Ολοένα και πιο απαιτητική γίνεται η αγορά εργασίας. Η συσσώρευση τίτλων σπουδών, πτυχίων και βεβαιώσεων ικανοτήτων, δεξιοτήτων και πρακτικής εξάσκησης δεν αρκεί για να εξασφαλίσει μια καλή «πρώτη πρόσληψη» για τους σημερινούς νέους που αναζητούν μια θέση στην παγκοσμιοποιημένη αγορά εργασίας. Ο Κριστιάν Μπογκός, πρόεδρος του ManpowerGroup στη Γαλλία, εξηγεί γιατί η κοινωνική υπηρεσία και ο εθελοντισμός αποτελούν ισχυρά πλεονεκτήματα στα βιογραφικά σημειώματα των νέων.
«Πρόκειται για πλεονέκτημα που κάνει τη διαφορά. Δείχνει ότι έχουμε απέναντί μας έναν άνθρωπο που θέλει να δώσει νόημα στην προσπάθεια του βίου του. Που δεν διστάζει να αναλάβει υποχρεώσεις απέναντι στην κοινωνία. Που δεν φοβάται να αφιερωθεί σε κάτι. Δείχνει ευρύτητα πνεύματος, έναν άνθρωπο ανοιχτό στους άλλους. Και αυτό που μετρά σήμερα για τους υπευθύνους των προσλήψεων περισσότερο ακόμη και από τις πνευματικές και επαγγελματικές ικανότητες του υποψηφίου είναι το πνεύμα συνεργασίας και η ικανότητα αφοσίωσής του σε έναν σκοπό» δηλώνει χαρακτηριστικά στη γαλλική «Figaro» ο Κριστιάν Μπογκός.
Ποιες αποστολές όμως είναι οι καταλληλότερες που θα πρέπει να αναλάβει ένας νέος για να αποδείξει στον μελλοντικό εργοδότη του ότι διαθέτει τις προαναφερθείσες αρετές; «Ολες οι αποστολές είναι καλές, ακόμη και η φροντίδα των μελισσών στα βάθη ενός ελατόδασους. Αλλά είναι αλήθεια ότι εκείνο που αναζητούν σήμερα οι εργοδότες είναι στελέχη που να έχουν τη δυνατότητα πολυπολιτισμικής διαχείρισης. Με άλλα λόγια, αναζητούν προσωπικότητες που έχουν αναπτύξει μια πραγματική ικανότητα προσαρμογής, μια ευστροφία, αλλά κυρίως μια μεγάλη περιέργεια» εξηγεί ο ειδικός.


«Εργαλείο» για την πρόσληψη

Για τον Μπογκός και τα άλλα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας ερευνών εργατικού δυναμικού η κοινωνική εργασία μπορεί να θεωρηθεί σήμερα ένα εκ των σημαντικότερων «εργαλείων» για την ένταξη στην επαγγελματική ζωή. Και αυτό πρωτίστως επειδή εφοδιάζει τους νέους ανθρώπους με εμπειρίες από την πραγματική ζωή, με εμπειρίες δηλαδή που εμπλουτίζουν και καθιστούν περισσότερο εκμεταλλεύσιμα τα πνευματικά, εκπαιδευτικά και επαγγελματικά εφόδια που έχουν αποκτήσει στα θρανία.
Οι ειδικοί και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πλέον την κοινωνική εργασία ως πύλη εισόδου στην επαγγελματική ζωή. Και πιστεύουν ότι, αν είναι μια φορά χρήσιμη ως «διαβατήριο εξωστρέφειας» ενός νέου με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και επαγγελματική κατάρτιση, είναι εκατό φορές χρησιμότερη για κάποιον με λιγότερα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά εφόδια.
«Σήμερα η εμπειρία δεν αποκτάται μόνο στους κόλπους μιας επιχείρησης. Μπορεί να αποκτηθεί από τη συμμετοχή σε μια ανθρωπιστική αποστολή κάποιας οργάνωσης. Η εμπειρία αποκτάται παντού! Για κάποιον νέο δίχως εξειδίκευση που βρίσκεται στην ανεργία η συμμετοχή σε κάποια ανθρωπιστική αποστολή είναι προφανές ότι είναι χρήσιμη. Ισως η συμμετοχή του να του δώσει μια ιδέα για τη μελλοντική επιμόρφωσή του. Είναι σαφώς προτιμότερο από το να εγκλωβίζεται κανείς στη μαύρη τρύπα της ανεργίας» τονίζει ο Κριστιάν Μπογκός.
Οι ειδικοί αντιμετωπίζουν όμως την κοινωνική εργασία και ως πύλη εισόδου στην κοινωνική ζωή. «Στον κόσμο που υπάρχει εκεί έξω» όπως θα έλεγαν οι Αγγλοσάξονες. «Με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι έγινε φανερή η τεράστια συνεισφορά που έχει η κοινωνική εργασία ως οργανωμένη πολιτική υπηρεσία για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων» θυμίζει ο επικεφαλής της Manpower στη Γαλλία. Γι’ αυτό και χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες (προγράμματα για την υπηρεσία του γενικού συμφέροντος) που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς για την κινητοποίηση και ενεργότερη εμπλοκή των γάλλων πολιτών στην κοινωνία ως μια νέα μορφή επαγγελματικής εμπειρίας.

HeliosPlus