Στη σταδιακή απελευθέρωση της πώλησης των «κόκκινων» δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως 500.000 ευρώ σε funds και σε διάστημα τριών ετών, προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, προκειμένου να ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ παράλληλα προσπαθεί να σώσει από την πώληση όσα «κόκκινα» δάνεια μικρομεσαίων έχουν υποθήκη την κύρια κατοικία των δανειοληπτών τους.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με προτάσεις που αφορούν διαγραφές τραπεζικών οφειλών αλλά και προστίμων και προσαυξήσεων από ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, τροποποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον «νόμο Δένδια» στο σκέλος που αφορά την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Οι συζητήσεις


Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις των επικεφαλής των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος με τους εκπροσώπους των δανειστών προσδιορίζονται στην τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου –πρόκειται για τον «νόμο Δένδια» –σχετικά με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες.
Στόχος των κυβερνητικών επιτελών είναι να χορηγηθούν κίνητρα στους μικρομεσαίους ώστε να ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε συνδυασμό και με διαγραφές ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το «κούρεμα» δεν θα αφορά το κεφάλαιο αλλά και το πρόστιμο και τις προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί.
Και όπως είναι φυσικό, μία από τις πλευρές των συζητήσεων στη διαπραγμάτευση είναι το δημοσιονομικό κόστος που θα έχει το «κούρεμα» των προστίμων και των προσαυξήσεων. Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι έτσι πολλές επιχειρήσεις θα ανακουφιστούν οικονομικά και θα μπορέσουν να γίνουν ξανά ενήμερες τόσο ως προς τις τραπεζικές όσο και ως προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Πάντως εξετάζεται, παράλληλα, η θέσπιση κινήτρων προς τις τράπεζες για τη διαγραφή μέρους των ληξιπρόθεσμων δανείων προς τις επιχειρήσεις. Και αυτά, όπως εκτιμάται, θα καθοριστούν με την τροποποίηση του «νόμου Δένδια». Οπως είναι γνωστό, πρόκειται για το πλαίσιο που είχε καταρτιστεί από τον υπουργό Ανάπτυξης της κυβέρνησης Σαμαρά κ. Νίκο Δένδια και προέβλεπε ακόμη και τη διαγραφή μέρους οφειλών προς τις τράπεζες, υπό προϋποθέσεις. Η αλλαγή που πρόκειται να γίνει είναι το ποσό που θα σβήνεται να μη φορολογείται ως εισόδημα, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να προχωρούν σε διαγραφές χωρίς επιβαρύνσεις. Και άλλη μία παρέμβαση που προωθείται είναι η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών και των μελών των διοικητικών συμβουλίων.
Χαμηλό όριο


Αναφορικά με τον «νόμο Σταθάκη» που είχε ψηφιστεί τον περασμένο Δεκέμβριο και προέβλεπε τον καθορισμό του τρόπου λειτουργίας και δράσης των εταιρειών διαχείρισης και μεταβίβασης μη ενήμερων απαιτήσεων, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε η κυβερνητική αντιπροσωπεία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προβλέπεται η τροποποίησή του έτσι ώστε να γίνει πιο ευέλικτος τόσο ως προς τις προαναφερόμενες εταιρείες (funds) όσο και, κυρίως, ως προς τις κατηγορίες των δανείων που θα επιτρέπεται να πωλούνται. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να τεθεί χαμηλό όριο οφειλών, πάνω από το οποίο θα ανάβει το «πράσινο φως» για τη μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ποσό δανείων ως 500.000 ευρώ.
Ειδικότερα η ελληνική πλευρά εισηγείται τη σταδιακή απελευθέρωση της μεταβίβασης των «κόκκινων» δανείων από το 2017 ως και το 2019, με το ύψος των προαναφερόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών να απομειώνεται σταδιακά.
Αντίστοιχη παρέμβαση πρόκειται να γίνει και σχετικά με τη μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία. Αν και όπως έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους το υπουργείο Οικονομίας δεν επιθυμεί την απελευθέρωσή τους, ωστόσο υπάρχουν και σκέψεις για τον καθορισμό ορίου αξίας της κατοικίας, το οποίο σε συνδυασμό και με άλλα κριτήρια δεν θα επιτρέπει την απελευθέρωση της μεταβίβασης σε funds. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο απαγορεύεται η πώληση «κόκκινων» δανείων που έχουν υποθήκη ή προσημείωση στην κύρια κατοικία.
Το κουαρτέτο των δανειστών απαιτεί την πλήρη απελευθέρωση. Η ομάδα των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος εξετάζει το σενάριο της καθιέρωσης ορίου πάνω από το οποίο θα επιτρέπεται η πώληση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων. Κορυφαίος αξιωματούχος έλεγε ότι υπάρχει διαφορά από κύρια σε κύρια κατοικία, υπαινισσόμενος προφανώς ακίνητα υψηλής αξίας αλλά και δανειοληπτών που ενώ διαθέτουν την οικονομική ευρωστία δεν είναι συνεπείς στην καταβολή των δανειακών τους υποχρεώσεων.
Μεταξύ των αλλαγών που δρομολογούνται στον «νόμο Σταθάκη» είναι η δυνατότητα εκχώρησης των δανείων που περνούν από την κατοχή των funds σε τρίτους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ