«Η Ιταλία δεν κάνει επίδειξη δύναμης, πρέπει όμως να σταματήσουμε με τον επαρχιωτισμό όσων νομίζουν ότι οι Βρυξέλλες είναι αλάθητες» δηλώνει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος επιτίθεται στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και επιμένει ότι «η Ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική πρέπει να αλλάξει»

Όπως δήλωσε ο Ρέντσι στη εφημερίδα Il Sole 24 Ore, «η Ιταλία δεν υψώνει τη φωνή, απλά σηκώνει το χέρι, κάνει προτάσεις», και στην φάση αυτή «δεν λείπουν και οι σύμμαχοι».

Σε ό,τι αφορά την οικονομική ευελιξία, ο Ρέντσι τονίζει ότι αυτό «δεν είναι παραχώρηση αλλά κανόνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια σαφής δέσμευση του Γιούνκερ και των δικών του».

Ο ιταλός πρωθυπουργός θεωρεί επίσης ότι ο Γιούνκερ, στις πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με την Ιταλία, «χρησιμοποίησε λάθος γλώσσα ως μέθοδο και λάθος ουσία σε ό,τι αφορά το αντικείμενο». Αυτό, όμως, ήταν όμως ένα «λεκτικό ατύχημα».

«Αν ο Γιούνκερ κάνει κάποιο λάθος σε συνέντευξη Τύπου μπορούμε να το ξεπεράσουμε, αν όμως ασκεί λάθος πολιτικές, βεβαίως και ανησυχώ»είπε.

Τόνισε ακόμα ότι, «το Δημοκρατικό Κόμμα είναι η πολιτική δύναμη με τις περισσότερες ψήφους στην Ευρώπη, και ο Γιούνκερ εξελέγη χάρη και στις ψήφους του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος».