Βαρκελώνη, αποστολή
Μία σύγχρονη πλατφόρμα, που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν εύκολα και γρήγορα εφαρμογές οι οποίες λειτουργούν στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things –IoT), παρέχει η Yodiwo από την Πάτρα, μία εταιρεία του κλάδου της μικροηλεκτρονικής.
Η Yodiwo, η οποία αποτελεί τη μοναδική ελληνική επιχείρηση στο ειδικό περίπτερο των startups που δημιουργήθηκε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης, αποτελεί εν πολλοίς συνέχεια της ομάδας που «έτρεχε» τη Samsung Nanoradio Design Center στην Πάτρα, η οποία αποτελούσε τμήμα του τομέα ημιαγωγών του κορεατικού κολοσσού. Ωστόσο, στα τέλη του 2014 η Samsung αποεπένδυσε από τον συγκεκριμένο τομέα και η ομάδα δημιούργησε ξεχωριστή εταιρεία.
«Έχοντας την εμπειρία αυτού του τομέα, αποφασίσαμε να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας» εξηγεί από τη Βαρκελώνη στο «Βήμα» ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Αλέξανδρος Μανιατόπουλος. Στόχος της Yodiwo, σημειώνει, είναι να διευκολύνει μία αγορά που δεν μπορεί να βρει εξειδικευμένες λύσεις στο Internet of Things, μέσα από μία «ευφυή» πλατφόρμα που διασυνδέει αισθητήρες και δεδομένα.
Όπως λέει, η εταιρεία παρέχει τη δυνατότητα στους προγραμματιστές άλλων εταιρειών να δημιουργούν εφαρμογές σε μία σειρά από πεδία, όπως τα wearables, τα κινητά ή και τα ενσωματωμένα συστήματα, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες Internet of Things μέσω της πλατφόρμας της Yodiwo.
Παράλληλα, το δεύτερο σκέλος της στρατηγικής της εστιάζει σε τομείς όπου εντοπίζεται ανάγκη για χρήση τεχνολογιών που θα έκαναν την πλατφόρμα της Yodiwo πιο χρήσιμη. «Επιλέξαμε να επεκταθούμε στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη αυτοματοποίησης της διαχείρισης και παρακολούθησης των αποθεμάτων, όπως επίσης και στον τομέα του smart shopping που έρχεται να διευκολύνει τον καταναλωτή» εξηγεί ο κ. Μανιατόπουλος.
Πρακτικά, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, η «έξυπνη» πλατφόρμα της Yodiwo επιτρέπει σε εταιρείες που δεν έχουν καμία εμπειρία προγραμματισμού να φτιάξουν εύκολα τα δικά τους εργαλεία και υπηρεσίες.
Η εταιρεία, η οποία έχει μόλις έναν χρόνο ζωής, έχει κάνει το 2015 πωλήσεις ύψους σχεδόν 1 εκατ. ευρώ, ενώ έχει υπογράψει συμβόλαια που καθιστούν βέβαιο ότι το 2016 θα προχωρήσει με ρυθμό ανάπτυξης 100%, τονίζει ο κ. Μανιατόπουλος. Αυτή την περίοδο η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης κεφαλαίων για την υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου, το οποίο υπόσχεται ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 300%.
Ήδη η εταιρεία συνεργάζεται με την NXP, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή ασύρματων μικροελεγκτών για Internet of Things στον κόσμο, ενώ έχει πελάτες όπως η σουηδική free2move. Παράλληλα, η Yodiwo δημιουργεί συστήματα που ανιχνεύουν βλάβες και πιθανές διαρροές στα συστήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης για οικιακή χρήση, ενώ συνεργάζεται με εταιρείες που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό για την παροχή υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας.
«Το βιομηχανικό Internet of Things θα έχει τεράστια επιρροή στο επαγγελματικό περιβάλλον, καθώς υπόσχεται θεαματική βελτίωση των εργασιών» σημειώνει ο κ. Μανιατόπουλος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η Yodiwo έχει απλοποιήσει πολύ τη μεθοδολογία ανάπτυξης εφαρμογών που προορίζονται για το υπολογιστικό νέφος (cloud).
Η Yodiwo, η οποία αποτελεί μέλος του mi-cluster (μία σύμπραξη της Ένωσης Ελληνικής Βιομηχανίας Ημιαγωγών και του Συνεργατικού Σχηματισμού Corallia), αποτελεί εν πολλοίς συνέχεια της Samsung Nanoradio Design Center της Πάτρας, σήμερα απασχολεί 23 άτομα και έχει παρουσία σε Σουηδία, Ελλάδα και Κύπρο.
Στο Internet of Things, σημειώνει ο κ. Μανιατόπουλος, υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός, όμως καθώς η Yodiwo στελεχώνεται από ανθρώπους που έχουν εμπειρία από σειρά τεχνολογικών εφαρμογών, έχει ορισμένα καινοτόμα στοιχεία που καθιστούν τις λύσεις της μοναδικές. «Είμαστε εταιρεία του cloud, όμως μιλούμε τη γλώσσα του πυριτίου» παρατηρεί.
Όπως λέει, στο Internet of Things το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence) και το machine learning, δηλαδή η δυνατότητα εκμάθησης των ίδιων των μηχανών. «Το Internet of Things από μόνο του δεν μπορεί να είναι χρήσιμο στη βιομηχανία εάν τα αναρίθμητα δεδομένα που αυτή παράγει δεν αποτελέσουν αντικείμενο ανάλυσης και επεξεργασίας από τις ίδιες τις μηχανές» σημειώνει.
Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, το 2025 το αποτύπωμα του Διαδικτύου του Πραγμάτων στην ευρωπαϊκή οικονομία θα φτάσει το 7% του ΑΕΠ των κρατών-μελών. Κατά τον κ. Μανιατόπουλο, η επένδυση στο Internet of Things υπόσχεται μεγάλες λύσεις για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και σε τομείς μη βιομηχανικούς, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι μεταφορές και η ενέργεια, ενώ παρέχουν σημαντικές ευκαιρίες εκπαίδευσης και περίθαλψης για απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα μικρά νησιά του Αιγαίου.