Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας, από A- σε Α, με σταθερή προοπτική, διασπιστώνοντας «σθεναρή ανάπτυξη» της ιρλανδικής οικονομίας και «επάνοδο σε δημοσιονομικό πλεόνασμα».

Η κίνηση του οίκου είναι σχετικά ασυνήθιστη για μια χώρα εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και ενδέχεται να ενισχύσει τα κυβερνητικά κόμματα.

«Η ιρλανδική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με αδιάλειπτο ρυθμό», κατά «σχεδόν 7% του ΑΕΠ τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2015», ένα ποσοστό το οποίο «είναι το πιο υψηλό μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας σε σχετική ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον οίκο, ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ ανερχόταν στο 96,6% στα τέλη της περασμένης χρονιάς — η Fitch προέβλεπε προηγουμένως ότι θα κυμαινόταν περί το 105% — υποχωρώντας αισθητά από το ιστορικό υψηλό του, το 120% του 2012. Ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ στην Ιρλανδία μπορεί να μειωθεί ακόμη και στο 70% ως το 2024, σύμφωνα με τον οίκο.

Πέρυσι η Ιρλανδία επωφελήθηκε από τις ευνοϊκές συνθήκες για τις εμπορικές της συναλλαγές, ανέφερε ο οίκος, που εκτιμά πως το 2016 η βελτίωση «της αγοράς εργασίας», δηλαδή η αύξηση της απασχόλησης, και «η αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών» θα υποστηρίξουν τη «δυναμική εγχώρια ζήτηση». H Fitch προβλέπει ανάπτυξη περίπου 4% φέτος στην Ιρλανδία, από 2,4% προηγουμένως.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι προκήρυξε εκλογές την 26η Φεβρουαρίου την Τετάρτη, και η προεκλογική εκστρατεία αναμένεται να είναι σκληρή, με τον διάλογο να μονοπωλείται από τα θέματα της οικονομίας.

Το κεντροδεξιό κόμμα Φίνε Γκαέλ του Κένι προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά το ποσοστό του υποχωρεί και αυτό σημαίνει πως το ίδιο και οι Εργατικοί, μέχρι σήμερα ήσσον κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, απέχουν από την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο.

Καθώς δεν υπάρχει κάποιος άλλος πιθανός κυβερνητικός συνασπισμός, ενδέχεται μετά τις εκλογές να υπάρξει πολιτική αστάθεια, κάτι που σύμφωνα με την Fitch είναι πηγή πτωτικών κινδύνων για την οικονομία και «εξασθένισης των μεταρρυθμίσεων».

Η κίνηση σημειώνεται μόλις μερικές ημέρες πριν από την πρώτη έκδοση ιρλανδικών κρατικών ομολόγων του α’ τριμήνου, την επόμενη εβδομάδα.