«Η Ελλάδα έχει μια δεύτερη ευκαιρία και αν την εκμεταλλευθεί σωστά θα μπορέσει να προσελκύσει τις αναγκαίες επενδύσεις που θα στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας» σημειώνει προς «Το Βήμα» ο Νίκος Μπορνόζης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Capital Link που συγκέντρωσε στο επενδυτικό συνέδριο που διοργάνωσε για την ελληνική οικονομία στη Νέα Υόρκη μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.
Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, η χώρα είτε είναι στην κυβέρνηση ο Μίλτον Φρίντμαν (αμερικανός οικονομολόγος –Βραβείο Νομπέλ 1976) είτε ο Καρλ Μαρξ έχει ανάγκη από επενδύσεις, τις οποίες ο John Gikopoulos της McKinsey τις προσδιόρισε στα 16 δισ. ετησίως για τα επόμενα χρόνια ώστε η Ελλάδα που έχασε 27% του ΑΕΠ της τα τελευταία 8 χρόνια να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη.
Σημαντικό στοιχείο των επισημάνσεων κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων αλλά και διάσημων μεγαλοεπενδυτών είναι ότι για να κερδηθεί η αξιοπιστία της χώρας θα πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και συνολικά το πολιτικό σύστημα να στηρίξει την αναγκαία πορεία που θα βγάλει ολοκληρωτικά τη χώρα από τη στενωπό.

«Υπάρχουν οκτώ στόχοι, οι οποίοι αν επιτευχθούν τότε θα υπάρξει μια τεράστια αναπτυξιακή έκρηξη, ενώ θα εισρεύσουν σημαντικές ξένες επενδύσεις»
ανέφερε ο Wilbur Ross, δισεκατομμυριούχος επενδυτής. Οι στόχοι έχουν να κάνουν με τη νομοθέτηση και εφαρμογή των υπολοίπων σημείων του Μνημονίου. Να αποκτήσει η χώρα πρόσβαση στις αγορές με επιτόκια κάτω του 5%, ενώ τα ομόλογα του Δημοσίου να γίνουν αποδεκτά από την ΕΚΤ ως ενέχυρο για τις τράπεζες. Οι επενδύσεις να επανέλθουν στα επίπεδα του 2007 και οι εξαγωγές να αυξηθούν μέσω κινήτρων. Να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και η ευελιξία της αγοράς εργασίας. Να αυξηθεί ο τουρισμός ιδιαίτερα μέσω των αεροπορικών αφίξεων και να δοθεί ώθηση στην τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Από την πλευρά του ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής John Paulson ανέφερε πως η υιοθέτηση και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση είναι ενθαρρυντική για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, ενώ πέρα από τις επενδύσεις του στις τράπεζες θα εξετάσει πρόσθετες τοποθετήσεις ανάλογα με την περαιτέρω πρόοδο που θα επιτυγχάνεται στην οικονομία. «Η Ελλάδα», όπως ανέφερε, «έχει επιβιώσει από την καταιγίδα. Τα σύννεφα αποτραβιούνται και ο ήλιος έχει αρχίσει να ξαναβγαίνει».


Εταιρείες διαχείρισης
Ποιοι θεσμικοί συμμετείχαν

Paulson, Calamos, W.Ross, Metropoulos, Red, Alden, Atlantis , Bluecrest, Cleargate, Constellation, Contrarian, Corsair, EOS, Fintech, Greylock, Jefferies, Street, Moore, Oaktree, LP-Stone Hill, York Capital, Citi, BAML, BNP, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, UBS, Axia, Mizuho κ.ά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ