Σημαντική πρόοδο στη διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και θεσμών, και ειδικά στο φορολογικό και σε ορισμένες πτυχές του συνταξιοδοτικού, αναγνωρίζει η Κομισιόν μετά την τελευταία συνάντηση Τσακαλώτου – Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο, την Κυριακή.

Λίγο πριν την αναχώρηση των εκπροσώπων των θεσμών, εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αποστολή υπήρξε παραγωγική. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον πρόοδος σημειώθηκε και σχετικά με βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

» Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια των διακοπών του Καθολικού Πάσχα. Οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για επανάληψη των συνομιλιών με σκοπό την ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατόν.

Σημαντική η πρόοδος λέει και το ΔΝΤ
Σημαντική πρόοδο στο φορολογικό και το ασφαλιστικό σημειώνει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε ανακοίνωσή του, εκτιμώντας ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ, που εκδόθηκε το απόγευμα της Κυριακής (ώρα Ουάσιγκτον), αναφέρει:

«Η αποστολή ήταν παραγωγική. ‘Εχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον, η αποστολή σημείωσε σημαντική πρόοδο σχετικά με τις βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

»Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν κατά το διάλειμμα των εορτών του Πάσχα.

»Οι επικεφαλής της αποστολής θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για να επαναλάβουν τις συνομιλίες με σκοπό να τις ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό.»

Η ολοκλήρωση των συνομιλιών

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10.30 π.μ. της Κυριακής η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της κυβέρνησης το απόγευμα θα αναχωρήσουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών και αναμένεται να επιστρέψουν μετά από τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου).

Στο μεσοδιάστημα θα συνεχιστούν οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων, καθώς και τηλεδιασκέψεις, εφόσον αυτές χρειαστούν, σε κορυφαίο επίπεδο.

Αυτό ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης, σύμφωνα επίσης με τον οποίο αύριο αναμένεται να υπάρξει συνάντηση για το ασφαλιστικό και πιθανόν για το «κλείσιμο» αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων. Ο κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε, παράλληλα, ότι υπάρχει συμφωνία/σύγκλιση σε σημεία- κλειδιά του ασφαλιστικού και σχεδόν πλήρης συμφωνία για το φορολογικό.

Τα αποτελέσματα της Παρασκευής

Κορυφαίοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν μετά το πέρας των διαβουλεύσεων την Παρασκευή το βράδυ ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει αρκετά στο θέμα του φορολογικού ωστόσο η τελική συμφωνία για το θέμα θα υπάρξει μόλις κλειδώσει το σύνολο των θεμάτων.

Κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου ανέφερε ότι παραμένει ένα μικρό δημοσιονομικό κενό περίπου στο ένα τρίτο του συνόλου (600 εκατ. ευρώ)το οποίο θα συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο.

Νωρίτερα κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι τα βασικά αγκάθια ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στο κουαρτέτο είναι τέσσερα.

Το πρώτο είναι η απαίτηση του ταμείου για χαμηλότερο αφορολόγητο στην περιοχή των 7000 ευρώ.

Το δεύτερο είναι οι αντιδράσεις των δανειστών για το νομοσχέδιο που αφορά στην εθελοντική δήλωση των αδήλωτων εισοδημάτων.

Το τρίτο είναι το ζήτημα των κόκκινων δανείων, σημείο στο οποίο η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει στην πώληση όλων των δανείων στα ξένα funds.

Το τέταρτο σημείο διαφωνίας αφορά στη μόνιμη ένσταση από το Ταμείο για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ρεπορτάζ των Financial Times

Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ των Financial Times που υπογράφει ο Peter Spiegel, σύμφωνα με δυο αξιωματούχους που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απείλησε τους θεσμούς με συνέχιση των διαπραγματεύσεων στην… Ειδομένη, σε μια προσπάθεια να συνδέσει τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση και την προσφυγική κρίση.

Νέα συνάντηση με Κατρούγκαλο την Κυριακή

Αύριο Κυριακή θα γίνει ακόμη μια συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για το συνταξιοδοτικό, χωρίς όμως να διαφαίνεται συμφωνία.

Οπως είπε ο υπουργός Εργασίας στους δημοσιογράφους στα θέματα αρμοδιότητάς του παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των πιστωτών σε δύο θέματα:

-Την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων.

Ενστάσεις προβάλλουν οι Θεσμοί και για την έκπτωση στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών που έχει προτείνει η κυβέρνηση, ζητώντας περισσότερο ποσοτικοποιημένα στοιχεία.

Η συμφωνία θα κλείσει πακέτο (Ασφαλιστικό – Φορολογικό – Δημοσιονομικό) και δεν θα εξεταστεί κάθε τομέας ξεχωριστά.

Το πρωί του Σαββάτου, προτού ξεκινήσει ο γύρος των συνομιλιών στο ξενοδοχείο Χίλτον, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας έλεγαν ότι η εμπλοκή που σημειώθηκε την Παρασκευή με το ΔΝΤ, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο το μέτωπο του ασφαλιστικού. «Δεν υπάρχει περιθώριο για νέες υποχωρήσεις» τόνισαν.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 11.30 το πρωί και ολοκληρώθηκε μετά τις 2 το μεσημέρι

Οι δανειστές ζητούν «μετρήσιμα» αποτελέσματα περικοπής συνταξιοδοτικής δαπάνης όπως είναι η μείωση της εθνικής σύνταξης από τα 384 ευρώ στα 320-340 και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων έως και 40%.

Αμφισβητούν ότι η εξοικονόμηση της δαπάνης από τη μείωση του πλαφόν των υψηλών και πολλαπλών συντάξεων αποφέρει 200 εκ. ευρώ όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς ,η απόδοση δεν υπερβαίνει τα 35 εκ ευρώ καθώς μόνο 50.000 συνταξιούχοι εισπράττουν σήμερα συντάξεις άνω των 2000 ευρώ, αθροιστικά (κύριες + επικουρικές).

Πάντως, ο κ. Κατρούγκαλος διέψευσε ότι η εθνική σύνταξη θα μειωθεί στα 288 ευρώ. «Δεν ξέρω πού τα βρίσκετε αυτά, δεν απηχούν το κλίμα των συζητήσεων» παρατήρησε ο υπουργός Εργασίας.