«Ο λόγος που συμμετείχα σε αυτό το πρόγραμμα ήταν για να πάρω τις απαραίτητες γνώσεις και την ώθηση ώστε να μπορέσω να κάνω πραγματικότητα την επιχειρηματική μου ιδέα και να μη μείνω μόνο στη θεωρία αλλά να προχωρήσω και στην πράξη» λέει στο «Βήμα» η Αγγελική Μπεκυρά, φοιτήτρια Διοίκησης Επιχειρήσεων, η οποία βρήκε στη Σχολή Επιχειρηματικότητας τα εφόδια για να κάνει μια αρχή.
Η κρίση, όπως φάνηκε από το εν λόγω πρόγραμμα, δεν μπορεί να βάλει φραγή στην ορμή και στα όνειρα των νέων ανθρώπων που τολμούν, δεν παραδίδουν τα όπλα και με φαντασία και πρωτοποριακές ιδέες μπαίνουν στη μάχη και κάνουν «like» στη διεκδίκηση για ένα καλύτερο αύριο.
Αυτό το αισιόδοξο μήνυμα στάλθηκε με τον πιο ηχηρό τρόπο στην τελευταία φάση της Σχολής Επιχειρηματικότητας, τον διαγωνισμό, όπου 100 φιλόδοξοι νέοι και νέες –φοιτητές στην πλειονότητά τους –εξέπληξαν με τη δίψα τους για πληροφόρηση, με τις καινοτόμες ιδέες τους και με το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν. Το εναρκτήριο λάκτισμα έδωσαν καταξιωμένοι επιχειρηματίες οι οποίοι ήταν εμπνευστές και αρωγοί του εγχειρήματος.
Ευρηματικότητα

Χαρακτηριστικό είναι πως και οι ίδιοι οι διοργανωτές δεν έκρυβαν την έκπληξή τους για το πόσο ευρηματικές και πρακτικές ιδέες παρουσιάστηκαν από τους επίδοξους συναδέλφους τους και δήλωσαν ότι θα επαναλάβουν το εγχείρημα άμεσα ύστερα από αυτή την επιτυχία. «Οι ιδέες που ακούστηκαν ήταν καταπληκτικές. Ο φορέας μου ήταν αυτός που οργάνωσε στην Ελλάδα τη Σχολή Επιχειρηματικότητας και με άφησε κατάπληκτη το γεγονός ότι σε μόλις τέσσερις μέρες τα παιδιά συγκροτήθηκαν σε ομάδες και παρήγαγαν από ένα πρότζεκτ η καθεμία και σε τόσο σύντομο χρόνο» δήλωσε στο «Βήμα» η πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών κυρία Σοφία Οικονομάκου.
Στη μάχη των επιχειρηματικών σχεδίων, τα αποξηραμένα λαχανικά κέρδισαν τις εντυπώσεις και η ομάδα «Storm» που πρότεινε την ιδέα «DRYmeUP» αναδείχθηκε η νικήτρια.
Τα πρώτα βήματα

Στόχος της Σχολής Επιχειρηματικότητας, όπου οι διδάσκοντες δεν ήταν εκπαιδευτικοί, αλλά οι ίδιοι οι «ειδικοί» του χώρου, οι επιχειρηματίες, ήταν να δοθεί ώθηση στις νέες και στους νέους συμμετέχοντες να αναπτύξουν τις κατάλληλες δεξιότητες ώστε να κάνουν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα. Στόχος ο οποίος επιτεύχθηκε, σύμφωνα με τα λεγόμενα των συμμετεχόντων.
«Ηταν μια μοναδική εμπειρία, ειδικά για όσους είχαν μια επιχειρηματική ιδέα και ήθελαν καθοδήγηση και ώθηση για να προχωρήσουν την ιδέα τους παραπέρα. Μας είπαν πολύ όμορφα πράγματα, μας έδωσαν χρήσιμες συμβουλές και ο καθένας από τους ομιλητές μάς έδωσε τη δική του προσωπική εμπειρία για το πώς ξεκίνησε την επιχείρησή του αλλά και για το τίμημα που έχει η επιτυχία» τόνισε μιλώντας στο «Βήμα» φοιτήτρια που συμμετείχε στο πρόγραμμα.
Στην ερώτηση για το αν θα πρότειναν τη Σχολή Επιχειρηματικότητας σε περίπτωση που διοργανωθεί και επόμενες χρονιές, δύο από τους συμμετέχοντες απάντησαν θετικά. «Σαφώς και θα το πρότεινα, προσφέρει άπειρες δυνατότητες και μας δίνει όλα τα εφόδια να ξεκινήσουμε την επιχειρηματική μας καριέρα στην Ελλάδα» απάντησε ένας φοιτητής.

«Θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα. Μου άρεσε το γεγονός ότι δεν ήταν αγχωτικό, επικρατούσαν καλό κλίμα και διάθεση. Ηταν κάτι αρκετά απλοποιημένο, οι ομιλίες ήταν εξαιρετικές, υπήρχε καλή οργάνωση και γι’ αυτό δεν υπήρχε και καθόλου άγχος»
σημείωσε η Αγγελική Μπεκυρά.
Τα «μυστικά» από… ειδικούς

Η Σχολή Επιχειρηματικότητας διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 4 Δεκεμβρίου από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση ThinkYoung, με την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation, της Coca-Cola στην Ελλάδα και σε συνεργασία με το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών.
Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, που χαρακτηρίστηκε από σκληρή δουλειά και ομαδικό πνεύμα, οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε ομάδες για τη σύνταξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου το οποίο παρουσίασαν (στα αγγλικά) στην κριτική επιτροπή. Ηρθαν σε επαφή με επιτυχημένους επιχειρηματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι ανέλαβαν τον ρόλο του μέντορα. Οι επιχειρηματίες μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες τα μυστικά της επιτυχίας τους και τους έδωσαν χρήσιμες συμβουλές.
«Δεν υφίσταται ο όρος αποτυχία ως κάτι απόλυτα αρνητικό, αλλά αποτελεί μια καλή βάση για να μπορέσεις να αποκτήσεις εμπειρία στο πώς να ανταποκριθείς στις δυσμενείς συνθήκες» είναι μία από τις συμβουλές που συγκράτησε ο Δημήτρης Παυλίδης, ένας εκ των συμμετεχόντων.
«Η σκληρή δουλειά παίζει τον βασικό ρόλο στην επιτυχία και μπορεί ένα ποσοστό της επιτυχίας να οφείλεται και στην τύχη αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό οφείλεται στη σκληρή δουλειά, γιατί η τύχη από μόνη της δεν αρκεί» είπε στο «Βήμα» η Αναστασία Παπαδάκη, μέλος της νικήτριας ομάδας.
Οσο για το αν θεωρούν παρακινδυνευμένο να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή, οι περισσότεροι δήλωσαν αισιόδοξοι και γεμάτοι με όρεξη και πάθος για το αντικείμενό τους ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν κάθε αντιξοότητα. «Δεν θεωρώ ότι παίζει τόσο σημαντικό ρόλο η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Η κάθε εποχή έχει τις ευκαιρίες της, το θέμα είναι να μπορείς να τις αρπάζεις και να τις προσαρμόζεις στις αντίστοιχες εποχές. Με πολλή προσπάθεια, πειθαρχία και στοχοπροσήλωση η επιτυχία είναι δεδομένη» ήταν μια δήλωση την οποία πολλοί υιοθέτησαν.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για αυτό το εγχείρημα από τις σχολές τους, γεγονός που είναι ενθαρρυντικό γιατί σημαίνει ότι ο τομέας της εκπαίδευσης ενθαρρύνει τους νέους να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους προγράμματα.
Πρωτοβουλίες σαν και αυτή προκάλεσαν το ενδιαφέρον αρκετών και ίσως ακολουθήσουν άλλες παρόμοιες που θα μπορούν να δώσουν την ευκαιρία στους νέους, με όχημα την ελπίδα, την επιμονή, τη δημιουργικότητα και τη φιλοδοξία, να ξεπεράσουν τους σκοπέλους που το οικονομικό πολιτικό σύστημα έχει υψώσει μπροστά τους.

HeliosPlus