«Τα μωβ» δεν χρησιμοποιούνται πολύ, ακριβώς επειδή έχουν μάλλον δυσανάλογο βάρος -και όταν χρησιμοποιούνται, συναλλαγές μεγάλων ποσών μπορεί να πέσουν κάτω από τα «ραντάρ» των ηλεκτρονικών συναλλαγών: Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να εξετάζει κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ.

Σύμφωνα με τη συνήθως καλά πληροφορημένη Frankfurter Allgemeine Zeitung, η ηγεσία της ΕΚΤ έχει θέσει την πρόταση στο τραπέζι.

Η εφημερίδα επικαλείται σε δημοσίευμά της την Παρασκευή γνώση των όσων είπε σχετικά ο Μάριο Ντράγκι σε ευρωβουλευτές.

«Θέλουμε να κάνουμε αλλαγές, αλλά με συντεταγμένο τρόπο» είπε ο Ντράγκι. Δεν υπάρχουν ακόμη αποφάσεις για το υψηλότερης αξίας χαρτονόμισμα, όμως οι διαβουλεύσεις στην ΕΚΤ γίνονται εδώ και καιρό και σε «τεχνικό» στάδιο.

Για κάτι τέτοιο, η φερόμενη συζήτηση για το οποίο βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, θα χρειαζόταν απόφαση του Συμβουλίου της ΕΚΤ, στο οποίο συμμετέχουν και οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης.

Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν είχε πρόσφατα εκφραστεί επιφυλακτικός για την κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ. «Πιστεύει κανείς πραγματικά πως θα καταπολεμηθούν οι εγκληματικές συναλλαγές αν δεν υπάρχουν πια χαρτονομίσματα των 500 ευρώ;» είχε ρωτήσει χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα.