Την εκτίμηση ότι η προσφυγική κρίση θα τονώσει την ευρωπαϊκή ανάπτυξη εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

«Η αύξηση των δημόσιων δαπανών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος συνεπάγεται τη διεύρυνση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 0,2% – 0,3%» εξήγησε αναλυτικά, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC.

Παραδεχόμενος ότι πρόκειται για μία τεράστια ανθρωπιστική και πολιτική πρόκληση, ο Μοσκοβισί επισήμανε ότι υπό το οικονομικό πρίσμα, το μεταναστευτικό συνιστά μία πολύ καλή ευκαιρία, ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω η ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επενδύσεις που θα κληθούν να υλοποιήσουν οι εθνικές κυβερνήσεις θα αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωζώνης συνίσταται σ’ αυτό το επενδυτικό κενό.

Ο Μοσκοβισί εξέφρασε την αισιοδοξία και για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, σημειώνοντας ότι από τις 28 χώρες – μέλη, οι 27 αναμένεται να σημειώσουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εκτίμησε δε, ότι τα επόμενα τρία χρόνια, η μέση ετήσια ανάπτυξη στην Ε.Ε. θα διαμορφωθεί στο 1,5% – 2%.

«Θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία προκειμένου να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης» υπογράμμισε, καταλήγοντας.