Με τις επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης ξεκίνησε στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές η συζήτηση του «παράλληλου προγράμματος» της κυβέρνησης. ΝΔ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, ενώ ΠαΣοΚ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν επί της αρχής (το ΚΚΕ επέλεξε το «παρών»). Από το νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου «πάγωσε» τον περασμένο Δεκέμβριο μετά από ενστάσεις των δανειστών και προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του ενός δισ. ευρώ, λείπει πλήθος διατάξεων που λόγω του επείγοντος χαρακτήρα τους συμπεριελήφθησαν στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίζονται την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, ενώ άλλες αποσύρθηκαν για να εισαχθούν σε προσεχή νομοσχέδια. Η αντιπολίτευση άσκηση σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που νομοθετεί αξιώνοντας να καταθέσει το νομοσχέδιο εκ νέου με τη νέα του μορφή και να υπάρξει αναλυτική συζήτηση αφού έχει εκλείψει ο επείγοντας χαρακτήρας που επικαλέστηκε την πρώτη φορά.

Εκ μέρους της ΝΔ ο Β. Οικονόμου έκανε λόγο για «πετσοκομμένο νομοθέτημα» και «νομοσχέδιο σαλάμι που κόψατε φέτες και μοιράζετε εδώ κι εκεί». «Το θέμα σας είναι να πείτε το παραμύθι του …παράλληλου δουλέματος», είπε ο εισηγητής της ΝΔ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη, ο οποίος του φώναξε: «Εσύ είσαι σε παράλληλο σύμπαν…». Πάντως ο κ. Οικονόμου προειδοποίησε ότι το κόμμα του «δεν θα στρώσει το χαλί για να κάνει επικοινωνιακό φιλολαϊκό παιχνίδι ο κ. Τσίπρας». Κριτική άσκησε και το ΠαΣοΚ με την Εύη Χριστοφιλοπούλου να κάνει λόγο για νομοσχέδιο «κόψε-ράψε» και «καταρράκωση της νομοθετικής λειτουργίας».

«Αυτή η τσαπατσουλιά δεν έχει προηγούμενο», είπε, συμπληρώνοντας ότι «εκτός από το βραβείο της χειρότερης διαπραγμάτευσης που του έδωσε το Χάρβαρντ, ο κ. Τσίπρας πρέπει να πάρει και το βραβείο της χειρότερης νομοθέτησης». Ενώ και ο βουλευτής του Ποταμιού Κ. Μπαργιώτας διαπίστωσε «προβλήματα στην διαδικασία». «Συζητάμε ένα διαφορετικό νομοσχέδιο», είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για την «επιμονή της να κατεβάσει το ίδιο κείμενο και να κόψει το 30%, κάτι που ευτελίζει την διαδικασία και υποβαθμίζει τον διάλογο για κάτι που ούτε πρόγραμμα είναι ούτε παράλληλο».

Ανδ. Ξανθός: Νομοθετούμε πέραν των δεσμεύσεων

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο υπουργός Υγείας Ανδ. Ξανθός έκανε λόγο για «παρελκυστική τακτική από τρία κόμματα που δεν ήθελαν να υπάρξει ένα νομοσχέδιο με θετικό κοινωνικό πρόσημο», ενώ διευκρίνισε ότι υπήρξαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις με τους Θεσμούς «και έτσι προχωράμε κανονικά διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που έλεγαν ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να νομοθετήσει κάτι πέραν των συμφωνιών και των δεσμεύσεων».

Αναφερθείς στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου είπε ότι ρυθμίζει προβλήματα και ελλείμματα που έχει το δημόσιο σύστημα υγείας προκειμένου να έχει θετικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών. Μεταξύ αυτών των ρυθμίσεων είναι η κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης για τους ανασφάλιστους πολίτες. Όπως είπε ο κ. Ξανθός, το παρόν νομοσχέδιο συνιστά «σήμα» ότι «η κυβέρνηση μπορεί παράλληλα με την διαπραγμάτευση ή και συμπληρωματικά να προωθεί και θετικές νομοθετικές παρεμβάσεις με λογική ανακουφιστική για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».

Χαρακτήρισε δε την συγκεκριμένη ρύθμιση «μεγάλη θεσμική εκκρεμότητα με τους ανασφάλιστους πολίτες» λόγω της εκτεταμένης αποασφάλισης που παρατηρήθηκε τα τελευταία μνημονιακά χρόνια με 2,5 έως 3 εκατομμύρια του πληθυσμού που έχασαν την ασφάλιση και την υγειονομική τους περίθαλψη. Επίσης, είπε ότι διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης αυτής στην οποία θα συμπεριληφθούν και οι ειδικές κατηγορίες ευάλωτων κομματιών πληθυσμού που βρίσκονται στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, δηλαδή πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, παιδιά, έγκυοι, υπερήλικες με χρόνια νοσήματα και αναπηρία.

Όσον αφορά τα προβλήματα του ΕΣΥ είπε ότι «για να έχει πρακτική αξία πρέπει να είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό». «Και εδώ υπάρχει πρόβλημα λόγω των αλλαγών, των παρεμβάσεων, των περικοπών που έγιναν τα τελευταία χρόνια που έχουν δημιουργήσει δύσκολες συνθήκες». Μεταξύ των αλλαγών που επιφέρει το νομοσχέδιο είναι και η «λίστα χειρουργείου». Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για «μηχανισμό εκμετάλλευσης των αρρώστων που εκβιάζονται την κρίσιμη στιγμή του χειρουργείου» και δήλωσε ότι καθιερώνεται λίστα «με βάση το πραγματικό πρόβλημα και όχι τη σχέση ή τον τρόπο πρόσβασης στο νοσοκομείο».

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι με τη νομοθετική πρωτοβουλίας της κυβέρνησης σταματά η «σταδιακή και μεθοδευμένη συρρίκνωση της δημόσιας περίθαλψης και μπαίνουμε σε μια νέα τροχιά ώστε μέσα στους επόμενους μήνες να υπάρξει μια αισθητή αναβάθμιση του συστήματος υγείας».

Το «παράλληλο πρόγραμμα» αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την προσεχή εβδομάδα.