Εναν χρόνο και τρεις μήνες έκλεισε στο τιμόνι του «Ερρίκος Ντυνάν» η εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ, 100% θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς. Επειτα από πολύ κόπο και χρήμα τα νοσοκομείο έχει καταφέρει να ορθοποδήσει, οι πληρότητες έχουν ενισχυθεί, δεν υπάρχουν οφειλές στους εργαζομένους και η διοίκηση της τράπεζας –στο πλαίσιο και της ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων που δεν εντάσσονται στο core business –αποφάσισε την πώληση του νοσοκομείου.
Η Πειραιώς ανέθεσε στην PwC να διενεργήσει τον σχετικό διαγωνισμό, ήδη κατατέθηκαν δύο σοβαρές προσφορές και ίσως αυτή την εβδομάδα να ανακηρυχθεί ο προτιμητέος υποψήφιος.
Οι προσφορές έχουν κατατεθεί από την Ευρωκλινική που ανήκει στην Global Finance και από τη μαιευτική γυναικολογική κλινική ΡΕΑ. Και στα δύο σχήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέχουν και άλλοι φορείς της ιδιωτικής υγείας στη χώρα μας.
Η ΗΜΙΘΕΑ ανέλαβε το «Ντυνάν» την 1η Νοεμβρίου του 2014. Είχε προηγηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου ο πλειστηριασμός του νοσοκομείου από την Πειραιώς με τη θυγατρική της να καταβάλλει 115 εκατ. και να αποκτά το σύνολο των κτιρίων, τον εξοπλισμό καθώς και την άδεια του νοσοκομείου.
Θύμα της κρίσης


Η Πειραιώς ήταν ο βασικός πιστωτής του «Ντυνάν» με δάνεια ύψους 90 εκατ. ευρώ και τον πλειστηριασμό προκάλεσε η ίδια η τράπεζα, ώστε να διασφαλίσει τα δάνειά της. Δάνεια που δεν τα είχε δώσει η ίδια αλλά η Cyprus Popular Bank, τα οποία όμως πέρασαν στην Πειραιώς, όταν η τελευταία τον Μάρτιο του 2013 εξαγόρασε τις εν Ελλάδι δραστηριότητες της CPB.
Μάλιστα, το δάνειο εξαγοράστηκε σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής του αξίας.
Το προϊόν του πλειστηριασμού κατευθύνθηκε κατά προτεραιότητα σε οφειλές του «Ντυνάν» προς τη Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τη ΔΕΗ και σε δεδουλευμένα εργαζομένων, σε αντίθεση με τους προμηθευτές που δεν ικανοποιήθηκαν στο σύνολό τους. Εξασφαλίστηκε όμως η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και η διατήρηση των 900 θέσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι ως την ημερομηνία του πλειστηριασμού είχαν να πληρωθούν δώδεκα μήνες.
Το «Ερρίκος Ντυνάν», αν και σύγχρονο νοσοκομείο, έπεσε θύμα της οικονομικής κρίσης και των οφειλών των Ταμείων σε συνδυασμό με τα μεγάλα οικονομικά ανοίγματα που προκάλεσαν οι διοικήσεις.
Η αναδιάρθρωση


Δεν είναι τυχαίο ότι τα οικονομικά βάρη του «Ντυνάν» το φθινόπωρο του 2014 ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι επί υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου επιχειρήθηκε η ένταξή του στο ΕΣΥ, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από την τρόικα. Από πλευράς υποδομών (κτίρια, διαρρύθμιση, εξοπλισμός) το νοσοκομείο είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα, μαζί με το Υγεία, το Ωνάσειο και το Διαβαλκανικό.
Οταν η ΗΜΙΘΕΑ απέκτησε το «Ντυνάν» η πληρότητα του νοσοκομείου ήταν κάτω του 10%. Κάθε μήνα η διοίκηση, δηλαδή η Πειραιώς, έβαζε χρήματα για να καλύπτεται το λειτουργικό κενό. Επιχειρήθηκε μια γενναία αναδιάρθρωση και παράλληλα το management προχώρησε σε προσλήψεις γιατρών. Σταδιακά η πληρότητα άρχισε να ενισχύεται με αποτέλεσμα σήμερα να κυμαίνεται κοντά στο 30%. Πλέον οι μηνιαίοι τζίροι του νοσοκομείου προσεγγίζουν τα 3 εκατ. ευρώ, το operating loss έχει μειωθεί δραστικά αλλά για να μην μπαίνει μέσα το νοσοκομείο (break even) απαιτείται πληρότητα της τάξεως του 50%. Οι δύο ενδιαφερόμενοι εκτιμούν ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός, δεδομένου ότι η κεντρική τοποθεσία του νοσοκομείου αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα.
Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι οι αποδόσεις στον τομέα της ιδιωτικής υγείας έχουν περιοριστεί και το ρίσκο δεν είναι μικρό. Αιμοδότης της ιδιωτικής υγείας είναι ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος πορεύεται όλο και με μειωμένα κονδύλια. Επίσης, εκτός από το τίμημα της εξαγοράς ο πλειοδότης θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη και να ανανεώσει τον εξοπλισμό του νοσοκομείου. Και αυτό γιατί ο εξοπλισμός του «Ντυνάν» λόγω των οικονομικών προβλημάτων των τελευταίων ετών –χωρίς να θεωρείται παλαιός –είναι τουλάχιστον μια γενιά πίσω από τις τεχνολογικές εξελίξεις, δεδομένου ότι η ανανέωση σε κάθε σύγχρονο νοσοκομείο γίνεται κάθε τέσσερα-πέντε χρόνια.
Σε τρεις μήνες η οριστική συμφωνία
Σήμερα στο νοσοκομείο απασχολούνται περίπου 900 άτομα, εκ των οποίων 300 είναι γιατροί, 300 νοσηλευτικό προσωπικό και οι υπόλοιποι 300 παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό.
Μετά την ανακοίνωση του προτιμητέου επενδυτή, θα ακολουθήσει ένα διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μέχρι να πέσουν οι τελικές υπογραφές αφού ο επενδυτής θα προχωρήσει σε due diligence και θα καταρτίσει το οριστικό επιχειρηματικό πλάνο του.
Η προκήρυξη του διαγωνισμού προβλέπει είτε την εξαγορά της ΗΜΙΘΕΑ είτε τη μακροχρόνια μίσθωση από τους ενδιαφερομένους. Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο προσφορές αφορούν την εξαγορά των μετοχών της ΗΜΙΘΕΑ, μέσα όμως από έναν περίπλοκο σχεδιασμό με πολλές παραμέτρους.
Στην ιστοσελίδα του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center αναφέρεται ότι το νοσοκομείο είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα νοσηλευτικά κέντρα όχι μόνον εντός της ελληνικής επικράτειας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στις εγκαταστάσεις του, που εκτείνονται σε 55 χιλιάδες τ.μ., αναπτύσσονται κλινικές και εξωτερικά ιατρεία όλων των ειδικοτήτων, πλήρως εξοπλισμένα, με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.Διαθέτει 303 κλίνες κλινικών, 25 χειρουργεία, 38 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας, 24 κλίνες μονάδων τεχνητού νεφρού και 78 κλίνες νοσηλείας μιας ημέρας.

Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας
Σε κρίση οι γενικές κλινικές, αντέχουν τα διαγνωστικά κέντρα

H αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας επλήγη σημαντικά από την οικονομική κρίση καθώς είναι άμεσα εξαρτώμενη από την επισφαλή πορεία των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.
Επιπρόσθετη επιβάρυνση στον κλάδο δημιούργησε η έκτακτη απόφαση για επιβολή εκπτώσεων (clawback), καθώς και ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (rebate), με τις επιχειρήσεις να μην είναι προετοιμασμένες για την αντιμετώπισή τους, ενώ παράλληλα η καθυστέρηση της είσπραξης των απαιτήσεων από το Δημόσιο, σε συνδυασμό με την περιορισμένη πιστωτική πολιτική των τραπεζών, δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ, το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας (γενικές ιδιωτικές κλινικές, μαιευτικές κλινικές, ψυχιατρικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα) υπολογίζεται σε 1,385 δισ. ευρώ το 2014 παρουσιάζοντας αύξηση 1,5% σε σχέση με το 2013, με τον Μέσο Ετήσιο Ρυθμό Μεταβολής (ΜΕΡΜ) να διαμορφώνεται αρνητικός (-2,9%) την περίοδο 2007-2014. Οσον αφορά το 2015, εκτιμάται ότι η αγορά παρουσίασε μείωση, η οποία κυμάνθηκε από 1% ως 3%.
Ειδικότερα το μέγεθος της εγχώριας αγοράς για τις γενικές κλινικές διαμορφώθηκε σε 831 εκατ. το 2014 παρουσιάζοντας αύξηση 1,8% σε σχέση με το 2013. Εκτιμάται ότι η αγορά το 2015 υποχώρησε εκ νέου με ρυθμούς από -3% ως -5% σε σχέση με το 2014.
Η αγορά των μαιευτικών κλινικών υπολογίστηκε σε 186 εκατ. το 2014 παρουσιάζοντας αύξηση 7,5% σε σχέση με το 2013. Η άνοδος για το 2015 κυμάνθηκε από 3% ως 5%.
Το μέγεθος της εγχώριας αγοράς των ψυχιατρικών κλινικών υπολογίστηκε σε 57 εκατ. το 2014 παρουσιάζοντας μείωση -14,9%. Το 2015 η εκτίμηση είναι για περαιτέρω πτώση από 8% ως 10%.
Τέλος, η αγορά των διαγνωστικών κέντρων ανήλθε σε 311 εκατ. το 2014 παρουσιάζοντας αύξηση 0,6% σε σχέση με το 2013. Για το 2015 η συγκεκριμένη αγορά εμφάνισε ρυθμούς ανόδου από 0% ως 2%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ