την πώληση της Βερόπουλος στη Μετρό και στη συνεργασία της Μαρινόπουλος με τη Σκλαβενίτης. Ο εξορθολογισμός του τοπίου στο λιανεμπόριο είναι προφανές ότι θα βοηθήσει σημαντικά πολλές ελληνικές βιομηχανίες.
Η Creta Farms είναι από τις σημαντικότερες ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων, διαθέτοντας δύο παραγωγικές μονάδες, ενώ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος στην Ελλάδα, με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής. Η σταδιοδρομία της βασίστηκε και βασίζεται στη χρήση του έξτρα παρθένου κρητικού ελαιολάδου στην παραγωγή αλλαντικών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ