Στον ορισμό του διοικητικού συμβουλίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προχώρησαν ο υπουργός Υποδομών, κ. Χρήστος Σπίρτζης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφων Αλεξιάδης, έναν μήνα μετά την τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Θεοχάρη και του προερχόμενου από τους ΑΝΕΛ, πρώην υφυπουργού Εσωτερικών και άλλοτε βουλευτή της ΝΔ, κ. Φίλιππου Τσαλίδη, στις θέσεις του πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τους κ.κ. Θεοχάρη (ο οποίος είναι πρώην σύμβουλος του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη) και Τσαλίδη πλαισιώνουν ο νομικός και σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά, κ. Ευάγγελος Παναγιωτουνάκος, ο πασοκογενής συγκοινωνιολόγος κ. Βελισσάριος Λιαροκάπης, ο κ. Κωνσταντίνος Θεοφανίδου και ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Γεώργιος Παπαγεωργαντάς.
Σημειωτέον ότι ο ορισμός νέας διοίκησης στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον υπουργό Υποδομών είχε προκαλέσει την αντίδραση της Τρόικας, καθώς μετά την παραίτηση του πρώην πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας, κ. Θανάση Ζηλιασκόπουλου, οι δανειστές είχαν ζητήσει την παραμονή του πρώην αντιπρόεδρου της εταιρίας, κ. Νίκο Τσαμπαρλή εν όψει του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.
Μάλιστα, είχε δεσμευτεί σχετικά με επιστολή του προς τους θεσμούς ο υπουργός Επικρατείας, κ. Αλέξανδρος Φλαμπουράρης, στην οποία σημείωνε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση το ΔΣ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να παραμείνει ως έχει μέχρι την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης. Η μη τήρηση αυτής της δέσμευσης, ωστόσο, έδωσε ευκαιρία στους δανειστές να ανοίξουν το θέμα της αποπολιτικοποίησης του δημοσίου, για την οποία είχε δεσμευθεί ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας στην συμφωνία του Ιουλίου.