Ετοιμες να υποδεχθούν τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2015 είναι οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, πλην όμως μια σειρά από νομοθετικές εκκρεμότητες καθυστερούν την έναρξη της διαδικασίας.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, σε επίπεδο υποδομής, το σύστημα είναι σχεδόν έτοιμο. Εκκρεμούν όμως νομοθετικές πρωτοβουλίες αναφορικά με τον επαναπροσδιορισμό του χρονοδιαγράμματος εξόφλησης των φόρων εισοδήματος, τακτοποίηση εκκρεμοτήτων που απορρέουν από το σύμφωνο συμβίωσης και «ακύρωσης» των τεκμηρίων για ανέργους, φοιτητές ή γενικότερα φορολογουμένους με ελάχιστα εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση ή τόκους λίγων ευρώ, οι οποίοι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις κινδυνεύουν με τεράστιους φόρους.

Στο θέμα της εξόφλησης των φόρων, ο Τρύφων Αλεξιάδης έχει προαναγγείλει αλλαγές στις δόσεις (αντί για πρώτη δόση τον Ιούλιο εξετάζεται πρώτη δόση τον Μάιο και ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού τους) ώστε να γίνει καλύτερη κατανομή των φορολογικών υποχρεώσεων κατά τη διάρκεια του έτους.