Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής εμμένει στις θέσεις που εξέφρασε το περασμένο έτος με δύο γνωμοδοτήσεις του, δηλαδή, ότι δεν έχει καταργηθεί η δυνατότητα φορολογικού συμβιβασμού για φορολογικά αδικήματα που τελέσθηκαν πριν την 31.12.2013, οπότε και άρχισε η ισχύς του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ).

Αναλυτικότερα, το περασμένο έτος ο Νίκος Παντελής σε δύο γνωμοδοτήσεις του είχε υποστηρίξει ότι με την ισχύ του ΚΦΔ (1.1.2014) έχει καταργηθεί η δυνατότητα διοικητικού και δικαστικού συμβιβασμού και έτσι οι φορολογικές αρχές ΔΟΥ και ΣΔΟΕ, οφείλουν να υποβάλλουν άμεσα μηνυτήριες αναφορές σε περίπτωση φοροδιαφυγής.

Αντίθετα, ισχύει η δυνατότητα φορολογικού συμβιβασμού για φορολογικά αδικήματα που τελέσθηκαν πριν την 31.12.2013.

Οι δύο γνωμοδοτήσεις του Νίκου Παντελή εκδόθηκαν με αφορμή ερώτημα της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τις ρυθμίσεις του νέου ΚΦΔ, ο οποίος τροποποιήθηκε στη συνέχεια με τους νόμους 4174/2013 και 4254/2014.

Τώρα, η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επανήλθε ζητώντας διευκρινήσεις από τον Ν.Παντελή για τον τρόπο υλοποίησης των περσινών γνωμοδοτήσεών του.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου σε απαντητική επιστολή του προς τη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επιμένει στις θέσεις που εξέφρασε στις περσινές γνωμοδοτήσεις του, δηλαδή ότι δεν έχει καταργηθεί η δυνατότητα οποιουδήποτε φορολογικού συμβιβασμού για υποθέσεις φοροδιαφυγής που τελέσθηκαν πριν την 31.12.2013.

Να σημειωθεί ότι ο νέος ΚΦΔ (1.1.2014) δεν προβλέπει διαδικασία συμβιβασμού για υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Ακόμη, αναφέρει ότι ούτε η έκδοση του νόμου 4337/2015 που τροποποίησε τη φορολογική ποινική νομοθεσία αλλάζει τις θέσεις που εξέφρασε στις δύο γνωμοδοτήσεις του 2015.

Τέλος, σημειώνει ο εισαγγελικός λειτουργός, ότι η μόνη λύση είναι η επανασύσταση των διοικητικών επιτροπών μέσω της νομοθετικής ρύθμισης που προβλεπόντουσαν από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.