Βελτιωμένη πρόταση για κλιμακωτές εκπτώσεις από 5% έως 50% στο σύνολο της ασφαλιστικής επιβάρυνσης των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων για την τριεταία 2017 – 2019 προωθεί η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει το Έθνος, η νέα πρόταση προβλέπει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, συμβολαιογράφων και λοιπών επιστημόνων συνδέονται με το εισόδημα από το 2017, υπολογίζονται σύμφωνα με τα ποσοστά που περιλαμβάνει το προσχέδιο νόμου (μέχρι και 38,45%) και στη συνέχεια απομειώνονται 5% – 50% για όσους δηλώνουν εισόδημα 7.000 – 55.000 ευρώ.

Πρόκειται για τη δεύτερη πρόταση του υπουργείου Εργασίας, καθώς η πρώτη προέβλεπε κλιμακωτές εκπτώσεις 10% – 40% αντιστρόφως ανάλογη για εισοδήματα 7.000 – 50.000 ευρώ.

Η λογική της νέας κλίμακας είναι πως βαίνει μειούμενη όσο αυξάνει το ετήσιο εισόδημα. Δηλαδή ξεκινά με έκπτωση 50% για εκείνους που έχουν εισόδημα από 7.000 έως 10.000 ευρώ (δηλάδή θα πληρώνουν τα μισά ασφάλιστρα απο όσα θα πλήρωναν χωρίς την έκπτωση) και πέφτει κατά 1% για κάθε 1.000 ευρώ έξτρα εισοδήματος.

Η κλίμακα φθάνει στο 5% για ετήσιο εισόδημα 54.000 έως 55.000 ετήσιο εισόδημα και στο σημείο αυτό οι εκπτώσεις μηδενίζονται. Έτσι, όσοι δηλώνουν εισόδημα άνω των 55.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν ολόκληρο το 38,45% που προβλέπει το νομοσχέδιο.

Προτείνονται ευνοϊκές λύσεις για τους αγρότες

Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει το τεταμένο κλίμα με τους αγρότες, η κυβέρνηση προωθεί μέτρα για την ενίσχυση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρεί στη σύνταξη μητρώου αγροτών με αυστηρά κριτήρια, μέσω του οποίου θα παρέχονται φορολογικά, ασφαλιστικά και επενδυτικά κίνητρα στους αγρότες.

Σύμφωνα με το Έθνος, προκειμένου να ενταχθεί κάποιος στο μητρώο αγροτών θα πρέπει:

  • να αντλεί τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός του από τον αγροτικό τομέα
  • να ασχολείται επαγγελματικά στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας
  • να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ

Τα οφέλη για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που θα ενταχθούν στο μητρώο θα έχουν να κάνουν με το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το πρόγραμμα επενδύσεων.

Ειδικότερα, θα προβλέπεται χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής, θέσπιση αφορολόγητου ορίου για το οικογενειακό εισόδημα, μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και παροχών, καθώς και μοριοδότηση για συμμετοχή στις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.