Ποσοστό μεγαλύτερο από το 30% των πωλήσεών της η Λουξ ΑΕ των αδελφών Μαρλαφέκα το κέρδισε την περίοδο της κρίσης. Στον κλάδο των αναψυκτικών, ο οποίος έχει συρρικνωθεί στη διάρκεια των τελευταίων επτά χρόνων που διαρκεί η οικονομική κρίση, η πατρινή επιχείρηση κατόρθωσε να κερδίσει τη δεύτερη θέση στον κλάδο αναπτυσσόμενη χρόνο με τον χρόνο, να παραμείνει κερδοφόρα και να μην έχει τραπεζικό δανεισμό.
Είναι πράγματι εντυπωσιακό. Τούτο λοιπόν συνέβη ως εξής. Με την εκδήλωση της ύφεσης ο κλάδος του χονδρεμπορίου δέχθηκε ισχυρό κλονισμό και αρκετές επιχειρήσεις έκλεισαν.
Τότε η 3Ε ΑΕ, η μεγαλύτερη βιομηχανία στον κλάδο, αποφάσισε να εγκαταλείψει εκατοντάδες σημεία αγοράς τα οποία θεωρούσε επισφαλή και να περιορίσει την πιστωτική της επέκταση, δηλαδή τις διευκολύνσεις που τους παρείχε.
Σε εκείνη τη φάση η Λουξ ΑΕ αποφάσισε να κινηθεί εντελώς αντίστροφα. Αύξησε τα ποσοστά των εκπτώσεων που παρείχε προς το χονδρεμπόριο στηρίζοντάς το σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία:από 20% το ανέβασε στο 30%. Και φυσικά το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν και το χονδρεμπόριο να τη στηρίξει εφόσον είχε όφελος. Ετσι χρόνο με τον χρόνο βελτίωνε το μερίδιό της. Και σε διάστημα επτά χρόνων και ενώ η αγορά συρρικνωνόταν οι αδελφοί Μαρλαφέκα κέρδισαν πωλήσεις πάνω από 10 εκατ. ευρώ.
Το 2014 ο κύκλος εργασιών της Λουξ έκλεισε στα 28,6 εκατ. ευρώ, ενώ στη διάρκεια του 2015 ο κ. Γιάννης Μαρλαφέκας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, εκτιμά πως οι πωλήσεις της εταιρείας θα διαμορφωθούν περί τα 30 εκατ. ευρώ –το 2013 οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 27,02 εκατ. ευρώ έναντι 24,8 εκατ. ευρώ το 2012. Για το 2016 προβλέπει ότι η αύξηση θα είναι της τάξεως του 10% και οι πωλήσεις της θα διαμορφωθούν στα 33 εκατ. ευρώ. Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος.
Για να είναι επιτεύξιμος όμως απαιτούνται, όπως λέει, δύο προϋποθέσεις: πρώτον, να εξομαλυνθούν τα προβλήματα στο λιανεμπόριο –και δεν είναι μικρά· και, δεύτερον, να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές με νέα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα. Απασχολεί 120 –άμεσα και έμμεσα –εργαζομένους, ενώ το 2015 ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 10%.
Παράλληλα όμως ενισχύει όσο είναι δυνατόν την εξαγωγική της δραστηριότητα, η οποία ωστόσο παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Οπως λέει ο κ. Μαρλαφέκας, οι εξαγωγές της Λουξ αποτελούν το 5% του όγκου των πωλήσεών της και πραγματοποιούνται σε 20 χώρες (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Ιταλία, Αυστραλία, Κύπρος, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Σκωτία, Ισραήλ, Μάλτα, Παναμάς, Ελβετία, Ρουμανία, Κορέα, Αλβανία, Κατάρ, Ντουμπάι, Βέλγιο και Ολλανδία). Στη διάρκεια του 2016 εκτιμά ότι θα αυξηθούν, δεδομένου ότι προστέθηκαν πέντε νέες αγορές. Επίσης ολοκληρώνεται η νέα μονάδα παραγωγής στο εργοστάσιο στο Κεφαλόβρυσο της Αχαΐας, επένδυση ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, η οποία, όπως επισημαίνει ο κ. Μαρλαφέκας, πραγματοποιήθηκε χωρίς τραπεζικό δανεισμό.
Στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων η Λουξ υλοποίησε παραγωγικές επενδύσεις ύψους 14,5 εκατ. ευρώ κάνοντας χρήση αποκλειστικά δικών της κεφαλαίων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ