Νέα μέτρα και για το 2016 ζητεί η έκθεση της Κομισιόν, κάτι ασυνήθιστο, καθώς συμβαίνει για πρώτη φορά με ανοιχτή την αξιολόγηση.

Συγκεκριμένα εκτός από τα μέτρα 1,1% του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός ή Κομισιόν αναφέρει ότι τόσο για το 2016 και το 2017 θα απαιτηθούν νέα μέτρα για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Προσερχόμενος στη συνάντηση με το κουαρτέτο ο κ. Τσακαλώτος και ερωτώμενος για την έκθεση της Κομισιόν είπε «Δεν έχει τεθεί πρόσθετων μέτρων μέχρι τώρα από τους Θεσμούς»

Η ελληνική οικονομία

«Ανθεκτική» εμφανίζεται η ελληνική οικονομία στην επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου, τονίζει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις για τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, η ελληνική οικονομία οδηγείται από μηδενική ανάπτυξη το 2015, σε ύφεση ( – 0,7% του ΑΕΠ) το 2016 και το 2017 αναμένεται να εισέλθει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης 2,7% του ΑΕΠ.

Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα φτάσει το 1,6% του κοινοτικού ΑΕΠ το 2015 και θα ενισχυθεί στο 1,7% του ΑΕΠ το 2016 και στο 1,9% του ΑΕΠ το 2017. Για την ΕΕ οι εκτιμήσεις είναι σταθερή ανάπτυξη στο 1,9% του ΑΕΠ το 2015 και το 2016 και στο 2% του ΑΕΠ το 2017.

Παράλληλα, στην Ελλάδα ανακόπτεται η πτωτική τάση της ανεργίας, καθώς από 25,1% το 2015, θα διαμορφωθεί στο 24% το 2016 και προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω στο 22,8% το 2017. Στην Ευρωζώνη οι εκτιμήσεις για την ανεργία είναι 11%, 10,5% και 10,2% και στην ΕΕ 9,5%, 9% και 8,7% για το 2015, 2016 και 2017, αντίστοιχα.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα στη Ελλάδα αναμένεται να φτάσει το – 7,6% του ΑΕΠ το 2015 και να μειωθεί και πάλι στο – 3,4% του ΑΕΠ το 2016 και στο – 2,1% του ΑΕΠ το 2017. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εκτιμάται να διαμορφωθεί στο 179% του ΑΕΠ το 2015, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2016 στο 185% του ΑΕΠ και να ξεκινήσει πτωτική του τάση από το 2017 και μετά (181,8%) και μετά.

Ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσει το – 1,1% το 2015 θα εξελιχθεί σε πληθωρισμό το 2016 στο 0,5% και στο 0,8% το 2017. Τέλος, οι επενδύσεις αναμένεται να συρρικνωθούν περαιτέρω το 2015 ( – 8,4%), και το 2016 ( – 3,7%) για να αυξηθούν κατά 12,8% το 2017.

Μοσκοβισί: Τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας

Τα πρώτα σημάδια «σταθεροποίησης» της ελληνικής οικονομίας δείχνουν οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

Ερωτηθείς την Πέμπτη κατά τη συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσίασε τις χειμερινές προβλέψεις, υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα καταγράψει ύφεση το 2016, αυτή θα είναι μικρότερη αυτής που αναμενόταν στις φθινοπωρινές προβλέψεις, κάτι που όπως είπε αποτελεί «θετική εξέλιξη».

Παρά τη δύσκολη περσινή χρονιά, αυτοί είναι οι «πρώτοι καρποί» της ανάκαμψης, δήλωσε ο γάλλος επίτροπος και συμπλήρωσε πως «οι βελτιωμένες προβλέψεις δεν πρέπει να οδηγήσουν στην ανακοπή των προσπαθειών ή απώλεια της δυναμικής των τελευταίων μηνών».

«Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί», επισήμανε ο Π. Μοσκοβισί, ο οποίος ωστόσο δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην παγκόσμια οικονομία μια νέα αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, δε θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και υπογράμμισε πως εκ μέρους της Επιτροπής, θα συνεχιστεί «η πίεση να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση γρήγορα», τονίζοντας, ωστόσο, ότι «ευθύνη γι’ αυτό έχουν και οι δύο πλευρές».

Τέλος, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε στο Νταβός με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και εξέφρασε και πάλι την ελπίδα να ολοκληρωθούν «έγκαιρα».

Εντονη κριτική της Νέας Δημοκρατίας

Ο υπεύθυνος του τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Χρίστος Δήμας, για τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ανεπανόρθωτη ζημιά προκαλεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην ελληνική οικονομία, όπως επιβεβαιώνουν οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Θλίψη και απογοήτευση προκαλεί όμως και η σύγκριση των ίδιων προβλέψεων πριν από ένα χρόνο, που αποκαλύπτει την έκταση της καταστροφικής διακυβέρνησης της χώρας το 2015.

• Πριν ακριβώς έναν χρόνο, η Επιτροπή έβλεπε ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, 2,5% για το 2015 και 3,6% για το 2016. Σήμερα, βλέπει μηδενική ανάπτυξη για το 2015 και επιστροφή στην ύφεση ( – 0.7%) για το 2016.

• Πριν ακριβώς έναν χρόνο, η Επιτροπή έβλεπε πλεόνασμα του προϋπολογισμού 1,1% του ΑΕΠ για το 2015 και 1,6% του ΑΕΠ για το 2016. Σήμερα, βλέπει υπέρογκο έλλειμμα, της τάξης του 7,6% του ΑΕΠ για το 2015 (αφού, εκτός των άλλων, δεν υπήρχε πέρυσι ανάγκη μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία προέκυψε από πράξεις και παραλείψεις της Κυβέρνησης μέσα στο 2015) και έλλειμμα 3,4% του ΑΕΠ για το 2016. Αυτό ισοδυναμεί με επιπλέον επώδυνα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα.

• Πριν ακριβώς έναν χρόνο, η Επιτροπή έβλεπε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο 170,2% του ΑΕΠ για το 2015 και στο 159,2% του ΑΕΠ το 2016. Σήμερα, βλέπει 179% δημόσιο χρέος για το 2015 που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2016 στο 185%.

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πήγε τη χώρα πολύ πίσω, με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να προκύψει η ανάγκη για νέα, πρόσθετα μέτρα λιτότητας, με υπερφορολόγηση νοικοκυριών, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και περικοπή συντάξεων».

Τι αναφέρεται σε non paper της κυβέρνησης

Ελλάδα: Η οικονομία επιδεικνύει ορισμένη ανθεκτικότητα έναντι των κεφαλαιακών ελέγχων.

Η ύφεση στην Ελλάδα το 2015 φαίνεται τώρα ότι υπήρξε λιγότερο σοβαρή από ότι αναμενόταν. Η ανθεκτική κατανάλωση, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταθερή υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών υπό το πρόγραμμα του ΕΜΣ και η πρόοδος των ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να ενισχύσει την ανάκτηση της αξιοπιστίας και θα επιφέρει θετική ανάπτυξη και ισχυρότερα δημοσιονομικά αποτελέσματα ως το δεύτερο μισό του 2016.

Εντυπωσιακά βελτιωμένες προσδοκίες

Κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2015, η οικονομία της Ελλάδας αποδείχθηκε ανθεκτική παρά το έκτακτο κλείσιμο των τραπεζών, τους κεφαλαιακούς ελέγχους και την πολύ μεγάλη αβεβαιότητα που σχετιζόταν με τις διαπραγματεύσεις για την παράταση του ελληνικού προγράμματος. Η ιδιωτική κατανάλωση ήταν μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν με τα νοικοκυριά να προτιμούν να δαπανούν τις τραπεζικές αποταμιεύσεις τους ώστε να αποφύγουν ενδεχόμενο κούρεμα. Ωστόσο, το διαθέσιμο εισόδημα και η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επιβαρυνθούν το πρώτο μισό του 2016. Ο τουριστικός τομέας συνέχισε να αποδίδει εξαιρετικά καλά κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Οι εισαγωγές αναμένεται να συνεχίσουν ταχύτερα την πτωτική πορεία τους από τις εξαγωγές, συμβάλλοντας θετικά στην ανάπτυξη. Η επιχειρηματική αξιοπιστία, όπως αντανακλάται στο δείκτη Οικονομικού Κλίματος και τον δείκτη PMI, έδειξε ομοίως μια σχετικά ταχεία ανάκαμψη σε σχέση με την απότομη πτώση του καλοκαιριού. Το οικονομικό κλίμα παρουσίασε σταθεροποίηση τον Οκτώβριο και περαιτέρω βελτίωση τον Δεκέμβριο.

Συνολικά, η εκτίμησή μας για την ανάπτυξη του 2015 αναθεωρείται προς τα πάνω στο 0.0%.

Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί έως 0,7% το 2016, εξαιτίας αρνητικών εξελίξεων από το 2015 και της παραπαίουσας εγχώριας ζήτησης κατά το πρώτο μισό του έτους. Το δεύτερο μισό του 2016, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ενισχυθεί μέσω της υποστήριξης που προκύπτει από την ανάκαμψη της αξιοπιστίας, και την αναμενόμενη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, καθώς και από τη συμμόρφωση με τους όρους του νέου προγράμματος διάσωσης του ΕΜΣ. Οι επενδύσεις αναμένεται επίσης να ενισχυθούν από την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επανέναρξη των ιδιωτικοποιήσεων. Η σταθερή υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών αναμένεται να ενισχύσει σταδιακά τα βασικά οικονομικά μεγέθη, τις επενδύσεις και τις άλλες συνιστώσες της συνολικής ζήτησης, οδηγώντας σε πρόβλεψη ανάπτυξης κατά 2,7% του ΑΕΠ το 2017.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας αναμένεται να έχει σημειώσει συνολική πτώση το 2015, εν μέρει εξαιτίας της κάθετης μείωσης των εισαγωγών. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω καθώς οι προηγούμενες και οι τρέχουσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βελτιώνουν την εξωτερική ανταγωνιστικότητα. Το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι έχει μειωθεί το 2015 και αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται το 2016 χάρη στα αποτελέσματα των προηγούμενων βελτιώσεων όσον αφορά την ευελιξία στην αγορά απασχόλησης. Μετά από τις ευρύτατες μειώσεις τα πρόσφατα χρόνια, το 2017 αναμένεται να ξεκινήσει να αυξάνεται η αμοιβή ανά εργαζόμενο. Ο πληθωρισμός εναρμονισμένου δείκτη τιμών κατανάλωσης – HICP, εισήλθε σε αρνητικό πεδίο το 2015, καθώς ο αντίκτυπος των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου και η ισχνή ζήτηση αντιστάθμισαν την αύξηση του ΦΠΑ σε πολλά αγαθά. Ωστόσο, οι καταναλωτικές τιμές αναμένεται να αυξηθούν το 2016 ακολουθώντας την προβλεπόμενη οικονομική ανάκαμψη. Υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη που σχετίζονται με την προσδοκία μεγαλύτερης προόδου ως συνέπεια της υλοποίησης του προγράμματος μεταρρυθμίσεων καθώς και με την ομαλή άρση των κεφαλαιακών ελέγχων. Από την άλλη πλευρά, η αποτυχία πλήρους υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και η πολιτική αβεβαιότητα ενδεχομένως να υπονομεύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται, ωστόσο υπάρχει ανάγκη για σημαντικές μεταρρυθμίσεις

Τα δημοσιονομικά μέτρα που συμφωνήθηκαν με τις Αρχές κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, αναμένεται να εξοικονομήσουν ως 2% του ΑΕΠ κατά το 2017 και να οδηγήσουν σε πρωτογενές έλλειμμα όπως ορίζεται στο πρόγραμμα, πλησίον του στόχου -2,5% του ΑΕΠ το 2015.

Ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει επιπρόσθετη εξοικονόμηση 1,1% του ΑΕΠ από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τη φορολογία εισοδήματος, καθώς και μέσα από τον εξορθολογισμό των δαπανών που χρειάζεται περαιτέρω στοχευμένη υλοποίηση. Ωστόσο, το 2016 και 2017 θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και 1,75% του ΑΕΠ το 2017. Στο πλαίσιο του ελέγχου του προγράμματος του ΕΜΣ, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να νομοθετήσει ώστε να διασφαλίσει την επίτευξη των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος. Με βάση τους κύριους στόχους ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, το κύριο έλλειμμα αναμένεται να συρρικνωθεί στο 3,4% του ΑΕΠ το 2016 και 2,1% του ΑΕΠ το 2017. Οι κίνδυνοι στο πεδίο αυτό συνδέονται με αυξημένες δαπάνες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εισροή αιτούντων άσυλο και ενδεχόμενη καθυστέρηση στη στοχευμένη υλοποίηση των πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Άλλοι κίνδυνοι προκύπτουν κυρίως από τις μεταρρυθμίσεις φορολογικής διοίκησης ( ο αντίκτυπος των οποίων δεν περιλαμβάνεται στην τρέχουσα πρόβλεψη) και την κατάσταση των εσόδων υπό το πρίσμα της συνολικής ανθεκτικότητας της μακροοικονομίας και συλλογής φορολογικών εσόδων κατά το δεύτερο μισό του 2015. Με δεδομένο το χαμηλότερο του αναμενόμενου κόστος της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών, η πρόβλεψη για το δημόσιο χρέος αναθεωρείται προς το καλύτερο σε σχέση με τη φθινοπωρινή πρόβλεψη, Το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει το υψηλότερο σημείο του το 2016 και να διαμορφωθεί στο 185% του ΑΕΠ πριν αρχίσει την πτωτική του πορεία το 2017, περίπου στο 182% του ΑΕΠ.