Συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είχε τη Δευτέρα στην Τράπεζα της Ελλάδος οΓιάννης Στουρνάρας.

Στο τραπέζι τέθηκαν οι στόχοι όσον αφορά την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών ώστε εντός του 2016 να έχει δημιουργηθεί η αγορά των εξειδικευμένων εταιρειών διαχείρισης και να μπουν σε τροχιά οι νέου τύπου ρυθμίσεις μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα οι οποίες θα δίνουν στους δανειολήπτες οι τράπεζες.

Επιπροσθέτως οι εκπρόσωποι των τραπεζών ενημερώθηκαν για το νέο πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο διοικητής της ΤτΕ την Πέμπτη θα αναγνώσει στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας τα βασικά σημεία της έκθεσής του για τις βασικές δημοσιονομικές και οικονομικές εξελίξεις του 2015 και τις εκτιμήσεις για το 2016.

Στο επίκεντρο της συνάντησης με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα τεθούνοι ετήσιοι στόχοι,ώστε ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών από περίπου 36% που είναι σήμερα, και αντιστοιχεί σε 73,4 δισ. ευρώ, να περιοριστεί κάτω από το 10% μέχρι το 2022.

Την Πέμπτη, κατά την παρουσίαση της έκθεσής του, ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να προειδοποιήσει εκ νέου για τις καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο διοικητής της ΤτΕ αναμένεται να υπογραμμίσειτην ανάγκη εξασφάλισης της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, την ανάγκη αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς, καθώς και την ανάγκη οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας προκειμένου να μην επιδεινωθεί η ύφεση και η πορεία της οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και να παραδειγματιστεί η χώρα από τους επιτυχημενους χειρισμούς άλλων χωρών που βρέθηκαν σε μνημονιακό καθεστώς και πλέον βγήκαν από αυτό.

Αναμένεται, δε, να ζητήσει από την κυβέρνηση να ιδιοποιηθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να υπογραμμίζει την ανάγκη πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης προκειμένου να προχωρήσει η χώρα στην έξοδο από την κρίση.

Ο ίδιος αναμένεται να σημειώσει ότι η ανάκαμψη στο τέλος του 2016 είναι εφικτή, εφόσον κλείσει σύντομα η αξιολόγηση.

Ο Γ.Στουρνάρας αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη αλλαγής μείγματος σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, δηλαδή να ταχθεί υπέρ της μείωσης δαπανών και κατά της περαιτέρω αύξησης φόρων.