Εως το ιλιγγιώδες ποσό των 100 δισ. ευρώ μπορεί να φτάσει υπό προϋποθέσεις η αξία των ακινήτων που διαχειρίζονται η ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη διεθνούς οικονομικού οίκου και εκτιμήσεις του Ταμείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», το Ταμείο βάζει μπρος την αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου της Αττικής επιδιώκοντας παράλληλα τη συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους και την περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να υπάρχει η μέγιστη δυνατή διαβούλευση και η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.
Ειδικότερα, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε καταγραφή της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας του Δημοσίου από το ΣΕΦ έως το Σούνιο, ενώ ζήτησε τη συνεργασία των τραπεζών αλλά και της Εκκλησίας, που διαθέτουν ακίνητα στην περιοχή, με στόχο στη συνέχεια να γίνει μια ολιστική μελέτη για το σύνολο του παράκτιου μετώπου.
Σύμφωνα με στελέχη του Ταμείου, απώτερος στόχος είναι ένα νέο master plan για την περιοχή, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει η αξιοποίηση της συγκεκριμένης περιουσίας. Οπως λένε, διανοίγεται μια τεράστια προοπτική, η οποία μπορεί να φέρει επενδύσεις και δουλειές στην Αττική.
Μάλιστα, πρόθεση του Ταμείου είναι αυτή η πρωτοβουλία να αποτυπωθεί και συμφωνηθεί πριν από τη δημιουργία του νέου υπερ-ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, που θα απορροφήσει το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ.
Οι χρήσεις


Φορέας ωρίμασης των ακινήτων προορίζεται να είναι η ΕΤΑΔ. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην υπόθεση, εξετάζεται να χωριστεί η περιοχή στα τμήματα ΣΕΦ – Αστέρας Βουλιαγμένης και Αστέρας Βουλιαγμένης – Σούνιο, καθώς στο πρώτο τμήμα οι χρήσεις γης είναι πιο σύνθετες λόγω της κατοικίας, ενώ στο δεύτερο ο χαρακτήρας είναι περισσότερο τουριστικός.

Η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, όπως ομολογούν, καθώς σημαντικά ακίνητα του Δημοσίου αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους τίτλους ιδιοκτησίας και δεν είναι ακόμη ακόμη ώριμα προς αξιοποίηση. Ετσι, το Ταμείο και η ΕΤΑΔ προχωρούν σε διορθωτικές ενέργειες και επιλύουν διάφορα διαδικαστικά ζητήματα για το «ξεσκαρτάρισμα» των ακινήτων.

Στο μεταξύ, έχει γίνει καταγραφή των συμβάσεων της ΕΤΑΔ με τρίτα μέρη, ενώ έχουν κληθεί όλοι οι δήμοι να καταθέσουν τις απόψεις τους. Το ΤΑΙΠΕΔ δίνει έμφαση στη συνεργασία με τους ΟΤΑ καθώς επιδιώκει και να ληφθούν υπόψη τα σχέδια που καταθέτουν οι δήμοι και να υπάρξουν συνεργασίες όπως η παραχώρηση γης (για κοινωνικές ανάγκες) ή η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας για άλλες χρήσεις. Παράλληλα, έχουν κινηθεί διαδικασίες απομάκρυνσης καταπατητών και κατεδάφισης αυθαιρέτων.

Στο πλαίσιο της απορρόφησης της πρώην Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ από την ΕΤΑΔ, έχει γίνει ανάλυση τόσο των ακινήτων με τα οποία είχε «προικιστεί» η πρώτη όσο και όμορων εκτάσεων, ενώ έχουν μελετηθεί οι δυνατότητες αλλαγής χρήσης κι έχουν γίνει εκτιμήσεις της αξίας τους βάσει προτεινόμενων χρήσεων.

Η μελέτη


Ηδη η ΕΤΑΔ έχει εκπονήσει μελέτη για την αξιοποίηση όλων των ακινήτων της πρώην Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ αλλά και των γειτνιαζουσών εκτάσεων.

Η μελέτη, σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνά την ύψιστη πιθανή αξία και τη βέλτιστη χρήση γης, συνδυάζοντας διαφορετικά σενάρια. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές προκύπτει ότι η υφιστάμενη αξία των ακινήτων της πρώην Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ανέρχεται σε περίπου 10 δισ. ευρώ και μάλιστα μπορεί να αυξηθεί έως και κατά 30%, εάν βελτιωθούν οι χρήσεις γης.

Πηγές κοντά στην υπόθεση τονίζουν ότι υπό τον προϋπόθεση ενός καλού συνδυασμού ύψιστης αξίας και βέλτιστης χρήσης, και στο πλαίσιο ενός ολιστικού προγράμματος αξιοποίησης των ακινήτων του παράκτιου μετώπου, η συνολική αξία τους ενδεχομένως να ξεπερνάει αθροιστικά τα 100 δισ. ευρώ.

Το επόμενο βήμα του ΤΑΙΠΕΔ θα είναι δύο διαγωνισμοί. Ο πρώτος για την πρόσληψη ενός συμβούλου που θα αναλάβει την πολεοδομική ωρίμαση των ακινήτων. Και ο δεύτερος για έναν διεθνή σύμβουλο που θα χαράξει την στρατηγική ανάπτυξη, θα έχει την εποπτεία, θα δώσει τις γενικές κατευθύνσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ