Καμιά φορά οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Οι αγρότες, τα χαϊδεμένα παιδιά όλων των πολιτικών, μηδέ του Αλέξη Τσίπρα εξαιρουμένου, που βρίσκονται κάθε χρόνο στους δρόμους με πολλά δίκαια και άλλα τόσα παράλογα αιτήματα –όπως το αφορολόγητο όριο των 21.000 ευρώ –επιχορηγούνται και μάλιστα γενναία, όχι μόνο από τα κοινοτικά ταμεία, αλλά και από τον προϋπολογισμό.
Αυτά ακριβώς τα κονδύλια που μεταβιβάζονται από τον κρατικό προϋπολογισμό στον αγροτικό κόσμο μέσω απευθείας ενισχύσεων από εθνικούς πόρους και μέσω της επιδότησης του ΟΓΑ έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο των δανειστών. Και αυτό το γνωρίζουν καλά όλοι, ακόμη κι όσοι έδιναν ανέξοδες υποσχέσεις…

Η εποχή Καραμανλή και οι «ενισχύσεις» Χατζηγάκη

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τους προϋπολογισμούς, οι καλύτερες χρονιές για την αγροτική τάξη ήταν η διετία 2008 – 2009 επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, όταν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους εισέπραξαν ποσά ύψους 8 δισ. ευρώ το 2008 και 8,6 δισ. ευρώ το 2009. Το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων ενισχύσεων, περί τα 4 δισ. ευρώ, διατέθηκε για συντάξεις και παροχές μέσω ΟΓΑ.
Σε αυτά τα ποσά περιλαμβάνονται και οι περίφημες ενισχύσεις του Σωτήρη Χατζηγάκη, του τότε υπουργού Γεωργίας, ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ, προς βαμβακοπαραγωγούς, κτηνοτρόφους και άλλους οι οποίες στη συνέχεια κρίθηκαν «παράνομες» και τώρα επιστρέφονται με δόσεις, πάλι μέσω του προϋπολογισμού.
Μετά ήρθε το Μνημόνιο. Με την εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας τα πράγματα έσφιξαν και για τους αγρότες και οι επιδοτήσεις έπεσαν σταδιακά στα 7,7 δισ. ευρώ το 2010, 7,6 δισ. ευρώ το 2011, 7,3 δισ. ευρώ το 2012.
Στη συνέχεια επί συγκυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά – Ευάγγελου Βενιζέλου τα ποσά υποχώρησαν απότομα στα 6,2 δισ. ευρώ το 2013, στα 5,4 δισ. ευρώ το 2014. Το 2015 ανήλθαν συνολικά στα 5,6 δισ. ευρώ ενώ για εφέτος προβλέπονται ενισχύσεις από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους της τάξης των 5,3 δισ. ευρώ.
Οπως φαίνεται και από τον αναλυτικό πίνακα, η μερίδα του λέοντος από τους εθνικούς πόρους, δηλαδή φόρους, κατευθύνεται για την καταβολή συντάξεων του ΟΓΑ. Εφέτος θα διατεθούν 2,4 δισ. ευρώ για τη στήριξη του Οργανισμού και την απρόσκοπτη καταβολή συντάξεων.
Για την ιστορία, να σημειώσουμε ότι το 2015 τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στην Εφορία από αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τους 431.790 κατ’ επάγγελμα αγρότες ήταν 1,34 δισ. ευρώ από αγροτική εκμετάλλευση. Δηλαδή κατά μέσο όρο δήλωσαν κάτω από 4.000 ευρώ ο καθένας.


Ζητούνται λογιστές στην επαρχία

Σήμερα πλέον οι παραγωγοί καλούνται να μπουν και αυτοί σε πρόγραμμα. Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, ναι μεν θα έχουν αφορολόγητο όριο 9.500 ευρώ τον χρόνο καθαρό εισόδημα. Το καθαρό εισόδημα θα προκύπτει από τα τιμολόγια πώλησης των προϊόντων τους συν τις επιδοτήσεις αφού αφαιρεθούν τα έξοδα παραγωγής.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εμφανίζουν στα βιβλία που θα κρατάει ο λογιστής τους αποδείξεις και τιμολόγια για τις αγορές γεωργικών εφοδίων, τα ένσημα (δηλαδή το εργόσημο του ΟΓΑ) που πρέπει να κόβουν για τους εργάτες που απασχολούν στις καλλιέργειές τους και τις ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλουν οι ίδιοι προκειμένου να φανεί τι τους μένει στην τσέπη.
Το Μνημόνιο προβλέπει την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των αγροτών, από 13% σήμερα, στο 20% το 2017 και στο 26% το 2019.
Αντ’ αυτού, το οικονομικό επιτελείο πρότεινε στους αγρότες να έχουν το αφορολόγητο των μισθωτών (9.500 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στην έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ) αλλά τους ίδιους φορολογικούς συντελεστές (13% – 20% – 26%).
Με τον τρόπο αυτόν, το αφορολόγητο δίνεται ολόκληρο σε πολύ χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, καθώς πάνω από τις 22.000 ευρώ αρχίζει να σβήνει, μέχρι να μηδενιστεί για όσους δηλώνουν περισσότερα από 42.000 ευρώ.


Περίοδος… χάριτος για τον ΟΓΑ

Για το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση υποσχέθηκε τη διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ ως το 2021 ενώ πρότεινε κλιμακωτή αύξηση των εισφορών, από 7% σήμερα στο 20% το 2021.
Επίσης, δόθηκε η δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16% αντί για 20%. Και σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει περίοδος χάριτος. Το 2017 η εισφορά θα αυξηθεί στο 14%, το 2018 θα πάει 15% και θα καταλήξει 16% το 2019.
Κλειδί για να βγει από το αδιέξοδο ο ΟΓΑ θεωρείται η θέσπιση του εργόσημου (10% στο ημερομίσθιο, που σημαίνει 3,5 ευρώ για ημερομίσθιο των 35 ευρώ) ως βασικού εργαλείου πληρωμής και ασφάλισης της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση. Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, με εργόσημο θα μπορούν να ασφαλίζονται και τα μέλη των αγροτικών οικογενειών (σύζυγοι και τέκνα αγροτών) καθώς και μετανάστες που ως σήμερα απασχολούνται παράνομα και το έξοδο αυτό να εκπίπτει από το εισόδημα.
Την ίδια στιγμή όμως συλλαμβάνεται το εισόδημα όλων όσοι απασχολούνται στον γεωργικό τομέα και δεν υποβάλλουν καν φορολογική δήλωση.

HeliosPlus