«Καμπανάκι» έκρουσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας δηλώνοντας πως έχει ήδη καθυστερήσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και προειδοποιώντας ότι «πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία μια νέα οπισθοδρόμηση, ένα νέο φαύλο κύκλο».

Παράλληλα, τάχθηκε εμμέσως υπέρ της μείωσης των συντάξεων: «Υπερπροστατεύουμε την τρίτη ηλικία σε βάρος των νεώτερων γενεών που έχουν ελάχιστες παροχές σε επιδόματα ανεργίας κλπ.», είπε για να συμπληρώσει ότι «μεγάλη δαπάνη συντάξεων σημαίνει μικρότερες δυνατότητες για παροχές προς τους ανέργους και για την επιμόρφωσή τους». Και πρόσθεσε: «Κανείς δεν θέλει να μειωθούν (οι συντάξεις) αλλά από την άλλη πρέπει να επιλέξουμε το μέγεθος εκείνο που θα έχει το μικρότερο κόστος για το σύνολο της κοινωνίας».

Την ίδια στιγμή, έστειλε «μήνυμα» προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσον αφορά την στήριξη ή μη από την πλευρά τους των μέτρων της κυβέρνησης. «Θεωρώ αυτονόητο ότι τα προαπαιτούμενα είναι μέρος της συμφωνίας», είπε διευκρινίζοντας επιπλέον ότι «δεν νοείται ψήφιση της συμφωνίας δίχως την ψήφιση των προαπαιτούμενων».

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική του 2015 (κατατέθηκε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου), ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «το 2016 θα μπορούσε να θεωρηθεί απαρχή πορείας εξόδου από την κρίση». Στην κατεύθυνση αυτή υπογράμμισε ότι «έχει ήδη καθυστερήσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ενώ κατέστησε «απολύτως αναγκαία την ταχύτατη ολοκλήρωσή της». Αναφέρθηκε ωστόσο με έμφαση στην αναγκαιότητα ύπαρξης περιβάλλοντος πολιτικής σταθερότητας.

Επίσης αναφέρθηκε στις απρόβλεπτες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον αλλά και τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν στο εσωτερικό λόγω της «καθυστέρησης της αξιολόγησης του προγράμματος και της αδυναμίας έγκαιρης εφαρμογής των πολιτικών του» αλλά και εξαιτίας της «απουσίας κοινωνικής συναίνεσης και πολιτικής σταθερότητας». Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε ακόμα στον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας ως προς τις εκτιμήσεις για επιστροφή σε ανάπτυξη στο τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ ανήσυχος εμφανίστηκε και όσον αφορά τις επιπτώσεις του προσφυγικού στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει στην ΤτΕ το κόστος για την χώρα μας, ως χώρας «τράνζιτ», μπορεί να ανέλθει το 2016 σε 600 εκ. για 2016 (κόστος διάσωσης, κόστος υποδομών και ασυλίας).

Μάλιστα είπε ότι αν υπάρξει εξαίρεση της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν, αυτό θα έχει σοβαρή επίπτωση. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι το προσφυγικό. Το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών σε κινήσεις ανθρώπων και εμπορευμάτων θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παρά το δυσμενές πλαίσιο εκτίμησε ότι «η ελληνική οικονομία είναι δυνατόν να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά», ζήτησε «συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής», «πιο φιλόδοξους στόχους ιδιωτικοποιήσεων», «αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων», «αξιολόγηση των δομών του δημοσίου», «μείωση των δαπανών και όχι αύξηση των φόρων και των εισφορών», «ταχεία εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε δημόσιο τομέα», «ενθάρρυνση επιχειρηματικών επενδύσεων», «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» και «δράσεις για μείωση της ανεργίας».

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «είναι σχετικά μικρή η απόσταση από την έξοδο από κρίση», αλλά προειδοποίησε ότι πρέπει «να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε αδιέξοδα» και «να αξιοποιηθεί η εμπειρία άλλων κρατών μελών μεταξύ των οποίων και της Κύπρου, που μπήκαν μετά από εμάς σε μνημόνια και βγήκαν ήδη». «Κάθε φορά που αποτυγχάνουμε να ολοκληρώσουμε αξιολόγηση, βυθίζεται η εμπιστοσύνη», επισήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας.

Όσον αφορά τα capital controls δήλωσε ότι «δεν ξέρω πότε θα φύγουμε από αυτά». «Θα εξαρτηθεί πόσο γρήγορα θα επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη στις τράπεζες και την οικονομία και αυτό έχει να κάνει με την επιστροφή καταθέσεων», τόνισε, σημειώνοντας ότι η εκροή καταθέσεων κατά το πρώτο 6μηνο του 2015 ήταν ίση με το 40% των συνολικών εκροών από το 2009 μέχρι σήμερα!

Πάντως είπε ότι στην οικονομία «τα λάθη διορθώνονται». «Χαιρέτησα την στροφή που έκανε η κυβέρνηση (με την συμφωνία) και τον τρόπο που διαπραγματεύεται μέχρι σήμερα», είπε, υπογραμμίζοντας πως «υπάρχει περιθώριο διόρθωσης όσο πιο γρήγορα κλείσουμε την αξιολόγηση».