Μπορεί να μην επικρέμαται μια κατηγορία για διασπάθιση δημοσίου χρήματος ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι του, όπως συμβαίνει με την Κριστίν Λαγκάρντ. Και ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse Τιτζάν Τιάμ, ωστόσο, αν ασφαλώς διαδεχθεί τη γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ, θα κουβαλά ως διόλου τιμητική παρακαταθήκη τη σύνδεση του ονόματός του με τις πρώτες ζημιές της ελβετικής τράπεζας μετά το annus horribilis 2008.
Διάψευση

Ο ιβοριανός τραπεζίτης διέψευσε δημοσίευμα του γαλλικού περιοδικού «Le Canard enchaîné» ότι προαλείφεται ως υποψήφιος για τη διαδοχή της γαλλίδας επικεφαλής του ΔΝΤ τον προσεχή Ιούνιο, που λήγει η θητεία της. Ερωτηθείς σχετικά σε πάνελ του Φόρουμ του Νταβός, απάντησε ότι ανέλαβε μόλις πριν από λίγους μήνες (τον Ιούλιο του 2015 συγκεκριμένα) το τιμόνι της Credit Suisse και ότι θα επιθυμούσε να αφήσει έργο πίσω του.
Είναι μάλλον άτυχος, καθώς η συγκυρία ανάληψης των καθηκόντων του στην Credit Suisse μόνο ευτυχής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Η δεύτερη σε ενεργητικό ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη ζημιές 2,94 δισ. ελβετικών φράγκων (2,63 δισ. ευρώ) για τη χρονιά που πέρασε, σαφώς υψηλότερες από τα 2,12 δισ. που είχαν προβλέψει ειδικοί περί τραπεζών αναλυτές οι οποίοι μετείχαν σε έρευνα του Reuters.
Μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα που συνοδεύθηκαν με την παραδοχή της τράπεζας ότι το ξεκίνημα του 2016 θα είναι δύσκολο, η μετοχή της βυθίστηκε περισσότερο από 12% συγκριτικά με την τιμή κλεισίματος της Τετάρτης, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1992. Σημειωτέον ότι από την αρχή του 2017 η μετοχή της Credit Suisse έχασε το 32% της αξίας της.
Είναι προφανείς οι πιέσεις που δέχεται ο Τιάμ για να αναστρέψει την κατάσταση. Παρά ταύτα, ο ηλικίας 54 ετών τραπεζίτης ξεκαθαρίζει ότι θα παραμείνει πιστός στο πρόγραμμα εξόδου της τράπεζας από την κρίση, το οποίο δίνει έμφαση στη διαχείριση κεφαλαίων στις αναδυόμενες οικονομίες και στη συνέχιση των περικοπών κόστους στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής.
Αμφίβολη στρατηγική

«Εχουμε μια σαφή στρατηγική, έχουμε τη βούληση να την εφαρμόσουμε, έστω και σε δύσκολους καιρούς, και παραμένουμε επιφυλακτικοί για τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας το πρώτο τρίμηνο του 2016» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τιτζάν Τιάμ.
Οπως αναφέρει το Reuters, όταν προ τετραμήνου ο Τιάμ είχε εξαγγείλει τη στρατηγική ανάκαμψης της τράπεζας, πολλοί αναλυτές εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους πώς η Credit Suisse θα πετύχει τους αναπτυξιακούς στόχους της, στους οποίους περιλαμβάνεται ο διπλασιασμός των προ φόρων κερδών της στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού έως το 2018.
Οι ζημιές της Credit Suisse οφείλονται εν πολλοίς στη διαγραφή υποχρεώσεων ύψους 3,8 δισ. φράγκων, στην οποία προχώρησε η τράπεζα το τέταρτο τρίμηνο, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής του Τιάμ.

HeliosPlus