Σταθερή άνοδο 25%-30% κατά μέσο όρο καταγράφουν οι προκρατήσεις από τη ρωσική αγορά για τους περισσότερους ελληνικούς προορισμούς στον όμιλο Μουζενίδη. Ετσι, ο όμιλος εκτιμά ότι η αύξηση της κίνησης της πελατείας του στη χώρα εφέτος από τη ρωσική αγορά, μπορεί να προσεγγίσει επίπεδα της τάξης του 50% αν δεν υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις και εφόσον λειτουργήσει ομαλά η διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και παρά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα και τη γενικότερη ανασφάλεια για την πορεία της οικονομίας της Ρωσίας και την ισοτιμία ευρώ-ρούβλι, η ανοδική τάση τροφοδοτείται και από τη σοβαρή κρίση στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις παρουσιάστηκαν την 1η Μαρτίου στο Επιχειρηματικό Forum 2016 του Ομίλου, που διοργανώθηκε στη Μόσχα με τη συμμετοχή 700 τουριστικών πρακτορείων απ’ όλη τη ρωσική επικράτεια. Την περίοδο του 2016 ο όμιλος μέσω του βασικού του άξονα Mouzenidis Travel, συνεργάζεται με περισσότερα από 2.000 ξενοδοχεία, σε όλες τις περιοχές της χώρας. Ειδικά για ορισμένους προορισμούς όπως η Κρήτη, έχει προγραμματιστεί για εφέτος υπερτριπλάσιος αριθμός διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων και πτήσεων, σε σύγκριση με το 2015. Παράλληλα ο όμιλος ανακοίνωσε και επίσημα την έναρξη των δραστηριοτήτων του στην Κύπρο, με την ίδρυση και λειτουργία γραφείων του στη Λεμεσό.

Μιλώντας στο Forum η Πρέσβης της Ελλάδας κυρία Δανάη-Μαγδαληνή Κουμανάκου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις των βιομετρικών στοιχείων για τις θεωρήσεις, η Ελλάδα θα ενισχύσει τις προξενικές της αρχές με το απαραίτητο προσωπικό ενώ θα αυξηθεί σημαντικά – έως και 50% – και ο αριθμός των κέντρων θεωρήσεων (visa centers). Παράλληλα η Γενική Πρόξενος κυρία Ελένη Μιχαλοπούλου, τόνισε ότι το Γενικό Προξενείο της Μόσχας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ως προς τα αιτήματα έκδοσης θεωρήσεων και ανέφερε ότι στόχος είναι να λειτουργήσουν συνολικά 29 Visa Centers στη Ρωσία, το επόμενο διάστημα.

Το Forum της Μόσχας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαπολιτισμικής χρονιάς Ρωσία – Ελλάδα και είναι το πρώτο μίας σειράς αντίστοιχων διοργανώσεων που θα πραγματοποιηθούν εντός του Μαρτίου σε επτά πόλεις της Ρωσίας, της Ουκρανίας και τη Λευκορωσίας. Με αφορμή δε το έτος Ρωσίας – Ελλάδας, προγραμματίζεται σειρά ειδικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα, όπως π.χ. παιδικά φεστιβάλ, εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα κοκ. Διαπιστώνεται επίσης έντονο ενδιαφέρον για τη διοργάνωση εκδηλώσεων σχετικά με την Ελλάδα σε συνεργασία με τον όμιλο Μουζενίδη, από τις Διοικήσεις πολλών Περιφερειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο όμιλος Μουζενίδη είναι ο μοναδικός ελληνικής ιδιοκτησίας και μεγαλύτερος tour operator για Ελλάδα στη ρωσική αγορά, με μερίδιο αγοράς άνω του 30%, καθώς ένας στους τρεις Ρώσους που επισκέπτονται την Ελλάδα διακινείται μέσω αυτού. Προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους τομείς του Tour Operating, των Αερομεταφορών (με την ιδιόκτητη αεροπορική εταιρεία Ellinair), Διαμονής, Ειδικών Μορφών Τουρισμού (Συνεδριακός, Ιατρικός, Θρησκευτικός κοκ) Real Estate, Cargo κ.α., για την Ελλάδα σε 18 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών.