Παράπλευρες απώλειες από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη, αλλά και το εντεινόμενο προσφυγικό πρόβλημα στη χώρα, φαίνεται να έχει η Αθήνα, καθώς ήδη καταγράφονται οι πρώτες ακυρώσεις για το 2016. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες στη Γαλλία, το Βέλγιο, το Μάλι και τη Χερσόνησο του Σινά, γίνονται αφορμή για να αλλάξουν τα σχέδιά τους ταξιδιώτες από την Αμερική και την Ασία, αποφεύγοντας τους προορισμούς στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη μεγάλα ξενοδοχεία της ελληνικής πρωτεύουσας έχουν δεχθεί επιστολές από συνεργαζόμενα γραφεία, τα οποία ακυρώνουν προγραμματισμένες εταιρικές αποστολές και εκδηλώσεις για το 2016, επικαλούμενα λόγους ασφαλείας. Μεγαλύτερη είναι ανησυχία των ταξιδιωτικών γραφείων από την Αμερική και την Ασία, τα οποία προτάσσουν την ασφάλεια των πελατών τους, επιλέγουν να τους κρατήσουν μακριά από την Ευρώπη για ένα διάστημα, μέχρι να απομακρυνθεί ο κίνδυνος. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η Αθήνα, με τα γραφεία να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο προορισμός να ξαναμπεί στον χάρτη τους από το 2017.

Στο ζήτημα που ανακύπτει αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, καθώς και ο γενικός γραμματέας της Ενωσης κ. Κωνσταντίνος Ζήσης, σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη. Οπως τόνισαν, οι κοινωνικοοικονομικές ισορροπίες που ανατράπηκαν τα τελευταία χρόνια, το μεταναστευτικό, το προσφυγικό και τώρα τα τρομοκρατικά χτυπήματα, επιδρούν σημαντικά στο «ταξιδεύειν», δηλαδή όχι πλέον στο «πώς», «πότε» και «πού» ακριβώς ταξιδεύει κανείς, αλλά στο «αν» θα ταξιδέψει.

Σεπτέμβριος: Ανοδος 23% στις αφίξεις – Πτώση 3,8% στις πληρότητες

Εν τω μεταξύ, παρά την εντυπωσιακή αύξηση 23% των αφίξεων στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος τον Σεπτέμβριο, δεν καταγράφεται ανάλογη αύξηση σε πληρότητες στις ξενοδοχειακές μονάδες. Η τουριστική κίνηση στα ξενοδοχεία της πόλης εμφανίζει πτώση το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου, με τα παράνομα καταλύματα να αποσπούν μερίδιο. Η μέση πληρότητα μειώθηκε κατά 3,8% τον Σεπτέμβριο, μήνας που διαδέχθηκε έναν στάσιμο Αύγουστο (0,6%), ενώ πτώση 6,1% είχε ο Οκτώβριος και 4,6% ο Νοέμβριος. Το ίδιο διάστημα, οι τιμές διατηρήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα, ενώ η διακύμανση της μέσης πληρότητας 11μήνου (Ιαν-Νοέμ 2015) στην πρωτεύουσα δεν ξεπέρασε το 3,7%.

«Είναι απολύτως οφθαλμοφανές πλέον πως οι ανησυχίες των ξενοδόχων της Αθήνας επιβεβαιώθηκαν. Αν ορθώς ομιλούμε για αφίξεις επισκεπτών στον Διεθνή Αερολιμένα της Αθήνας πού άραγε αυτοί διαμένουν;» ρώτησε ο πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ, κρούοντας γι’ άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την παραξενοδοχία, τα παράνομα καταλύματα και τα διαφεύγοντα έσοδα για την οικονομία. Τόνισε επίσης τη μεγάλη διαφορά μεταξύ νόμιμης και παράνομης λειτουργίας τουριστικού καταλύματος – εν μέσω παρατεταμένης και γενικευμένης οικονομικής κρίσης και φοροεπιδρομής.

Ο ίδιος επικαλέσθηκε τα πρόσφατα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και τα αποτελέσματα έρευνας του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για την παραξενοδοχία και αναφέρθηκε σε τουλάχιστον 8.000 ακίνητα που λειτουργούν πλέον παράνομα στην Αθήνα, ενίοτε με την πρόφαση της λεγόμενης «sharing economy/οικονομίας διαμοιρασμού», αλλά και στη μεγάλη απόκλιση σε έσοδα, υποχρεώσεις, λειτουργικά και φορολογία, μεταξύ εκείνων που λειτουργούν νομίμως και εκείνων που παρανομούν.

Αυτά συμβαίνουν ενώ παράλληλα, α) συγκριτικά με τους λοιπούς ευρωπαϊκούς ανταγωνιστικούς προορισμούς (σημ. αποτελέσματα του «European Benchmark YTD/Year to Date Oct.2015») η Αθήνα και το 2015 εξακολουθεί να έχει τη χαμηλότερη μέση τιμή δωματίου, κάτι που σαφώς ευνόησε σημαντικά την ανταγωνιστικότητα του προορισμού και βελτίωσε τη πληρότητα των μονάδων, β) ο προορισμός λειτουργεί με λιγότερες κλίνες απ’ ότι στο παρελθόν. Η «ελεύθερη πτώση» την περίοδο 2008-2013 με απώλειες 83 μονάδων σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, το υψηλό κόστος δανεισμού και τη φοροεπιδρομή στον κλάδο, επέδρασαν στις προσδοκίες των ξενοδόχων της πρωτεύουσας, τόσο σε ότι αφορά την επιχείρησή τους, όσο και στην αγορά γενικότερα – εκτός λιγοστών εξαιρέσεων, επιχειρηματιών που επιμένουν, πιστεύοντας στη δυναμική του προορισμού, επενδύοντας εκ νέου, ή και ανανεώνοντας τις μονάδες τους.

«Σε μια εποχή που ναι μεν η Αθήνα ανακάμπτει, αλλά η τάξη μεγέθους των δεικτών της παραμένει εξαιρετικά χαμηλή με βάση τις δυνατότητές της, οι ανταγωνιστές μας κινούνται σε απολύτως διαφορετικά νούμερα και οργανώνονται μακροπρόθεσμα. Θα ήταν λοιπόν, προτιμότερο να προσεγγίσουμε την ανάπτυξη της Αθήνας για τα επόμενα χρόνια, μέσα από σωστές στρατηγικά επιλογές», τόνισε ο κ. Βασιλικός. Αυτές περιλαμβάνουν την επιμήκυνση της σύμβασης του αεροδρομίου, με πιο ανταγωνιστικά τέλη, ένα Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, που θα υποστηρίξει ξεκάθαρα την Αθήνα για να ανακαινισθούν οι μονάδες και να αναβαθμιστεί το συνολικό προϊόν, την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης, αλλά και τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου της Αθήνας. Και πρόσθεσε ότι «οι εξελίξεις στην Ευρώπη και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθ’ όλα ανησυχητικές, μας οδηγούν για άλλη μια φορά στο συμπέρασμα πως η τουριστική ανάπτυξη δεν μπορεί να προέρχεται από την ευκαιριακή «εκμετάλλευση» κρίσεων σε γειτονικές χώρες, αλλά μέσα από μια σταθερή, υπερκομματική τουριστική πολιτική και στρατηγική και μέσα από τη συνεχή βελτίωση του προϊόντος και των υποδομών μας», δήλωσε.