Ο πόλεμος κατά του Ισλαμικού Κράτους, η αύξηση της φορολόγησης των πλουσίων και η αρωγή των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων είναι οι τρεις προτεραιότητες του τελευταίου Προϋπολογισμού του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Το σχέδιο Προϋπολογισμού που κατέθεσε την Τρίτη στο Κογκρέσο η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον για το οικονομικό έτος που ξεκινά την 1η Οκτωβρίου 2016, προβλέπει δαπάνες 4,10 τρισ. δολαρίων (3,62 τρισ. ευρώ).
«Πρόκειται για ένα ως επί το πλείστον πολιτικό κείμενο και ως εκ τούτου έχει ελάχιστες πιθανότητες να εγκριθεί από το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς Κογκρέσο», αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.
Ωστόσο ο Προϋπολογισμός, σημειώνει το βρετανικό πρακτορείο, δίνει στο Δημοκρατικό πρόεδρο, που εγκαταλείπει το Λευκό Οίκο τον προσεχή Ιανουάριο, την ευκαιρία να αφήσει το στίγμα του χρηματοδοτώντας στόχους σημαντικούς γι’ αυτόν, όπως είναι η εκπαίδευση, η μεταρρύθμιση της απόδοσης δικαιοσύνης από τα ποινικά δικαστήρια και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Όλα αυτά αναλώνοντας κεφάλαιο από τα όσα πέτυχε κατά τη διάρκεια της θητείας του», τονίζει το Reuters.
Σημειωτέον ότι οι δαπάνες των 4,1 τρισ. δολαρίων, που προβλέπονται, εντάσσονται στο πλαίσιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν πέρυσι ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο για την σταδιακή άρση των υποχρεωτικών «δεσμευτικών» περικοπών των κονδυλίων για την άμυνα και για τις εσωτερικές δαπάνες.
Η συμφωνία προβλέπει την πλήρη άρση των υποχρεωτικών περικοπών από το 2018.
Ο Προϋπολογισμός προβλέπει τη μείωση του ελλείμματος στα 503 δισ. δολάρια το οικονομικό έτος 2017 από τα 616 δισ. δολάρια που έχει προϋπολογιστεί για το τρέχον έτος. Και σε ορίζοντα 10ετίας προβλέπει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ από το 4% που είναι σήμερα.