Το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της στρατηγικής επένδυσης «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ» στη Σητεία δίνει, μετά από 23 χρόνια, το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε στις 7 Μαρτίου 2016.

Η επένδυση της θυγατρικής εταιρίας του ομίλου Minoan Group Plc, Loyalward Ltd., ανέρχεται στα 267,7 εκατ. ευρώ και πραγματοποιείται σε μια έκταση περίπου 22.120 στρεμμάτων στα Β.Α. της Κρήτης. Η ανάπτυξη που έχει κεντρικό άξονα το περιβάλλον, περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών και βοηθητικών υποδομών. Επίσης αναμένεται να δημιουργήσει 1.200 άμεσες και 2.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις θα υλοποιηθούν σε ειδικά οριοθετημένη περιοχή περίπου 9.000 στρεμμάτων, το 75% της οποίας θα παραμείνει αδόμητο, η οποία πλαισιώνεται από ειδική ζώνη προστασίας 13.000 στρεμμάτων. Οπως τονίζει η εταιρία, πρόκειται για μια «μοναδικής ηπιότητας επένδυση», αφού αναλογεί 1 κλίνη ανά 11 στρέμματα, μέγιστης συνολικής δόμησης 108.000 τ.μ. που θα υλοποιηθεί συνεκτικά και σε θύλακες, με τρόπο απόλυτα προσαρμοσμένο στο ανάγλυφο της περιοχής. Η λειτουργία των εγκαταστάσεων θα υποστηρίζεται από σύγχρονες τεχνικές ορθής διαχείρισης φυσικών πόρων και βέλτιστης αειφορικής επίδοσης.

Πέρα από τις εγκαταστάσεις διαμονής και εστίασης των επισκεπτών, το σχέδιο της εταιρείας περιλαμβάνει ειδικές τουριστικές υποδομές για την προσέλκυση τουρισμού υψηλής ποιότητας και ετήσιας διάρκειας, όπως γκολφ και spa, καθώς επίσης πλήθος υποδομών, ανοικτών στην τοπική κοινωνία και δράσεις για την ανάδειξη του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζονται ανοικτές ξενοδοχειακές υποδομές, υπαίθριο θέατρο, αθλητικές εγκαταστάσεις και βιολογικές καλλιέργειες, εργαστήρια παραγωγής τοπικών προϊόντων και χειροτεχνίας, βοτανικός κήπος, περίπτερα ενημέρωσης, δίκτυο μονοπατιών και πολιτιστικών διαδρομών.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η επένδυσή μας στην περιοχή της Σητείας υιοθετήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση με τον πλέον επίσημο τρόπο με την έκδοση του από 7 Μαρτίου 2016 Προεδρικού Διατάγματος. Ευχαριστούμε τους συμβούλους μας και την Ελληνική Κυβέρνηση που αξιολόγησε την επένδυσή μας και προσδιόρισε τον τρόπο ανάπτυξής της μέσω του εκδοθέντος προεδρικού διατάγματος, σε μια εποχή που η Ελλάδα μάχεται για πολλά μεγάλα και σημαντικά θέματα», δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Minoan Group Plc. Κ. Κρίστοφερ Ιγκλετον.

Η πραγματοποίηση της επένδυσης δίνει «σάρκα και οστά» στο από το 1993 όραμα της εταιρείας, της Μονής Τοπλού και του Ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» και αναμένεται ότι θα επανατοποθετήσει την περιοχή της Σητείας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, μέσω μιας ανάπτυξης υψηλής ποιότητας, εναλλακτικής μορφής τουρισμού.

Το σχέδιο «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ» εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις, στην κατηγορία των επενδύσεων άνω των 100 εκατ. ευρώ λόγω της «καταφανούς στρατηγικότητάς του». Αναμένονται πολλαπλασιαστικά ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα σημαντικής εντάσεως στη συνολική εθνική οικονομία, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας σε περιφερειακό επίπεδο, αύξηση της απασχόλησης με τη δημιουργία 1.200 άμεσων και 2.000 έμμεσων θέσεων εργασίας σε συναφείς κλάδους. Σχεδιάστηκε σε απόλυτη συμβατότητα με τις χωροταξικές κατευθύνσεις για την περιοχή, με σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον στο οποίο εντάσσεται και, κυρίως, σε συνέργεια με την τοπική κοινωνία, η οποία το υποστηρίζει ενεργά.