Ακόμη και τα λίγα χαρτονομίσματα (π.χ. 100 ευρώ) που μπορεί κάποιος να έχει στο σπίτι του θα πρέπει να εμφανίσει στο περιουσιολόγιο που ετοιμάζει η Εφορία, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και του κουαρτέτου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», η κυβέρνηση βρίσκεται, και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, σε συνεχείς διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των θεσμών, τεχνικοί σύμβουλοι των οποίων έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στην Καραγεώργη Σερβίας, προκειμένου να καταλήξουν:

1.
Στην τελική μορφή του νέου νομοσχεδίου βάσει του οποίου θα δοθεί μία τελευταία ευκαιρία σε όλους ανεξαρτήτως τους πολίτες προκειμένου να δηλώσουν εθελοντικά κρυφά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία για τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν φορολογηθεί.

2.
Στην τελική μορφή του περιουσιολογίου το οποίο με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα είναι μια ειδική εφαρμογή (ένα νέο πρόγραμμα και το σχετικό έντυπο), στο οποίο θα πρέπει να δηλωθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία, μετρητά, κινητά και ακίνητα, ώστε η Εφορία να γνωρίζει από εδώ και πέρα με ποιους έχει να κάνει.
Στην περίπτωση που μετά από αυτά η Εφορία εντοπίσει «μαύρο»-αδήλωτο χρήμα, τα πρόστιμα θα είναι τόσο υψηλά που ουσιαστικά θα γίνεται δήμευση της αντίστοιχης περιουσίας.
Τι λένε τα τεχνικά κλιμάκια


Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη μεταξύ παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών και τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με βασικό αντικείμενο συζήτησης την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων.
Μέχρι στιγμής θεσμοί και υπουργείο Οικονομικών έχουν καταλήξει σε ένα πλαίσιο βάσει του οποίου θα κληθούν όσοι το επιθυμούν να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις για κάθε χρήση που έχουν αδήλωτα εισοδήματα.
Η όλη διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά ώστε να μη διαρρεύσει τίποτε προς τα έξω και να μη χρειαστεί να πάει κανείς στην Εφορία.
Ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν δηλώνοντας τα χρήματα που έως σήμερα δεν έχουν εμφανιστεί σε καμία φορολογική δήλωση κατά το παρελθόν, θα είναι εκείνος που θα προκύψει για κάθε χρήση χωριστά βάσει της εκάστοτε κλίμακας φορολογίας εισοδήματος.
Και εδώ θα ρωτήσει κανείς ποιο είναι το κίνητρο για να πάει να δηλώσει στην Εφορία εισοδήματα που είναι προϊόν φοροδιαφυγής.
Το βασικότερο κίνητρο θα είναι ότι δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο ή προσαύξηση.
Επίσης, ισχυρότατο κίνητρο αποτελεί το γεγονός ότι θα παρέχεται ποινική αμνηστία. Συγκεκριμένα, δεν θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου 3691/2008 για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος όσον αφορά το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Αυτό σημαίνει ότι απαλλάσσονται από χρηματικές ποινές που φθάνουν μέχρι 2 εκατ. ευρώ, ποινή φυλάκισης που ξεπερνά τα 10 έτη, δεσμεύσεις και δημεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.
Η εθελοντική αποκάλυψη αφορά ακόμη και όσους βρίσκονται στη διαδικασία ελέγχου, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί και να έχει εκδοθεί οριστική πράξη προσδιορισμού φόρου.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία «νομιμοποίησης» των αδήλωτων εισοδημάτων θα ακολουθήσει νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάρτιση του περιουσιολογίου.
Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να δηλωθούν όσα εισοδήματα δεν εμφανίστηκαν στο παρελθόν, διότι αν δεν νομιμοποιηθούν και δεν μπουν στο περιουσιολόγιο δεν θα μπορούν αυτά να χρησιμοποιηθούν ποτέ.


ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ
Τι θα δηλώσουμε, ποιες διασταυρώσεις θα γίνονται

Η εφαρμογή του περιουσιολογίου θα ανοίξει στο TAXIS έχοντας ήδη προσυμπληρωμένα κάποια δεδομένα και στη συνέχεια θα κληθούν οι πολίτες να συμπληρώσουν νέα στοιχεία ή να τροποποιήσουν τα ήδη υφιστάμενα.
Θα δηλωθούν καταθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού, θυρίδες, σκάφη αναψυχής, αυτοκίνητα, σπίτια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμμετοχές σε κάθε είδους νομικά πρόσωπα αλλοδαπής ή ημεδαπής, αεροσκάφη, αντικείμενα μεγάλης αξίας, π.χ. πάνω από 5.000 ή 10.000 ευρώ ξεχωριστά για το καθένα (χρυσαφικά κ.τ.λ.).
H εφαρμογή θα είναι διασυνδεδεμένη με άλλα συστήματα και βάσεις δεδομένων του Δημοσίου ώστε να γίνεται αυτόματη διασταύρωση και να υπάρχουν ηλεκτρονικές επισημάνσεις για πιθανές ελλείψεις.
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει, να δώσει και άλλα κίνητρα όπως είναι για παράδειγμα η μείωση του κύριου φόρου σε περίπτωση που με τα χρήματα που θα δηλωθούν αγοραστούν ακίνητα, ομόλογα, κατατεθούν σε τράπεζες κ.τ.λ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ