Την εκτίμηση ότι την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών έκανε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, συμπληρώνοντας ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία για την κατάθεση του Ασφαλιστικού στη Βουλή.

Μιλώντας την Κυριακή στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός αναγνώρισε ότι τα πιο «ακανθώδη» ζητήματα των ποσοστών αναπλήρωσης και της εθνικής σύνταξης παραμένουν ανοιχτά.

Αποσαφήνισε πως η ελληνική πλευρά επιμένει στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει για μη μείωση των κύριων συντάξεων και για διατήρηση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συνταξιοδοτικού συστήματος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιμένει σε μία μεταρρύθμιση με «κοινωνικό πρόσημο».

Διευκρίνισε πάντως ότι, σε αντίθεση με το περασμένο καλοκαίρι, η κυβέρνηση δεν βρίσκεται υπό τόσο μεγάλη πίεση, καθώς σήμερα δεν είναι η ίδια απομονωμένη, αλλά το ΔΝΤ. Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι το Ταμείο έχει διαφορετικές θέσεις από τους ευρωπαίους εταίρους και θα πρέπει να βρεθεί μία λύση ώστε να μην εμποδιστεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις για τις κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό, υποστήριξε ότι αυτοί που ακόμα διαμαρτύρονται είναι οι επαγγελματικές κατηγορίες που «έχουν πολλά και δεν θέλουν να δώσουν ένα μικρό μέρος για το ασφαλιστικό».