«Έχουμε συμφωνία και σε αυτό τον κύκλο» δήλωσε στις 21.10 το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, δίνοντας τέλος στην τετραήμερη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Έχοντας δίπλα του τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ενημέρωσε ότι η συμφωνία έκλεισε και για τα 13 προαπαιτούμενα

Το Σάββατο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα.

Ο κ.κ. Σταθάκης και Τσακαλώτος, λίγο μετά τις 21.00 της Παρασκευής ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους για τα εξής:

-Προβλέπεται δημιουργία αγοράς μη τραπεζικών ιδρυμάτων για τα κόκκινα δάνεια που θα μπορούν αρχικά να αγοράζουν τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια καθώς και τα στεγαστικά πλην της πρώτης κατοικίας.

Ως τις 15 Φεβρουαρίου τα μη τραπεζικά ιδρύματα (funds) δεν θα αγοράζουν:

1. Τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατα των ευρωπαϊκό ορισμό.

2. Τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας

3. Τα καταναλωτικά

Το καθεστώς για τις παραπάνω κατηγορίες δανείων θα επανεξεταστεί στις 15 Φεβρουαρίου.

-Δημιουργείται υπέρ ταμείο που θα συμπεριλάβει και το ΤΑΙΠΕΔ άλλα και όλα τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου (ακίνητα, ΔΕΚΟ, τράπεζες κλπ.)

-Το Ενιαίο Μισθολόγιο δεν θα προβλέπει μειώσεις μισθων.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής περιελάμβανε, τέλος, τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group (EWG) όχι με θέμα την Ελλάδα, ωστόσο θα γίνει ενημέρωση ότι επιτεύχθηκε συμφωνία.

Το EWG για την εκταμίευση της δόσης θα γίνει μετά την Τρίτη το βράδυ που αναμένεται να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο.

«Η νέα συμφωνία δεν προβλέπει μειώσεις μισθών, προβλέπει απλά διαφορετικές ταχύτητες αυξήσεων στο δημόσιο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την Παρασκευή τα μεσάνυχτα μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές.

Αναλυτικά ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος & ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μετά τη συνάντησή τους με τους Θεσμούς απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπαν -μεταξύ άλλων- τα εξής:

Σταθάκης: H συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια, pροβλέπει το άνοιγμα της αγοράς για τα επιχειρηματικά δάνεια και, μέχρι τις 15 Φλεβάρη που θα φτιαχτεί το κανονιστικό πλαίσιο.
Aπό εμάς, εξαιρούνται τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, αυτά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως αυτά ορίζονται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό (πέντε εκατομμύρια τζίρος και 100 εργαζόμενοι) και τα καταναλωτικά.
Μετά τις 15 Φλεβάρη θα ισχύει το κανονιστικό πλαίσιο που θα ψηφίσουμε μέχρι τότε.

Δημοσιογράφος: Κλείσαμε σε όλα τα θέματα; Και στα 13;

Τσακαλώτος: Νομίζω ότι οι τεχνικές ομάδες έχουν κάποιες ακόμη λεπτομέρειες.

Δημοσιογράφος: Ο νόμος θα πάει αύριο στη Βουλή; Πότε θα ψηφιστεί;

Τσακαλώτος: Τρίτη βράδυ. Αναμένεται ότι το EWG θα είναι Τετάρτη, οπότε η εκταμίευση θα είναι στο τέλος της εβδομάδας .

Δημοσιογράφος: Έχουμε κάποια λεπτομέρεια για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων;

Τσακαλώτος: Έχουμε μια στρατηγική έκθεση που σιγά-σιγά θα μετατραπεί σε νόμο. Δηλαδή οι βασικές αιχμές, ποια περιουσιακά στοιχεία θα είναι μέσα, η διοικητική μορφή, πώς θα γίνει το κομμάτι των επενδύσεων.

Δημοσιογράφος: Οι αποκρατικοποιήσεις του 2016 πάνε για το χρέος;

Τσακαλώτος: Όχι. Ό,τι ήταν στο πρόγραμμα 2015, 2016, 2017, το είχαμε συμφωνήσει από πριν.

Δημοσιογράφος: … κάτω από 50 δισ. το ταμείο;

Τσακαλώτος: Αυτό θα το δείτε. Η στρατηγική έκθεση δεν μιλάει για αριθμούς.

Δημοσιογράφος: Στόχος να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων;

Τσακαλώτος: Σε εύλογο χρόνο.

Δημοσιογράφος: Το ΤΧΣ θα περάσει στο νέο ταμείο;

Τσακαλώτος: Ναι. Θα έχει μια διοικούσα επιτροπή που θα επιβλέπει και από κάτω θα έχει κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων: Δηλαδή ακίνητα, τράπεζες, κρατικές επιχειρήσεις, άλλα περιουσιακά στοιχεία που δημιουργούν εισόδημα.

Δημοσιογράφος: Θα φύγουν και κάποια περιουσιακά στοιχεία από το ΤΑΙΠΕΔ για να πάνε στο ταμείο;

Τσακαλώτος: Το ΤΑΙΠΕΔ όλο θα πάει.

Δημοσιογράφος: 15 Φεβρουαρίου είναι deadline για την πρώτη αξιολόγηση;

Τσακαλώτος: 15 Φεβρουαρίου είναι το πότε θα ισχύσει ο νόμος.

Δημοσιογράφος: θα έχουμε και μειώσεις μισθών;

Τσακαλώτος: Τις μειώσεις μισθών τις διαπραγματευτήκαμε το καλοκαίρι. Αυτό που λέτε το προέβλεπε το σχέδιο Γιούνκερ επί του οποίου ψήφισε ο ελληνικός λαός. Η νέα συμφωνία προβλέπει απλά διαφορετικές ταχύτητες αυξήσεων .

Δημοσιογράφος: Δεν υπάρχει μείωση για κανέναν δηλαδή;

Τσακαλώτος: Ακριβώς. Δεν είναι λοιπόν «το ίδιο και χειρότερο από εκείνο του Γιούνκερ» όπως έχει γραφτεί…

Οι συνομιλίες της Παρασκευής πριν την τελική κατάληξη

Οι συνομιλίες διακόπηκαν προσωρινά, λίγο μετά τις 13.00, οι συζητήσεις που άρχισαν στις 11.30 της Παρασκευής και συνεχίστηκαν στις 16:30. «Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» διαβεβαιώνει κορυφαίος Υπουργός.

Στόχος των δύο πλευρών να υπάρξει συμφωνία σήμερα και για τα 13 προαπαιτούμενα και ο εφαρμοστικός να πάει στη Βουλή το ταχύτερο δυνατό.

Οι συνομιλίες έως τις 2:30 τα ξημερώματα

«Είμαστε πολυ κοντά. Έχει κλείσει το θέμα του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων και ο ΑΔΜΗΕ». Αυτό δήλωσε βγαίνοντας από το ραντεβού με το κουαρτέτο κορυφαίος Υπουργός στις 02.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Νέα συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτo, τον υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη και το κουαρτέτο αναμένεται στις 11.30 το πρωί της Παρασκευής ωστόσο όλα δείχνουν ότι η συμφωνία για το 1 δισ. ευρώ έχει επί της ουσίας κλείσει.

Το κουαρτέτο αναχωρεί από την Αθήνα τελικώς το Σάββατο το πρωί.

Το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα προγραμματίζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή ως την προσεχή Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου, ώστε μέχρι την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου να εκταμιευθεί η υπο – δόση του 1 δισ. ευρώ.

«Υπάρχει σύγκλιση στα κόκκινα δάνεια. Για εμάς συμφωνία σημαίνει η διαμόρφωση του πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας της αγοράς μεγάλων επιχειρηματικών δάνειων» τόνισε ο ίδιος Υπουργός.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα και με τη λίστα των προαπαιτούμενων του τελευταίου Εuro Working Group, ότι θα εγκριθεί το πλαίσιο για τη λειτουργία των μη τραπεζικών ιδρυμάτων που θα διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια και αρχικώς θα περνούν σε αυτά μόνον μεγάλα επιχειρηματικά υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η συζήτηση για τα κόκκινα στεγαστικά και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα γίνει τον Ιανουάριο και θα έρθει άλλη ρύθμιση.

Νωρίτερα τη νύχτα της Πέμπτης κορυφαίος παράγοντας της Τράπεζας της Ελλάδας ανέφερε:

– Οι εταιρίες διαχείρισης θα αδειοδοτούνται από την ΤτΕ και θα λειτουργούν με βάση την ελληνική έννομη τάξη. Δεν θα μπορούν να κάνουν κάτι επιπλέον από αυτό που κάνουν οι τράπεζες. Θα ισχύει και ο κώδικας δεοντολογίας.

– Θα υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιλογών τόσο ως προς την οργάνωση της αγοράς (αυτόνομη λειτουργία των εταιριών, η joint ventures με τις τράπεζες) όσο και για την ουσία των τύπων ρυθμίσεων.

– Εξετάζεται προστασία πρώτης κατοικίας κατά το πρότυπο των στεγαστικών δάνειων με τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στο νόμο Κατσέλη. Εξετάζεται επίσης ομαδοποίηση των δανείων που θα πουληθούν ανά κλάδο (ξενοδοχεία, ιχθυοκαλλιέργειες κλπ.).

– Βάση των συζητήσεων για τα κόκκινα δάνεια το κυπριακό μοντέλο.

– Η βασική διαφωνία που παραμένει αφορά τη δυνατότητα πώλησης δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στεγαστικών.

Έκλεισε η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ

Έκλεισε ή συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας στο περιθώριο των ραντεβού με το κουαρτέτο.

Το σχέδιο προβλέπει την μεταβίβαση του 100% του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ στο Δημόσιο και στη συνέχεια τη διατήρηση του 51% στο Δημόσιο. Για το υπόλοιπο 49% θα υπάρξει ο συνδυασμός της μετοχοποίησης και της εξεύρεσης ευρωπαίου στρατηγικού επενδυτή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ή πλειοψηφία του ΔΣ του νέου φορέα θα παραμείνει σε ελληνικά χέρια ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα είναι κοινής αποδοχής.