Ατέλειωτο μοιάζει το μακροβούτι της βραζιλιάνικης οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση της Μπραζίλια, το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε κατά 1,7% το τρίτο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 4,5% – πρόκειται για την βαθύτερη ύφεση της βραζιλιάνικης οικονομίας τα τελευταία 25 χρόνια.
Η όλο και πιο αντιδημοφιλής πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, και η κυβέρνησή της έχουν εμπλακεί σε ένα φαύλο κύκλο μείωσης των δαπανών και αύξησης των φόρων με αποτέλεσμα να περιορίζεται περαιτέρω η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα και να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο η προοπτική αναστροφής της υφεσιακής πορείας.
Επιπλέον, η κυβέρνηση της Ρουσέφ πασχίζει να ξεμπλέξει από ένα σκάνδαλο εκτεταμένης διαφθοράς στη γιγαντιαία πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας Petrobras. Το σκάνδαλο στην κρατική εταιρεία λειτουργεί επίσης αντιαναπτυξιακά για την οικονομία κονιορτοποιώντας την επενδυτική εμπιστοσύνη και αποθαρρύνοντας τις εναγωνίως ζητούμενες εισροές ξένων κεφαλαίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις συρρικνώνονται επί εννέα συναπτά τρίμηνα στη Βραζιλία. Μόνο το τελευταίο 12μηνο έχουν υποχωρήσει κατά 15%.
Από την άλλη πλευρά, η ανεργία έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας, ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με ετήσιο ρυθμό 10%. Εξελίξεις που συρρικνώνουν διαρκώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και περιορίζουν τις καταναλωτικές δαπάνες.
Ερχονται και οι Ολυμπιακοί…

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει η χώρα και με τον εξωτερικό δανεισμό καθώς οι οίκοι αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει τα ομόλογά της σε επίπεδο σκουπιδιών. Το εξωτερικό χρέος αυξάνεται διαρκώς στη Βραζιλία και η αδυναμία εξωτερικού δανεισμού ανάγκασε το Σεπτέμβριο την κυβέρνηση να ανακοινώσει ένα πακέτο περικοπών των δαπανών κατά 7 δισ. δολάρια ετησίως για να περιορίσει τη μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό του 2016. Χρονιά κατά την οποία, συν τοις άλλοις, η Βραζιλία έχει αναλάβει τη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων…
Πηγή των δεινών της Βραζιλίας –όπως άλλωστε και της Ρωσίας –είναι η κατάρρευση των τιμών των εμπορευμάτων στις διεθνείς αγορές. Πρόκειται για μια πραγματική μάστιγα που πλήττει τις οικονομίες των δύο πρώτων από τα πέντε μέλη των άλλοτε κραταιών BRICS.
Το τέταρτο μέλος, η Κίνα, αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα με τις πολυάριθμες φούσκες και κυρίως αυτή των ακινήτων, που αναγκάζουν την κυβέρνηση να παίρνει αντιαναπτυξιακά μέτρα. Μόνο οι οικονομίες της τρίτης Ινδίας και της πέμπτης Νότιας Αφρικής έχουν διατηρήσει την παλαιά τους ικμάδα.