Εναν εκ των αρχιτεκτόνων του προγράμματος σταθεροποίησης της ιαπωνικής οικονομίας έχασε χθες ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε. Πρόκειται για τον υπουργό Οικονομίας Ακίρα Αμάρι, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του από την κυβέρνηση υπό το βάρος κατηγοριών που διατυπώθηκαν εναντίον του για χρηματισμό από κατασκευαστική εταιρεία.
Ο επονομαζόμενος και ως «υπουργός των Αμπενόμικς» (σ.σ. Αμπενόμικς αποκαλεί ο διεθνής τύπος το οικονομικό πρόγραμμα του πρωθυπουργού Άμπε) αρνήθηκε τις εναντίον του κατηγορίες. Είπε ότι τα μετρητά που έλαβε συνιστούν νόμιμη πολιτική δωρεά. Πρόσθεσε, όμως, ότι παραιτείται για να διευκολύνει τη δικαστική έρευνα.
Πρόκειται για το σοβαρότερο σκάνδαλο που πλήττει την κυβέρνηση Άμπε από το 2012 που συγκροτήθηκε. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η αποχώρηση του Αμάρι από την κυβέρνηση ίσως σηματοδοτήσει την στροφή της προς μια πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και ενδεχομένως μια νέα διολίσθηση της ιαπωνικής οικονομίας προς τον αποπληθωρισμό. Διότι ο παραιτηθείς υπουργός ήταν εξ εκείνων των στελεχών της κυβέρνησης που, σε πείσμα των «γερακιών» του κυβερνώντος κόμματος, επέβαλαν αυξήσεις των δημοσίων δαπανών για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας.