Περιουσία 1,5 τρισ. δολαρίων κατέχουν συνολικά οι 50 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου, σύμφωνα με έρευνα της Wealth-Χ που ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες, ενώ την ίδια ώρα η συνολική περιουσία 12 ελλήνων δισεκατομμυριούχων ξεπερνά, σύμφωνα με το «Forbes», τα 30 δισ. δολάρια. Από το τοπ 50 των κροίσων οι 46 είναι άνδρες, οι 29 προέρχονται από τις ΗΠΑ, ενώ ο τομέας της τεχνολογίας με 12 συμμετοχές βρίσκεται στην κορυφή των κλάδων από τους οποίους προέρχονται οι υπερπλούσιοι αυτού του κόσμου.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου παραμένει ο συνιδρυτής της Microsoft William Henry «Bill» Gates ΙΙΙ. Ο νεότερος δισεκατομμυριούχος είναι ο 31 ετών συνιδρυτής του Facebook Mark Zuckerberg, ενώ η 93 ετών κυρία Liliane Bettencourt, κληρονόμος της L’ Oreal, είναι η γηραιότερη δισεκατομμυριούχος και μία από τις τέσσερις γυναίκες της λίστας, με την Alice Walton, μέτοχο στη Wal-Mart Stores, να είναι η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου. Να σημειωθεί ότι πάνω από το 75% των κροίσων είναι αυτοδημιούργητοι, έχοντας ιδρύσει μάλιστα μερικές από τις πιο ισχυρές εταιρείες του κόσμου, όπως η Google, η Microsoft, η Amazon, η Berkshire Hathaway, η Wal-Mart, η Nike, η Oracle κ.ά.
Φιλανθρωπικό ίδρυμα


Η λίστα λοιπόν των υπερπλουσίων με τις «βαθύτερες τσέπες» ξεκινά με τον Γκέιτς, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται σε 87,4 δισ. δολάρια. Σήμερα το φιλανθρωπικό ίδρυμα Bill & Melinda Gates με δωρεά 40 δισ. δολαρίων είναι ένα από τα ισχυρότερα του κόσμου. Με περιουσία 66,8 δισ. δολαρίων ο Amancio Ortega Gaona, αν και ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, λέγεται ότι τρώει το μεσημεριανό γεύμα του με τους υπαλλήλους στην καφετέρια της εταιρείας του, της Industria de Diseno Textil (Inditex), η οποία διαθέτει αλυσίδες ενδυμάτων, με πιο γνωστή αυτή με την επωνυμία Zara.
Ο 85χρονος μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett, γνωστός και ως «Ο μάγος της Ομάχα», έχει δημιουργήσει μια τεράστια περιουσία πάνω από 60 δισ. δολάρια, κυρίως μέσω της εταιρείας Berkshire Hathaway, στην οποία είναι μεγαλομέτοχος και διευθύνων σύμβουλος.
Ακολουθεί ο Jeffrey Bezos, ο οποίος κέρδισε την περιουσία του των 56,6 δισ. δολαρίων με την εισαγωγή του ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, ιδρύοντας στο γκαράζ του σπιτιού του στο Σιάτλ την Amazon.com.
Στην 5η και στην 6η θέση βρίσκονται με συνολική περιουσία 94,2 δισ. ευρώ οι David και Charles Koch, με την Koch Industries, που διαθέτει ετήσιο τζίρο 115 δισ. δολαρίων, να πουλά σχεδόν τα πάντα, ενώ ακολουθεί ο Lawrence Ellison της Oracle, η οποία επέτυχε το πρώτο της ισχυρό συμβόλαιο για λογαριασμό της CIA.
Οι μετοχές του Facebook


Ο Mark Zuckerberg, ο οποίος το 2004 σε ηλικία 19 ετών ως δευτεροετής φοιτητής στο Χάρβαρντ ξεκίνησε το TheFacebook.com, μια στοιχειώδη έκδοση του πασίγνωστου σήμερα Facebook, κέρδισε θέσεις στη λίστα τις τελευταίες ημέρες. Καθώς οι μετοχές του Facebook ήταν από τις ελάχιστες που αντιστάθηκαν στην πτώση, η περιουσία του κατάφερε να ξεπεράσει τα 50 δισ. δολάρια ξεπερνώντας ακόμη και τον Jeff Bezos της Amazon.com, η μετοχή της οποίας υποχώρησε.
Στην 9η θέση βρίσκεται ο Michael Bloomberg της ομώνυμης εταιρείας. Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης φέρεται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο.
Στη 10η θέση βρίσκεται ο ιδρυτής των Ιkea Ingvar Kamprad, από τη Σουηδία, με 39,3 δισ. δολάρια, ενώ στην 11η ο Lawrence Page με 38,5 δισ. δολάρια της Alphabet – Google. Ο Larry Page (11η θέση) συνεργάστηκε με τον συμφοιτητή του Sergey Brin (12η θέση) για τη δημιουργία της BackRub, μιας πρώιμης μηχανής αναζήτησης, που οδήγησε τελικά στη δημιουργία της Google, η αξία της οποίας σήμερα ξεπερνά τα 500 δισ. δολάρια, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα περάσει το φράγμα του 1 τρισ. σε κεφαλαιοποίηση τα επόμενα χρόνια.
Στη 13η θέση βρίσκεται ο Jame Walto με την Arvest Bank Group και στη 14η και στη 15 θέση ο Samuel Walton και η κυρία Alice Walton (πλουσιότερη γυναίκα στη γη) με τα καταστήματα λιανικής Wal-Mart.
Η πλουσιότερη Ευρωπαία


Στη 16η θέση εντοπίζεται ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, ο Wang Jianlin, από την Κίνα. Ο μεγιστάνας των ακινήτων έχει στην κατοχή του δεκάδες επιχειρήσεις μέσω του ομίλου του Dalian Wanda Group. Στη 17η θέση έχουμε την πλουσιότερη γυναίκα της Ευρώπης και τη δεύτερη πλουσιότερη του κόσμου, την κληρονόμο του L’ Oreal Group κυρία Liliane Bettencourt. Η 18η θέση ανήκει στον Bernard Arnault της LVMH με 70 μάρκες πολυτελείας, από τη Louis Vuitton ως τη Hennessy και την Dom Perignon, να ελέγχονται από τη μητρική εταιρεία Groupe Arnault. Στη 19η, στην 20ή και στην 21η θέση βρίσκονται με περιουσία 28,6 δισ. δολαρίων έκαστος τα αδέλφια Forrest Mars, Jacqueline Mars και John Mars της Mars Inc., ενώ στην 22η θέση ο Stefan Persson, με περιουσία 26,7 δισ. δολάρια, της εταιρείας λιανεμπορίου Hennes & Mauritz (Η&Μ). Στην 23η θέση βρίσκεται ο Yun (Jack) Ma, με 26,5 δισ. δολάρια περιουσία, της Alibaba, η οποία έσπασε τα ρεκόρ (25 δισ. δολάρια) για δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η εταιρεία παραμένει ο κυρίαρχος του κινεζικού ηλεκτρονικού εμπορίου.
Στην 24η θέση εντοπίζεται ο Steven Ballmer της εταιρείας τεχνολογίας Los Angeles Clippers, ενώ στην 25η θέση βρίσκεται ο Philip Knight της Nike. Στην 26η θέση ο Jorge Lemann, από τη Βραζιλία, θεωρείται ο «πιο ενδιαφέρων δισεκατομμυριούχος του κόσμου», σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς με περιουσία 25 δισ. δολαρίων μέσω της 3G Capital και μετά τις τελευταίες συγχωνεύσεις καθίσταται κυρίαρχος παραγωγός στην παγκόσμια αγορά μπίρας.
Από την Ινδία


Στην 27η θέση βρίσκεται ο Mukesh Ambani, από την Ινδία, ο οποίος με περιουσία 24,8 δισ. δολαρίων μέσω της Reliance Industries δραστηριοποιείται στα πετροχημικά και στο πετρέλαιο και αέριο, ενώ ακολουθούν βάσει της καθαρής αξίας της περιουσίας τους ο Μεξικανός Carlos Slim Helu της Grupo Carso στις τηλεπικοινωνίες, ο Sheldon Adelson της Las Vegas Sands στα καζίνα και στην 30ή θέση ο Al Waleed Al Saud, από τη Σαουδική Αραβία, με την Kingdom Holding Company, στον τομέα των διαφοροποιημένων επενδύσεων.
Στην 31η θέση συναντάμε τον Georg Schaeffler της Schaeffler Group, από τη Γερμανία, στον τομέα του μηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ στην 32η βρίσκεται με καθαρή θέση 21,7 δισ. δολαρίων ο 85χρονος μεγαλοεπενδυτής George Soros της Soros Fund Management, από τη βιομηχανία των hedge funds. Ακολουθούν από τον τομέα του λιανεμπορίου στην 33η θέση ο Γερμανός Dieter Schwarz της Schwarz Gruppe και ο Leonardo Del Vecchio του ιταλικού γίγαντα των οπτικών ειδών Luxottica Group.
Στην 35η συναντάμε τον Ka-Shing Li, από το Χoνγκ Κονγκ, που μέσω της Hutchison Holdings δραστηριοποιείται στον τομέα των επενδύσεων, ενώ στην 36η βρίσκεται ο Michael Dell της Dell, από τον τομέα της τεχνολογίας.
ΟΙ… ΟΥΡΑΓΟΙ
Επενδύσεις, τεχνολογία, real estate
Στην 37η θέση βρίσκεται ο 79 ετών Carl Icahn της Icahn Enterprises, από τον τομέα των επενδύσεων, και στην 38η ο 88 ετών Shau-Kee Lee, από το Xoνγκ Koνγκ, της Henderson Land Development, από τον τομέα του real estate. Ακολουθούν ο Paul Allen της Vulcan, από τον τομέα των επενδύσεων, ο Huateng (Pony) Ma της Tencent Holdings, από τον τομέα της τεχνολογίας, ο Donald Bren της Irvine Company, από τον τομέα του real estate, ο Len Blavatnik της Access Industries, από τον τομέα των επενδύσεων, και ο Azim Premji της Wipro, από τον τομέα της τεχνολογίας.
Συνέχεια στη λίστα με τους Dilip Shanghvi της φαρμακοβιομηχανίας Sun Pharmaceutical Industries, από την Ινδία, ο Raymond Dalio της Bridgewater Associates, ο Charles Ergen της DISH Network, από τον τομέα των ΜΜΕ, ο Jun Lei της Xiaomi, από τον τομέα της τεχνολογίας, η κυρία Laurene Jobs της College Track, από τον τομέα των ΜΜΕ, ο James Simons της Renaissance Technologies, ενώ η λίστα ολοκληρώνεται από τον εκπρόσωπο της Αφρικής Aliko Dangote, από τη Νιγηρία, που δραστηριοποιείται στις επενδύσεις.

Δισεκατομμύρια με ελληνικό άρωμα
Συνολική περιουσία που ξεπερνά τα 30 δισ. δολάρια διαθέτουν 12 έλληνες

Περιουσία που ξεπερνά τα 30 δισ. δολάρια διαθέτουν, σύμφωνα με το «Forbes», για το 2015 12 έλληνες δισεκατομμυριούχοι. Ο Φιλάρετος Καλτσίδης, ο οποίος διατηρεί διπλή υπηκοότητα, την ελληνική και τη ρωσική, είναι ο πλουσιότερος Ελληνας στον κόσμο με περιουσία που ανέρχεται στα 4,4 δισ. δολάρια. Η τσιμεντοβιομηχανία του, Eurocement Holding AG, είναι από τις μεγαλύτερες στη Ρωσία. Ακολουθεί ο ελληνικής καταγωγής Τζιμ Ντέιβις (οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει από την Ελλάδα στις ΗΠΑ, όπου και γεννήθηκε το 1943) με περιουσία 3,7 δισ. δολαρίων, ενώ είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας υποδημάτων New Balance.
Σουπερμάρκετ

Στην 3η θέση βρίσκεται ο Τζον Κατσιματίδης με περιουσία 3,1 δισ. δολαρίων. Ο όμιλος επιχειρήσεων που κατέχει περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μεγαλύτερη αλυσίδα σουπερμάρκετ τροφίμων της Νέας Υόρκης και της Φλόριδας, 400 βενζινάδικα αλλά και εταιρείες real estate. Ο Ελληνοϊταλός Τζον Πολ Ντετζόρια, με περιουσία που αγγίζει τα 2,8 δισ. δολάρια, αντλεί μεγάλο μέρος των ετήσιων εσόδων του από την εταιρεία του, John Paul Mitchell Systems, που παρασκευάζει προϊόντα για τον καλλωπισμό των μαλλιών.
Ακολουθεί ο Φίλιππος Νιάρχος με περιουσία 2,5 δισ. δολαρίων. Θεωρείται ένας από τους 10 μεγαλύτερους συλλέκτες στον πλανήτη καθώς η συλλογή του από πίνακες και έργα τέχνης υπολογίζεται ότι ξεπερνά σε αξία το 1 δισ. δολάρια. Ο Σπύρος Λάτσης εκτιμάται ότι διαθέτει περιουσία ύψους 2,4 δισ. ευρώ. Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι γιος του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση. Σπούδασε στη London School of Economics και στη συνέχεια ανέλαβε τα ηνία των επιχειρήσεων της οικογενείας Λάτση. Ιδρυσε το EFG Group και δραστηριοποιείται στον τραπεζικό χώρο. Διαμένει μόνιμα στη Γενεύη.
Ακολουθεί ο Μάικλ Ζάχαρης με εκτιμώμενη περιουσία αξίας 2,2 δισ. δολαρίων. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του το απέκτησε μέσα από την πώληση της φαρμακοβιομηχανίας του Kos Pharmaceuticals το 2006 έναντι 4,2 δισ. δολαρίων.
Μπίρες και ποτά

Ο Ντιν Μητρόπουλος εκτιμάται ότι κατέχει περιουσία 2,2 δισ. δολαρίων. Είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Pabst Brewing, που παράγει πάνω από 24 μάρκες μπίρας και ποτών. Η οικογένειά του μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ήταν 9 ετών. Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, με περιουσία 2,2 δισ. δολαρίων επίσης, είναι διακεκριμένος διαχειριστής επενδύσεων σε βιομηχανικά μέταλλα παγκοσμίως και διατηρεί διοικητικές θέσεις στις μεγαλύτερες θυγατρικές της Glencore, της οποίας είναι και μέτοχος.
Η περιουσία του Γιώργου Αργυρού εκτιμάται στα 2 δισ. δολάρια, ενώ ο ίδιος δραστηριοποιείται στον τομέα του real estate και στις επενδύσεις. Ακολουθεί ο Πίτερ Πετρόπουλος με περιουσία 1,8 δισ. δολαρίων, ο οποίος θεωρείται άνθρωπος με μεγάλη επιρροή στις ΗΠΑ. Τέλος, η περιουσία του Αλέξανδρου Σπανού υπολογίζεται σε 1,3 δισ. δολάρια. Ασχολείται με το real estate, κατοικεί στις ΗΠΑ και είναι ιδιοκτήτης των San Diego Chargers.
Εν τω μεταξύ στις λίστες ελβετικών τραπεζών και εξειδικευμένων εταιρειών φέρεται ότι υπάρχουν 576 Ελληνες (με περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων) που διαθέτουν συνολική περιουσία 88 δισ. δολαρίων.
Οι εκατομμυριούχοι

Στις σχετικές λίστες των Wealth-X και UBS, π.χ., συμπεριλαμβάνονται 11 έλληνες δισεκατομμυριούχοι που διαθέτουν περιουσία 18 δισ. δολαρίων, ενώ παράλληλα 565 Ελληνες (με κινητή περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων) εμφανίζονται με συνολική περιουσία 70 δισ. δολαρίων. Οι απλώς… εκατομμυριούχοι Ελληνες, από την άλλη πλευρά, έχουν υπολογιστεί από την ελβετική Julius Baer σε 34.723. Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση πλούτου της Credit Suisse για το 2015, πάντως, από το 2007 ως σήμερα περίπου 1,2 εκατομμύρια Ελληνες άλλαξαν κατηγορία εισοδηματικής διαστρωμάτωσης καθώς η αξία των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων απομειώθηκε κατά σχεδόν 522 δισ. δολάρια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ